SOI ústretová voči nefajčiarom i fajčiarom

BRATISLAVA (SME - ru) - Vždy je lepšie prihlásiť sa k programu, ktorý presadzuje harmonické spolužitie fajčiacich a nefajčiacich hostí v hoteloch a reštauráciách, ako čakať na direktívu miestnej samosprávy o zákaze fajčenia - zaznelo na včerajšom stretnut

í s novinármi, kde sa Zväz hotelov a reštaurácií (ZHR) SR prezentoval ako garant medzinárodného programu Možnosť voľby ako služba zákazníkom. Projekt odštartoval v Londýne v roku 1994, reagujúc na silnejúce celosvetové ťaženie proti fajčiarom, prejavujúce sa medziiným aj vo vytláčaní ľudí s cigaretami z priestorov pohostinských zariadení. Odvtedy sa k nemu pripojilo vyše 50 štátov, medzi nimi vlani aj SR. "Odkedy v júli začal platiť Zákon o ochrane nefajčiarov a v reštauráciách sa urobili príslušné opatrenia, tak napríklad u nás, v hoteli Lux, klesol počet hostí. Aj inde je to tak," vyhlásil riaditeľ hotela Lux v Banskej Bystrici a prezident ZHR v jednej osobe Ján Bočkay. Ako uviedol, zhoršujú sa podmienky podnikateľského prostredia, poplatky a odvody od autorských práv až napríklad po cigarety a alkohol idú do státisícov, takže hoteliér musí mať záujem o každého hosťa, fajčiaceho aj nefajčiaceho. "Keďže podľa zákona na ochranu nefajčiarov sa v miestnosti, kde sa podávajú jedlá, nesmie fajčiť, pričom kontrolným orgánom je v tomto smere Slovenská obchodná inšpekcia, program sme prerokovali aj s touto inštitúciou. SOI súhlasila, že v reštauráciách zapojených do programu možno zriadiť fajčiarske i nefajčiarske stoly," vysvetľoval Bočkay. Základom programu je delenie priestorov na fajčiarske a nefajčiarske zóny s primeraným vetraním. Jeho zavedenie vyjde majiteľa asi na 2-4 tisíc korún (za vetraciu štúdiu vrátane poradenstva). Po prvých hoteloch, ktoré program zaviedli - Tatra v Trenčíne, Devín a Holiday Inn v Bratislave, sa pripojilo už ďalších 13 a ich počet sa rozrastá.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Autor: SME - ru

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  2. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  3. Probiotiká nie sú len na trávenie
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  7. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  8. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 7 467
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 076
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 264
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 666
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 057
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 849
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 1 580
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 559
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu