Aký spotrebiteľský postoj majú ku geneticky modifikovaným organizmom naši odborníci - zjedli by geneticky upravené jedlo? Okrem tejto otázky sme sa ich spýtali aj na to, či podľa ich názoru treba takéto potraviny a plodiny označovať. Sú totiž krajiny, ktoré už túto povinnosť zaviedli a iné sa na to chystajú, ale sú aj také, ktoré žiadajú, aby sa z označovania viaceré plodiny vyňali.
PAVEL FILKORN, Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky: "Nezjedol. Syn doniesol z Nórska takéto výrobky, ale prečo by som to jedol, keď sú iné alternatívy. Desať percent populácie je vysoko citlivých na alergény, tak prečo ísť do rizika. Samozrejme, že som za označovanie týchto potravín a aj za moratórium na nové odrody geneticky modifikovaných organizmov, kým sa komplexne neotestujú ich dlhodobé účinky na životné prostredie a zdravie ľudí."
JOSEF KALAŠ, Slovenská poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia: "Pokojne by som takú potravinu zjedol. Dve-tri porcie nič neznamenajú, ale je rozdiel konzumovať to 10-20 rokov. Deťom by som však geneticky upravené potraviny nedal. Som jednoznačne za označovanie. Už aj preto, že i v EÚ platí taká smernica. Je dôležité, aby si spotrebiteľ mohol vybrať. Treba si však uvedomiť, že sú aj geneticky modifikované látky, ktoré sa už roky bez problémov využívajú. Napríklad väčšina cukrovkárov užíva lieky vyrobené na báze genetickch modifikácií, syrári používajú umelý enzým na zrážanie syroviny… Ale na druhej strane, ak sa to dostane do prírody, hrozí, že vznikne superodolný hmyz, superburina alebo živočíchy necitlivé napríklad na antibiotiká."
JÁN LUNTER, spoločnosť Alfabio: "Asi by som si to dal. Som presvedčený, že s geneticky upravenými potravinami som sa už na slovenskom trhu ixkrát stretol. Ale netvrdím, že by som si to sám chcel vedome vybrať. Geneticky upravované potraviny treba jednoznačne označovať. Pokiaľ by sa u nás zväčšila informovanosť, čo sú to geneticky upravené potraviny, aké majú prednosti a nevýhody, asi by vznikli dva tábory. Určite by boli aj takí, čo by súhlasili s upravenými potravinami, lebo cez ne sa dostáva do tela menej herbicídov - možného zdroja karcinogénov. Upravené plodiny, to je aj šanca očistiť zemeguľu zamorenú dusičnanmi a herbicídmi."
IVAN ROVNÝ, hlavný hygienik SR: "Zvážil by som, či ich mám zjesť. Ale áno, zjedol by som to. Som za, aby sa tieto organizmy označovali. Nedávno som dal pokyn, aby sa pripravilo odborno-metodické usmernenie na označovanie týchto potravín. Presne sa ešte nedá povedať, kedy začne platiť, ale určite do konca roka a bude sa to týkať tak našich ako aj dovezených potravín."
IGOR BUKOVSKÝ, Európska vegetariánska únia: "Keby mi niekto predložil geneticky manipulovanú potravinu a vedľa nej tradičnú, vybral by som si tú druhú. Keby mi niekto predložil steak bez genetických manipulácií a vedľa tofu z geneticky manipulovanej sóje, vybral by som si to tofu. Sója je len príklad, platí to pre akúkoľvek inú užitočnú rastlinu. Samozrejme, som za označovanie geneticky manipulovaných potravín." (ru)