BRATISLAVA (SME - alg) - S ponukou osemstupňového svetlého piva pre diabetikov prichádza na slovenský trh Topoľčiansky pivovar Topvar, a. s. Ako informoval generálny riaditeľ spoločnosti Peter Vendelín, rozhodli sa obnoviť výrobu dia-piva, aby umožnili diabetikom (ktorých na Slovensku žije približne štvrť milióna) pochutiť si na dobrom pive s nízkym obsahom cukru a bielkovín, pričom ostáva zachovaný obsah alkoholu 4,4 percenta. Aby zdôraznili jeho dobré vlastnosti, dali mu názov Samaritán. Chuťou sa toto pivo takmer nelíši od 12-stupňového ležiaka, jeho nízky obsah cukru (1400 KJ) a bielkovín (4 g/l) však spĺňa náročné kritériá, ktoré kladie norma na diabetické pivo. Cena jednej fľaše by sa bez obchodnej prirážky mala pohybovať okolo 5,50 až 6 korún. Špeciálne druhy piva, medzi ktoré patrí aj dia-pivo, chcú variť, aj keď tvoria len približne 5 až 6 percent z celkovej produkcie 500 tisíc hektolitrov ročne. V Topvare už kedysi diabetické pivo varili, avšak nebol oň na trhu dostatočný záujem - ani nie tak zo strany konzumentov, ale predovšetkým obchodu. Predpokladá, že vďaka svojim dobrým vlastnostiam sa Samaritán presadí nielen na našom, ale aj na zahraničných trhoch a dokonca si nájde svojich priaznivcov aj medzi nediabetikmi, napríklad ženami, ktorých priláka jeho nízka energetická hodnota.
Autor: SME - alg