"Kým pôjdu hore ceny potravín, bude stúpať aj cena lístkov. To nie je vec jedální, ale biznisu," reaguje Viera Šoltýsová z prevádzkového oddelenia Študentského domova Juraja Hronca na tému cien stravných lístkov pre študentov. A dodáva: "Zmeny nikdy neboli vyvolané naším svojvoľným rozhodnutím, ale direktívami z ministerstva školstva, ktoré platili pre všetky študentské stravovacie zariadenia." Tieto ministerské úpravy postupne za 4 roky "vytiahli" predrevolučnú cenu 2,60 na 11,80 slovenských korún v roku 1993, odkedy sa datujú zmeny v spôsobe tvorby cien. Vedúcim jedální sa v istom zmysle ponechala voľná ruka na zváženie, pri akej cene môže ešte jedáleň prežiť. Presnejšie - jedálne majú možnosť zvýšiť limit na nákup potravín až o 30 %. Tak sa cena stravného lístka jednotne vo všetkých jedálňach pri STU v Bratislave zastavila na dnešných 20,- Sk (z čoho štátna dotácia predstavuje 2,20, takže študentské vrecká zaťažuje konečná cena 17,80,-). Nárast ceny lístka má prozaický dôvod - súvisí s voľnou tvorbou a rastom cien, zdražovaním potravín a surovín (najmä mäsa, ryže a zemiakov, ktoré sú alfou a omegou jedální). "Prejavilo sa to aj v menšom počte stravníkov, napríklad v roku 1994 sme zaznamenali pokles podaných jedál o štvrtinu oproti predošlému roku," uzatvára skepticky Viera Šoltýsová.
Vyššie ceny lístkov mali medzi študentmi ohlas po prvých zdraženiach, nastal takmer dramatický odliv stravníkov. "Dnes už je situácia lepšia," hovorí Silvia Kleštincová z prevádzkového oddelenia Študentského domova Ľ. Štúra pri UK Bratislava. Napriek určitému presunu kompetencií na jedálne žiadne priepastné rozdiely medzi stravovacími zariadeniami dvoch najväčších bratislavských vysokých škôl nevznikli - pre lístky jedální UK platí cena 20,20. Udržiava ju ministerstvo školstva, aby udržalo sociálny pokoj, inak by bola určite vyššia.