í s novinármi, kde sa Zväz hotelov a reštaurácií (ZHR) SR prezentoval ako garant medzinárodného programu Možnosť voľby ako služba zákazníkom. Projekt odštartoval v Londýne v roku 1994, reagujúc na silnejúce celosvetové ťaženie proti fajčiarom, prejavujúce sa medziiným aj vo vytláčaní ľudí s cigaretami z priestorov pohostinských zariadení. Odvtedy sa k nemu pripojilo vyše 50 štátov, medzi nimi vlani aj SR. "Odkedy v júli začal platiť Zákon o ochrane nefajčiarov a v reštauráciách sa urobili príslušné opatrenia, tak napríklad u nás, v hoteli Lux, klesol počet hostí. Aj inde je to tak," vyhlásil riaditeľ hotela Lux v Banskej Bystrici a prezident ZHR v jednej osobe Ján Bočkay. Ako uviedol, zhoršujú sa podmienky podnikateľského prostredia, poplatky a odvody od autorských práv až napríklad po cigarety a alkohol idú do státisícov, takže hoteliér musí mať záujem o každého hosťa, fajčiaceho aj nefajčiaceho. "Keďže podľa zákona na ochranu nefajčiarov sa v miestnosti, kde sa podávajú jedlá, nesmie fajčiť, pričom kontrolným orgánom je v tomto smere Slovenská obchodná inšpekcia, program sme prerokovali aj s touto inštitúciou. SOI súhlasila, že v reštauráciách zapojených do programu možno zriadiť fajčiarske i nefajčiarske stoly," vysvetľoval Bočkay. Základom programu je delenie priestorov na fajčiarske a nefajčiarske zóny s primeraným vetraním. Jeho zavedenie vyjde majiteľa asi na 2-4 tisíc korún (za vetraciu štúdiu vrátane poradenstva). Po prvých hoteloch, ktoré program zaviedli - Tatra v Trenčíne, Devín a Holiday Inn v Bratislave, sa pripojilo už ďalších 13 a ich počet sa rozrastá.
Autor: SME - ru