Tradičné i netradičné zdroje vitamínu C

Mnohým sociálne slabým rodinám často financie nevystačia na nákup tropického ovocia v zimných mesiacoch v takom množstve, aby pokryli svoju dennú potrebu C vitamínu (odporúčaná dávka vitamínu C sa pohybuje od 75 do 120 mg na osobu a deň).

Lacnejším zdrojom vitamínu C v zimných mesiacoch je napr. surová i kyslá kapusta, konzumovaná bez tepelnej úpravy (tou sa totiž vitamín C ničí!), ako aj cenove prístupný šípkový čaj. Netreba zabúdať ani na mrazenie plodov, bohatých na vitamín C, v čase ich optimálnej zrelosti - k tým menej známym, ale bohatým zdrojom vitamínu C patria o.i. šípky, plody jarabiny a rakytníka. Zmrazením a správnym skladovaním pri dostatočne nízkej teplote v mrazničke, resp. v mraziacom pulte sa uchová podstatná časť vitamínu C. V zime si takto pripravené "C-vitamínové zásoby" rozmrazíme a konzumujeme ich podľa možnosti bez tepelnej úpravy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V zimných mesiacoch je nastrúhaná karotka s citrónom a osladená medom priam ideálnou "vitamínovou bombou". Obsahuje vitamín C, vlákninu i výživovo cenné karotenoidy. Odporúča sa konzumovať pomiešanú s troškou kvalitného rastlinného oleja, pretože karotenoidy (ako látky rozpustné v tuku) sú tak oveľa lepšie využiteľné pre ľudský organizmus.

Tiež možno odporúčať pestovať si v zime priamo v domácnostiach režuchu záhradnú v miskách alebo v plytkých tanieroch na mokrej vate. Režucha sa konzumuje surová ako príloha alebo šalát. obsahuje veľa vitamínu C. V niektorých krajinách je v zime v reštauráciách podávaná surová neochutená režucha ako príloha takmer ku všetkým slaným jedlám. Chutnou pochúťkou je napríklad tento režuchový šalát s majonézou: Opláchnuté lístky režuchy necháme dobre odkvapkať, potom ich na jemno rozsekáme. Majonézu zriedime citrónovou šťavou, pridáme posekanú režuchu, na drobno pokrájané na tvrdo uvarené vajce, cukor, soľ a premiešame.

SkryťVypnúť reklamu

Priemerný obsah vitamínu C v ovocí

mg v 100 g jedlého podielu

Jablká 5 - 12

Hrušky 3 - 5

Slivky, ringloty 4 - 6

Slivky zmrazené 3 - 4

Slivkový džem 2 - 3

Marhule, broskyne 4 - 10

Marhuľový pretlak 3 - 5

Marhuľový džem 1 - 2

Čerešne, višne 5 - 15

Ríbezle čierne 170 - 180

Ríbezle červené a biele 30 - 40

Ríbezle červené zmrazené 20 - 30

Ríbezľový džem (červený) 6 - 10

Egreš 25 - 35

Jahody 60 - 70

Jahody zmrazené 40 - 50

Jahodový pretlak 15 - 20

Jahodový džem 4 - 5

Maliny 20 - 30

Malinový džem 6 - 8

Hroznové víno 3 - 5

Melón cukrový 20 - 32

Melón vodný 6 - 10

Borievky 15 - 22

Ostružiny 17

Brusnice 5 - 15

Jarabina 95 - 100

Šípky 800 - 1200

Pomaranč 40 - 55

Mandarinka 30 - 40

SkryťVypnúť reklamu

Citrón 40 - 55

Grapefruit 40 - 50

Ananás 18 - 25

Banán 8 - 12

Kaki 16

Mango 30 - 40

Papaya 50 - 82

Kiwi 70 - 150

Avocado 13 - 15

Granátové jablko 7

Figy (čerstvé) 2 - 3

Priemerný obsah vitamínu C v zelenine

mg v 100 g

Hlávkový šalát 3 - 15

Čakanka 10

Žerucha záhradná 60

Kel 32 - 50

Kel zmrazený 25

Ružičkový kel 80 - 115

Kapusta hlávková biela 35 - 50

Kapusta hlávková červená 40 - 55

Kapusta biela kyslá 13

Kapusta biela sterilizovaná 11

Kapusta červená sterlizovaná 20

Čínska kapusta 35 - 38

Artičok 8

Špargľa 20 - 30

Špargľa sterilizovaná 15

Rebarbora 10 - 12

Špenát 35 - 60

Špenát zmrazený 20

Karfiol 40 - 75

Karfiol sterilizovaný 30

Kaleráb 30 - 66

SkryťVypnúť reklamu

Patizón 55 - 60

Brokolica 110 - 120

Fenikel 90-95

Paradajky 20 - 50

Pažítka 45 - 70

Cibuľa ranná s časťou vňate 33

Cibuľa neskoršia 5 - 10

Cesnak 8 - 15

Kôpor 80 - 85

Hrášok 10 - 30

Hrášok sterilizovaný 9

Fazuľka 3 - 20

Paprika 80 - 200

Uhorky šalátové 5 - 8

Cukiny 16

Zeler (koreň) 8 - 20

Zeler vňať 90

Zeler stopkatý 7

Tekvica 12

Mrkva 5 - 10

Petržlen (koreň) 35 - 42

Petržlen (vňať) 100 - 170

Reďkovka 20 - 30

Čierny koreň 4

Chren 110 - 115

Repa šalátová 10 - 12

Paštrnák 18 - 20

Kukurica cukrová 7 - 12

Strukoviny 1 - 3

Sójové klíčky 16

Zemiaky skoré 25

Zemiaky neskoré 15

skladované 2 mesiace 12

skladované 5 mesiacov 8

skladované 8 mesiacov 6

SkryťVypnúť reklamu

Huby čerstvé (hríbovité) 3

Šampiňóny pestované 3 - 5

Autor: Ing. ANNA PRUGAROVÁ, CSc., členka

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 13 686
  2. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 13 292
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 6 800
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 157
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 2 839
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 517
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 317
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 198
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu