Minister poľnohospodárstva ČR Jan Fencl oznámil, že od začiatku roka sa do ČR doviezlo asi 15 500 ton bravčového mäsa. Väčšina uvedeného množstva sa doviezla od septembra tohto roka. Cena dovezeného mäsa klesla až na 25 Kč za kilogram. Dovoz za október vraj priniesol straty českým producentom mäsa vo výške 270 mil. Kč. Rekordom sú dovozy od novembra, ktorých priemerná cena poklesla pod 20 Kč za kilogram. Podiel dovozu na českej výrobe bravčového mäsa, ktorá sa na tento rok predpokladá v objeme 670 tisíc ton dosiahol 3,3 %. EÚ dotuje svoj export bravčového mäsa vo výške 14 Kč za kilogram. Dovezené mäso spôsobilo pokles cien pre českých producentov jatočných ošípaných. Tieto ceny sa znížili na 27 Kč za kilogram živej váhy. Minulý rok predstavovali tieto ceny okolo 40 Kč za kg živej váhy.
Predstaviteľ veľkovýkrmne ošípaných, ktorú vlastní Jave, a. s. Veľké Nemčice, v okrese Břeclav, povedal, že hoci vyrobia ročne vyše 3 tisíc ton mäsa z 30 tisíc ošípaných, pri predajnej cene 28 Kč za kg sa bravčové mäso efektívne vyrábať nedá. Minulý piatok sa českí poľnohospodári pokúsili v Brne-Komárove vypustiť na diaľnicu ošípané, polícia im v tom zabránila. Premiér Miloš Zeman na margo tejto akcie povedal, že táto vláda sa nedá vydierať a že ide o týranie zvierat. Úspešný bol protest pred Úradom vlády ČR v Prahe, kde nechali poľnohospodári úradu k dispozícii 10 ošípaných.
O dovážanom mäse z EÚ sa aj minister Fencl vyjadril ako o nekvalitnom. Z iných zdrojov preniklo, že ide o výpredaj nedotknuteľných zásob mäsa z krajín EÚ, ktoré bolo dlho skladované. Podľa správy ČTK sa českým úradom podarilo zabrániť dovozu maďarského mäsa zavedením veterinárnych opatrení. Nadbytok jatočných zvierat je najmä v Holandsku, v USA a Kanade. Tento týždeň sa majú začať rokovania medzi českými úradmi a predstaviteľmi EÚ, ich cieľom bude zastaviť dotácie na export mäsa do ČR, prípadne uvaliť dodatočné clo na bravčové mäso.
JURAJ ĎURČENKA