a v tomto roku. Plánovaná hodnota je 10 %. V rovnakom období minulého roka Slovensko zaznamenávalo infláciu na úrovni 7,6 %.
Dôvodom, pre ktorý inflácia nedosahuje vládou projektované hodnoty, je odkladanie zvyšovania regulovaných cien, ktoré vláda zo sociálnych dôvodov uplatňovala v prvej polovici tohto roka. Vzhľadom na obsah Programu ozdravenia by však takáto nízka inflácia nemala vydržať už dlho. Oficiálne vládne prognózy hovoria o úrovni inflácie 11,4 %. Analytici pritom upozorňujú, že nízka inflácia nemusí byť vždy len dobrou správou - predovšetkým pre štátny rozpočet. Nižší rast cien (inflácia vyjadruje tempo rastu spotrebiteľských cien) sa totiž prejavuje v nižšom výbere niektorých daní, ktoré sú závislé od cien, predovšetkým na dani z pridanej hodnoty.
Hlavnou brzdou rastu inflácie je vývoj cien potravín. Ich ceny boli oproti rovnakému obdobiu minulého roka nižšie o 0,7 %. Nižší ako priemerný rast cien potravín je na Slovensku pozorovateľný už niekoľko mesiacov. Po prvýkrát po dlhšej dobe však v máji tohto roka zaznamenáva pokles. V porovnaní s aprílom došlo v máji predovšetkým k poklesu cien mäsa, ktoré sa znížili o 3 % (ceny bravčového mäsa klesli o 6,9 %, hydiny o 2,3 %, údenín o 2,2 %, zvýšili sa ceny upraveného mäsa, mäsových polotovarov, hotových jedál a konzerv o 0,9 %). Ceny ovocia klesli o 1,9 %, pričom napríklad ceny banánov sa znížili o 23,8 %, pomarančov o 0,9 %, zvýšili sa ceny broskýň o 13,2 % a jabĺk o 12,6 %). Ceny mlieka, syrov a vajec klesli o 0,4 %, pričom najväčšie zníženie o 5,2 % zaznamenali ceny vajec. Vyššie ako v apríli boli ceny zeleniny, vrátane zemiakov, o 4,1 % (zvýšili sa ceny bielej kapusty o 48,1 %, karotky o 41,8 %, cibule o 7,8 %, papriky o 7 %, znížili sa ceny šalátových uhoriek o 33,1 %, šalátu o 24,4 %, zemiakov o 8,5 % a karfiolu o 1,9 %), chleba a obilnín o 0,4 % a rýb o 0,4 %. Ceny nealkoholických nápojov sa v priemere nezmenili.