Združenie syrárov pri Slovenskom mliekárenskom zväze vzniklo v máji minulého roku, aby sa výrobcovia syra zjednotili, koordinovali svoje postupy voči orgánom štátnej správy pri iniciovaní legislatívnych úprav, cenotvorby, orientácie štátnej zahraničnej politiky.
# Aká je situácia vo vašich cieľových oblastiach dnes?
"Myslím, že relatívne dobrá. Syrov na našom trhu je dosť a možno povedať, že i v dobrej kvalite s obalmi, ktoré dosahujú minimálne stredoeurópsku úroveň. Pokiaľ ide o ceny, výrobcovia sú spokojní a aj orientácia štátu voči zahraničiu, pokiaľ ide o syry, vyhovuje."
# Prihlásilo sa k vám veľa výrobcov syrov zo Slovenska?
"Keď sme združenie pred rokom zakladali, malo šesť členov. Teraz ich máme 16 a v septembri nám pribudne ďalších 7. Teší nás, že šesť z týchto nových členov sú výrobci kozieho a ovčieho syra, teda z oblasti, ktorú by sme radi posunuli dopredu."
# S ktorými problémami výrobcovia syrov dnes najviac zápasia?
"Sú to investície, ktoré musia vynakladať na reštrukturalizáciu technických zariadení na výrobu syrov, ale najmä získavanie finančných zdrojov na ich krytie. Tiež napríklad pri tvrdých syroch dlhá doba zrenia, čo zdržiava platby. Pravda, to je otázka dobrého manažmentu, aby sa s touto otázkou vyrovnal."
# Minulý rok ste v Liptovskom Jáne zorganizovali syrársku olympiádu. Bude i tento rok?
"Áno, ale uskutoční sa pod názvom Sviatky syra. Výrobcovia sa stretnú v Liptovskom Jáne 4. až 6. septembra. Nebude tam chýbať súťaž o výrobok roka, súťaže v znalostiach o syroch, výmeny skúseností medzi výrobcami, prednášky o histórii syrov aj ich prezentácia na trhu v Liptovskom Mikuláši spojená s degustáciou syrov. Pozvať chceme i vinárov z južného Slovenska, lebo napríklad víno a syr vo Francúzsku patria nerozlučne spolu. V našich ďalších plánoch sme rozprávali aj o publikácii pre gazdinky, akomsi syrovom receptári, ktorý by viac otvoril používanie syrov v slovenských kuchyniach."