Londýn 26. januára (TASR) - Britskí vedci opäť upozornili na veľakrát opakovanú skutočnosť, že práca v noci zvyšuje riziko srdcových ochorení. Údaje do svojej štúdie, ktorú zverejnil časopis Journal of Endocrinology, však prvýkrát získali v reálnych, aj keď dosť neobvyklých podmienkach.
Objektom záujmu vedcov z University of Guildford bolo dvanásť zdravých obyvateľov antarktickej výskumnej stanice v Halley Bay vo veku 24-34 rokov. Zisťovali sa hormonálne a metabolické reakcie na prijatú potravu počas normálneho pracovného dňa, resp. na začiatku nočnej služby a deň po nej. Takisto sa robili analýzy krvi a moču.
Dobrovoľníci pracovali sedem dní v bežnom čase od 9.00 h do 17.00 h a potom ďalší týždeň od 24.00 h do 8.00 h. Medzitým nebolo prechodné obdobie.
Ukázalo sa, že ľudia, ktorí pracovali v noci, mali po jedle v krvi značne zvýšené hodnoty glukózy, inzulínu a triacylglycerolu. Tuk triacylglycerol (TAG) slúži na hromadenie energie.
Vedci ďalej zistili, že dva dni po nočnej službe sa hodnoty glukózy a inzulínu opäť vrátili na úroveň počas dennej práce. Hladina TAG však bola naďalej vysoká. Zvýšené hodnoty TAG vytvárajú podmienky pre ukladanie tuku v cievach, čo zvyšuje riziko srdcových problémov.
Autorka štúdie Linda Morganová pre agentúru Reuters povedala, že vnútorné hodiny ľudí pracujúcich v noci sa neprispôsobujú zmenenému časovému rytmu. Preto je podľa nej dôležité, sa pracovníci v zmennej prevádzke zdravo stravovali. Stravovacie návyky týchto ľudí však patria medzi najhoršie.