Slováci menej chodia do hotelov a reštaurácií

BANSKÁ BYSTRICA (SME - klo) - Domácich hostí v slovenských hoteloch a reštauráciách ubúda. Ide o dlhodobejšiu tendenciu, ktorá jednoznačne súvisí s klesajúcimi reálnymi príjmami obyvateľstva. Cestovný ruch však napriek tomu patrí k najdynamickejšie sa ...

BANSKÁ BYSTRICA (SME - klo) - Domácich hostí v slovenských hoteloch a reštauráciách ubúda. Ide o dlhodobejšiu tendenciu, ktorá jednoznačne súvisí s klesajúcimi reálnymi príjmami obyvateľstva. Cestovný ruch však napriek tomu patrí k najdynamickejšie sa rozvíjajúcim odvetviam a, ako odznelo na piatkovom valnom zhromaždení Zväzu hotelov a reštaurácií v Banskej Bystrici, príjmy z cestovného ruchu dosiahli vlani 20 miliárd korún. Pritom prostriedky, ktoré dal štát do tejto oblasti, sú zhruba 110 miliónov korún. Podľa hotelierov je časť hotelov a reštaurácií v strate, alebo len prežívajú. Možnosť investícií je v týchto zariadeniach nízka, čo má priamy vplyv na kvalitu služieb. "Ak máme robiť imidž Slovensku a máme poskytovať služby, a vieme ich poskytnúť na úrovni, mali by sme na to mať vytvorené adekvátne podmienky od štátnych orgánov," uviedol prezident Zväzu hotelov a reštaurácií Ing. Ján Bočkay. Dodal zároveň, že zväz začne agresívnejšie vystupovať za svoje požiadavky a ovplyvňovať verejnú mienku. I tým, že pripravia program rozvoja cestovného ruchu, ktorý verejne dajú k dispozícii niektorej z politických strán, ktoré zväz oslovujú. Na Slovensku je asi 440 zariadení hotelového typu, pričom vo zväze je ich len 83. Pôsobí tu aj asi 25 hotelových akadémií, mnohé však pochybnej kvality. Práve to sú podľa Ing. J. Bočkaya faktory, ktoré výrazne ovplyvňujú možnosť pôsobenia tohto profesijného zväzu na kvalitu hotelových a reštauračných služieb. Jedným z dostupných spôsobov je obnovenie súťaží ako foriem vzdelávania často málo kvalifikovaného personálu. V súťaži o najlepší hotel a reštauráciu obstál za vlaňajší rok ako najlepší - podľa presne vymedzených kritérií - banskobystrický Hotel Lux.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Autor: SME-klo

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 245
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 677
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 4 505
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 4 396
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 4 019
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 860
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 670
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 428
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu