mu uskutočnenom orgánmi EÚ. Informovala o tom rakúska tlačová agentúra APA.
V Rakúsku považuje 93 % obyvateľov chlieb za neškodlivý a bezpečný. V prípade ovocia sa pozitívne vyjadrilo 87 %, pri zelenine 85 %, čerstvých rybách 58 % a konzervách 46 % obyvateľov Rakúska. Rakúšania, ale aj ostatní obyvatelia EÚ najmenej dôverujú polotovarom. Tieto považuje za bezpečné iba väčšina obyvateľov Švédska, Fínska a Holandska. Najmenšiu dôveru prejavili svojim potravinám obyvatelia Grécka, kde iba 7 % opýtaných sa domnieva, že polotovary nie sú škodlivé. V prípade konzerv odpovedalo na túto otázku kladne 11 % Grékov. Obyvatelia Európskej únie sú relatívne jednotní pri kritériách, ktoré musia spĺňať potraviny, aby mohli byť považované za bezpečné. Takmer 55 % opýtaných sa domnieva, že zdravé potraviny by nemali obsahovať hormóny a pesticídy, 21 % by sa uspokojilo aj s ich prítomnosťou v rámci predpísaných noriem.
Podľa 36 % obyvateľov EÚ by potraviny nemali obsahovať žiadne prísady, 33 % však naopak ich prítomnosť neprekáža. Potraviny s konzervačnými látkami považuje za bezpečné 28 % obyvateľov Európskej únie.