BRATISLAVA (SME - ru) - Čo s potravinami, pri ktorých spotrebiteľ doma zistí, že krajinou ich pôvodu je Belgicko? "To teda neviem, čo s tým majú robiť. Ale určite nie konzumovať. Zrejme sa treba spýtať v obchode, či to možno vrátiť a či zákazník dostane späť peniaze," hovorí ústredný riaditeľ Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie J. Kalaš. Odpovedal tým na otázku SME súvisiacu so zákazom predaja 44 druhov potravín dovezených z Belgicka, ktoré vytypovali minulý štvrtok slovenskí veterinári, hygienici a zdravotníci v spolupráci s inšpekčnými orgánmi. Pri uvedených 44 druhoch výrobkov existuje podozrenie, že počas výrobného procesu v Belgicku mohli patriť do okruhu tovarov zamorených dioxínom. Táto rakovinotvorná látka sa za dosiaľ nezistených okolností dostala od jedného belgického výrobcu živočíšnych tukov do kŕmnych zmesí a tie následne kontaminovali hydinové, bravčové a hovädzie mäso, ako aj výrobky. Medzi zakázanými druhmi, z ktorých časť sme už uverejnili v sobotu, sú nasledujúce: Krémová whisky Kings Club - Original Kings Cream 17 %, čokoládové dezerty - Noisettes Au Praliné, Parlinees Belges - Irish Coffee, Pralines Belges - Cerises a l` Eau De Vie, Chocolats Fourée Au Caramel, oblátky Milka Nussini Weiss, instatná slepačia polievka Potage Poulet a ďalšie. Dovoz potravín z EÚ do SR upravujú od minulého týždňa osobitné podmienky. Ako informoval redakciu SME v liste veľvyslanec Belgicka v SR Igor Haustrate, belgická vláda sa osobitne zasadzuje za vyšetrenie pôvodu kontaminácie a pripomenul, že jeho krajina už má od Európskej komisie povolenie znova uviesť na trh produkty označené po rozbore ako bezpečné. Dodal, že od odhalenia kontaminácie sa u ľudí nezistil žiadny prípad vážnych zdravotných problémov.