Tofu - sójový syr stoviek chutí

Ing. Ján Lunter začal výhradou: "Štatistiky o najnižšej konzumácii syra na obyvateľa v Japonsku, ktoré ste uverejnili nedávno vo vašom denníku, sú zavádzajúce. Je pravda, že Japonci konzumujú málo mliečnych výrobkov, kravy sa im na ostrovy už nezmestili,

ale jedia kilogramy syra oveľa zdravšieho - sójového syra tofu. Aj preto sú dlhovekí." Ing. J. Lunter, riaditeľ, s. r. o. Alfa Bio v Banskej Bystrici, ktorá vyrába - donedávna ako jediná na Slovensku i v Českej republike - tofu, má na tieto výhrady právo. "Pre chorobu v rodine sme pred 14 rokmi radikálne zmenili stravovanie, a tak som sa po prvý raz dostal k tofu," hovorí a dopĺňa zo svojej filozofie: "Podľa mňa je chuť návyková, dieťa si pamätá sladkastú chuť plodovej vody, materinského mlieka a potom toho, čo mama položí na stôl. Nad chuťou by malo byť niečo dominantnejšie - rozum."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Spolu s priateľmi z firmy Process, zaoberajúcej sa výpočtovou technikou, sa rozhodli vložiť prvé zisky do firmy na výrobu potraviny s vysokým obsahom bielkovín, s malým množstvom kalórií, bez cholesterolu - do tofu. Začínali v suteréne rodinného domu s produkciou sto kilogramov denne. Mysleli, že na slovenskom trhu prerazia bez problémov, veď tofu je univerzálne jedlo vhodné pre dojčatá, zdravých, chorých i starých ľudí, pričom priberá chute a každý si ho môže upraviť podľa toho, ako mu najviac vyhovuje. Ing. Lunter tvrdí, že z tofu sa dajú urobiť oškvarky na bryndzové halušky, dá sa vyúdiť ako oštiepok, možno ho použiť do leča, na špagety alebo aj ako rezeň. "Práve to je pre tofu typické, že môže pribrať chute každej národnej kuchyne a je mimoriadne zdravé. Pracovníci Výskumného ústavu výživy v Bratislave tofu odporúčajú ľuďom so srdcovo-cievnymi ochoreniami, vysokým krvným tlakom, obezitou. Z tofu sa robia i pasty, paštéty, párky aj zmrzliny či mrazené krémy. V Japonsku je toľko výrobní a predajní tofu ako u nás mäsiarstiev. Každé ráno čakajú japonské ženy s mištičkami v tofujasane na čerstvé tofu, ktoré je súčasťou každého japonského jedla." Bol to fotograf a svetobežník Milan Dinga, ktorý Ing. Jána Luntera pozval pozrieť sa do Japonska na to, ako sa tofu vyrába. Dôvodom bolo to, že Milan Dinga po šesťročnom pobyte v Japonsku chcel svojim krajanom "darovať" tofu a tofu na slovenskom i českom trhu už dávno bolo - zásluhou firmy Alfa Bio.

SkryťVypnúť reklamu

Výsledkom cesty do Japonska je od roku 1993 nová výrobňa tofu v Kremničke pri Banskej Bystrici. Na ploche 480 kubických m funguje v dvojzmennej prevádzke. Prvý rok s veľkokapacitným zariadením pripravili 140 ton tofu, za prvý polrok tohto roka už 350 ton. Najväčším odberateľom bol veľkosklad Country life v Prahe, ktorý spočiatku kupoval takmer celú produkciu spoločnosti, a tým ju vlastne postavil na nohy. K podniku patrí aj predajňa s výrobkami racionálnej výživy Alfa Bio priamo v centre mesta a od roku 1993 aj známa Vegetariánska reštaurácia v Hornej ulici. Expedovanie tofu, ktorého vyrobia teraz asi dve tony denne, zabezpečuje aj 12 predajcov. Celkovo vo firme (spolu s baliarňou orechovín na Sliači) pracuje asi 100 ľudí. "Slovensko žilo niekedy zdravšie. Klíčením pšenice sa zaoberali už Kelti, o čom svedčí chutný koláč z klíčkov - kalkiš. Našou šancou, ako upútať spotrebiteľov, bolo maximálne zlacniť výrobu a zaujať cenou, ktorá je nižšia ako cena mliečnych výrobkov. Aj tak sme neprenikli ešte do mnohých domácností, ľudia menia stravovacie zvyky, až keď je neskoro - v chorobe. A čo nás najviac mrzí, veľmi zlé skúsenosti máme s verejným stravovaním a predovšetkým s nemocnicami. Napriek požiadavkám pacientov to ide len ťažko, bolo by treba viac ochoty od diétnych sestier a chuť urobiť niečo navyše. Sú aj výnimky, napríklad nemocnica v Michalovciach. Pre pracovníkov takéhoto stravovania robíme aj ochutnávky, zaškolíme kuchárov... Keby sme v budúcnosti skonzumovali aspoň toľko tofu, ako Japonci syrov, naša populácia by bola oveľa zdravšia," skončil Ing. J. Lunter tam, kde začal - pri Japoncoch a chutnom tofu.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  3. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  5. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  6. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  8. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu
  1. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Spoločnosti BILLA záleží na zdravých očiach detí
  6. BENU otvorila v Košiciach lekáreň aj v Auparku
  7. Jedinečný koncert EURYTHMICS v Bratislave
  8. LOVESTREAM Festival oznamuje prvú vlnu interpretov
  1. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 474
  2. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 6 358
  3. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 5 672
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 5 073
  5. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 044
  6. Ísť do kúpeľov je IN 4 795
  7. Za 2 dni si vybralo dovolenku viac než 2000 Slovákov 4 578
  8. Vypite bar s ministrom, teraz za polovičnú cenu 4 433
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu