rezerv a vyššia produktivita práce. Tvrdošínska mliekareň, spol. s r. o., v Tvrdošíne vyrobila v minulom roku 1405 ton prírodných a 998 ton tavených syrov a 507 ton mliečnych dezertov. V uplynulom roku dosiahla mliekareň obrat 448 miliónov korún a v tomto roku by to malo byť o 15 percent viac. Súčasný výrobný program Tvrdošínska mliekareň vyrába deväť prírodných a 12 druhov tavených syrov, tri tvarohové krémy a šesť druhov mliečnych dezertov. Spomedzi všetkých slovenských výrobcov vyrába najširší sortiment syrov. Známe sú jej prírodné syry Eidamská tehla, polooštiepok Oravan Koliba, z tavených Syrokrém, trvanlivý zmesný ovčí syr, dietetický tavený syr s jogurtom a ďalšie. Vlani začali vyrábať údenú a neúdenú parenicu. Ďalej to bola Tvrdošínska tehla so 40-percentným obsahom tuku, ktorá je vhodná na tepelné spracovanie aj priamy konzum. Od začiatku tohto roka dodáva mliekareň na trh nový smotanovo-mliečny dezert Timo s príchuťou marhuľovou, karamelovou a mokka. Na budúci mesiac chcú začať s ponukou pareného údeného syra Primáš, ktorý má všestranné použitie v studenej kuchyni.