zajedzme si

Uhorská kuchyňa bola veľmi bohatá a nápaditá. Najčastejšie sa na stôl dostávalo mäso hovädzie („kravské“), potom baranie, kozie, bravčové, jelenie, srnčie, zajačie a, samozrejme, hydina. Novinkou boli morky, ktoré však boli veľmi vzácne. V roku 1490 ...




Uhorská kuchyňa bola veľmi bohatá a nápaditá. Najčastejšie sa na stôl dostávalo mäso hovädzie („kravské“), potom baranie, kozie, bravčové, jelenie, srnčie, zajačie a, samozrejme, hydina. Novinkou boli morky, ktoré však boli veľmi vzácne. V roku 1490 požiadal kráľ Matej milánske knieža, aby mu poslal niekoľko chovných vtákov aj so sluhom, ktorý sa vyzná v ich chove.

Hodovanie v Uhorsku

V Uhorsku sa stolovalo pri štvorhranných stoloch, čo bol pozostatok starých rímskych zvykov. Každé jedlo podávali v šťave, ktorá sa menila podľa druhu jedla. Každý druh mäsa sa varil vždy s inou omáčkou, alebo aj vo vlastnej šťave. Všetci si naberali z jednej misy a nikto na vyberanie mäsa z misy nepoužíval vidličku, ako bolo módou v Taliansku. Pri prestretom stole si každý podľa chuti vzal z misy, nakrájal to na kusy a prstami dával do úst. Nebolo zvykom držať na servírovanie sluhu, pretože bolo veľmi ťažké pri obrovských hostinách a úžasných množstvách jedál zabrániť, aby ruky a šaty neboli ušpinené od šafránovej šťavy.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

V období panovania Mateja (1458 – 1490) sa z kráľovského dvora rozšíril taliansky vplyv aj na dvory uhorskej šľachty a to poznamenalo aj kuchyňu. Už počas vlády jeho nástupcu, Vladislava II. Jagelonského sa situácia natoľko zmenila, že údajne aj kráľ hladoval. Traduje sa, že budínski mäsiari dodávali do kráľovskej kuchyne mäso na úver.

V 16. – 17. storočí sa stolovanie stalo spoločenskou udalosťou. Unikátny pohľad do šľachtickej jedálne poskytujú jedálne lístky Stanislava Thurzu. Najčastejšie predkladaným jedlom bolo hovädzie mäso s chrenom. Za 25 dní ho podávali 19-krát, teda takmer denne s výnimkou pôstnych dní. V ostatné dni sa miesto chrenu pridával petržlen. Hlavným jedlom bolo obvykle mäso, samozrejmosťou bola na stole hydina, ale aj divina, rôzne paštéty a klobásy. V pôstne dni sa podávalo niekoľko druhov rýb. Neodmysliteľnou súčasťou jedál bola kapusta. Zo strukovín sa varila šošovica, hrach, ako prílohy sa podávali rôzne kaše – z prosa, ryžová na turecký spôsob a krúpová. Zo zeleninových príloh sa okrem bielej a červenej kapusty podával petržlen, mrkva, cibuľa a hrach. Z ovocia (vzhľadom na to, že jedálne lístky sú z januára) sa na stôl dostali sušené slivky a višne, z jabĺk sa pripravovali sladkosti. Obľúbené boli aj bezmäsité jedlá, najmä tvarohové cestoviny, šišky, vyprážané jablká, jablková kaša s maslom a koláče.

SkryťVypnúť reklamu

Žltá omáčka

Mrkvu, trochu petržlenu a zo šesť dobrých cibúľ dobre uvar vo vode, pretlač cez sito, pridaj šafrán, oslaď trstinovým alebo iným medom, pridaj pol hrste morského hrozna a hrozienok. Rybu, kura alebo iné mäso uvar vo vode, sceď z neho slanú vodu, nalej naň nálev a spolu to prevar. Hodí sa k sliepke, rybe, mäsu.

Zelená omáčka

Zober listy chrenu, alebo listy žeruchy, petržlenu, či špenátu pre farbu, pretlač to spolu s opraženým chlebom, pridaj trochu cesnaku namočeného vo víne, pretlač cez sito, pridaj korenie, med, koľko stačí.

Sivá omáčka

Zober kus čierneho obyčajného chleba, cibuľu, dobre to spolu uvar, pretlač cez sito, spolu s tým uvar aj petržlen, ale ten previaž cvernou a keď ostatné pretlačíš cez sito, to vyber, a nechaj v celku. Prelej mäsom, pridaj korenie, keď sa to uvarilo, pridaj korenie, zázvor, muškátový kvet, ak varíš rybu, omasti ju (olivovým) olejom, pridaj ocot a víno, citrónovú šľavu, podávaj horúce. TÜNDE LENGYELOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

FOTO – ARCHÍV

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 10 754
  2. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 056
  3. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 4 811
  4. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 4 700
  5. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 467
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 850
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 603
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 299
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu