BANSKÁ BYSTRICA (SME - klo) - Domácich hostí v slovenských hoteloch a reštauráciách ubúda. Ide o dlhodobejšiu tendenciu, ktorá jednoznačne súvisí s klesajúcimi reálnymi príjmami obyvateľstva. Cestovný ruch však napriek tomu patrí k najdynamickejšie sa rozvíjajúcim odvetviam a, ako odznelo na piatkovom valnom zhromaždení Zväzu hotelov a reštaurácií v Banskej Bystrici, príjmy z cestovného ruchu dosiahli vlani 20 miliárd korún. Pritom prostriedky, ktoré dal štát do tejto oblasti, sú zhruba 110 miliónov korún. Podľa hotelierov je časť hotelov a reštaurácií v strate, alebo len prežívajú. Možnosť investícií je v týchto zariadeniach nízka, čo má priamy vplyv na kvalitu služieb. "Ak máme robiť imidž Slovensku a máme poskytovať služby, a vieme ich poskytnúť na úrovni, mali by sme na to mať vytvorené adekvátne podmienky od štátnych orgánov," uviedol prezident Zväzu hotelov a reštaurácií Ing. Ján Bočkay. Dodal zároveň, že zväz začne agresívnejšie vystupovať za svoje požiadavky a ovplyvňovať verejnú mienku. I tým, že pripravia program rozvoja cestovného ruchu, ktorý verejne dajú k dispozícii niektorej z politických strán, ktoré zväz oslovujú. Na Slovensku je asi 440 zariadení hotelového typu, pričom vo zväze je ich len 83. Pôsobí tu aj asi 25 hotelových akadémií, mnohé však pochybnej kvality. Práve to sú podľa Ing. J. Bočkaya faktory, ktoré výrazne ovplyvňujú možnosť pôsobenia tohto profesijného zväzu na kvalitu hotelových a reštauračných služieb. Jedným z dostupných spôsobov je obnovenie súťaží ako foriem vzdelávania často málo kvalifikovaného personálu. V súťaži o najlepší hotel a reštauráciu obstál za vlaňajší rok ako najlepší - podľa presne vymedzených kritérií - banskobystrický Hotel Lux.
Autor: SME-klo