Strach z choroby šialených kráv nezostáva v Nemecku bez dôsledkov. Počas dvoch týždňov klesol predaj hovädzieho mäsa o 50 percent. Zamestnanci viacerých bitúnkov, predovšetkým vo väčších mestách, majú skrátený pracovný čas. Napríklad v Burg Sachsene spracúvajú denne namiesto predchádzajúcich tisíc ton hovädziny iba štyristo. V iných bitúnkoch dostali zamestnanci nútenú dovolenku. Veľké samoobsluhy, v ktorých ponúkajú už porciované balené hovädzie mäso, si sťažujú, že takmer všetko mäso zostáva v mraziacich boxoch. Zvýšený záujem je o ryby, morky a vzostup má aj bravčovina. Sťažovať si nemôžu mäsiari na vidieku. Keďže ich zákazníci vedia, že nimi predávaná hovädzina pochádza od miestnych chovateľov, nezaznamenali v predaji pokles. Viaceré mäsiarstva inzerujú hovädzie mäso s udaním mena chovateľa, od ktorého dobytok nakupujú. Konateľ Zväzu majiteľov bitúnkov Detlef Stachetzki označil situáciu na trhu s mäsom za "katastrofálnu". Podľa krajinského ministerstva poľnohospodárstva v Erfurte v Durínsku v rámci bojkotu nákupu hovädzieho mäsa okolo tisíc chovateľov hovädzieho dobytka je pred finančným zrútením. Rovnako v oblastiach Dolného Saska počítajú so značným zhoršením finančnej situácie poľnohospodárov. Rozruch medzi spotrebiteľmi vyvolal návrh poslancov Strany zelených, ktorí žiadajú, aby spolkové ministerstvo poľnohospodárstva okamžite stiahlo z predaja všetky konzervy hovädzieho mäsa, aj salámy a paštéty, pri ktorých výrobe bolo toto mäso použité. Ministerstvo v Bonne návrh odmietlo s tým, že pri spracovaní sa používajú také vysoké teploty, ktoré všetky mikróby choroby šialených kráv zničia. Výrazný otáznik nad postojom spotrebiteľov však zostáva...