Lacnejším zdrojom vitamínu C v zimných mesiacoch je napr. surová i kyslá kapusta, konzumovaná bez tepelnej úpravy (tou sa totiž vitamín C ničí!), ako aj cenove prístupný šípkový čaj. Netreba zabúdať ani na mrazenie plodov, bohatých na vitamín C, v čase ich optimálnej zrelosti - k tým menej známym, ale bohatým zdrojom vitamínu C patria o.i. šípky, plody jarabiny a rakytníka. Zmrazením a správnym skladovaním pri dostatočne nízkej teplote v mrazničke, resp. v mraziacom pulte sa uchová podstatná časť vitamínu C. V zime si takto pripravené "C-vitamínové zásoby" rozmrazíme a konzumujeme ich podľa možnosti bez tepelnej úpravy.
V zimných mesiacoch je nastrúhaná karotka s citrónom a osladená medom priam ideálnou "vitamínovou bombou". Obsahuje vitamín C, vlákninu i výživovo cenné karotenoidy. Odporúča sa konzumovať pomiešanú s troškou kvalitného rastlinného oleja, pretože karotenoidy (ako látky rozpustné v tuku) sú tak oveľa lepšie využiteľné pre ľudský organizmus.
Tiež možno odporúčať pestovať si v zime priamo v domácnostiach režuchu záhradnú v miskách alebo v plytkých tanieroch na mokrej vate. Režucha sa konzumuje surová ako príloha alebo šalát. obsahuje veľa vitamínu C. V niektorých krajinách je v zime v reštauráciách podávaná surová neochutená režucha ako príloha takmer ku všetkým slaným jedlám. Chutnou pochúťkou je napríklad tento režuchový šalát s majonézou: Opláchnuté lístky režuchy necháme dobre odkvapkať, potom ich na jemno rozsekáme. Majonézu zriedime citrónovou šťavou, pridáme posekanú režuchu, na drobno pokrájané na tvrdo uvarené vajce, cukor, soľ a premiešame.
Priemerný obsah vitamínu C v ovocí
mg v 100 g jedlého podielu
Jablká 5 - 12
Hrušky 3 - 5
Slivky, ringloty 4 - 6
Slivky zmrazené 3 - 4
Slivkový džem 2 - 3
Marhule, broskyne 4 - 10
Marhuľový pretlak 3 - 5
Marhuľový džem 1 - 2
Čerešne, višne 5 - 15
Ríbezle čierne 170 - 180
Ríbezle červené a biele 30 - 40
Ríbezle červené zmrazené 20 - 30
Ríbezľový džem (červený) 6 - 10
Egreš 25 - 35
Jahody 60 - 70
Jahody zmrazené 40 - 50
Jahodový pretlak 15 - 20
Jahodový džem 4 - 5
Maliny 20 - 30
Malinový džem 6 - 8
Hroznové víno 3 - 5
Melón cukrový 20 - 32
Melón vodný 6 - 10
Borievky 15 - 22
Ostružiny 17
Brusnice 5 - 15
Jarabina 95 - 100
Šípky 800 - 1200
Pomaranč 40 - 55
Mandarinka 30 - 40
Citrón 40 - 55
Grapefruit 40 - 50
Ananás 18 - 25
Banán 8 - 12
Kaki 16
Mango 30 - 40
Papaya 50 - 82
Kiwi 70 - 150
Avocado 13 - 15
Granátové jablko 7
Figy (čerstvé) 2 - 3
Priemerný obsah vitamínu C v zelenine
mg v 100 g
Hlávkový šalát 3 - 15
Čakanka 10
Žerucha záhradná 60
Kel 32 - 50
Kel zmrazený 25
Ružičkový kel 80 - 115
Kapusta hlávková biela 35 - 50
Kapusta hlávková červená 40 - 55
Kapusta biela kyslá 13
Kapusta biela sterilizovaná 11
Kapusta červená sterlizovaná 20
Čínska kapusta 35 - 38
Artičok 8
Špargľa 20 - 30
Špargľa sterilizovaná 15
Rebarbora 10 - 12
Špenát 35 - 60
Špenát zmrazený 20
Karfiol 40 - 75
Karfiol sterilizovaný 30
Kaleráb 30 - 66
Patizón 55 - 60
Brokolica 110 - 120
Fenikel 90-95
Paradajky 20 - 50
Pažítka 45 - 70
Cibuľa ranná s časťou vňate 33
Cibuľa neskoršia 5 - 10
Cesnak 8 - 15
Kôpor 80 - 85
Hrášok 10 - 30
Hrášok sterilizovaný 9
Fazuľka 3 - 20
Paprika 80 - 200
Uhorky šalátové 5 - 8
Cukiny 16
Zeler (koreň) 8 - 20
Zeler vňať 90
Zeler stopkatý 7
Tekvica 12
Mrkva 5 - 10
Petržlen (koreň) 35 - 42
Petržlen (vňať) 100 - 170
Reďkovka 20 - 30
Čierny koreň 4
Chren 110 - 115
Repa šalátová 10 - 12
Paštrnák 18 - 20
Kukurica cukrová 7 - 12
Strukoviny 1 - 3
Sójové klíčky 16
Zemiaky skoré 25
Zemiaky neskoré 15
skladované 2 mesiace 12
skladované 5 mesiacov 8
skladované 8 mesiacov 6
Huby čerstvé (hríbovité) 3
Šampiňóny pestované 3 - 5
Autor: Ing. ANNA PRUGAROVÁ, CSc., členka