Nie je bryndza ako bryndza

So stúpajúcou obľubou bryndze pribúdalo v minulosti aj podnikavcov, ktorí začali pravú ovčiu bryndzu pančovať. Dlho totiž neexistovali žiadne oficiálne normy stanovujúce kvalitu bryndze, ani sankcie za bryndzové falzifikáty. V 30. rokoch vyšli preto ...

So stúpajúcou obľubou bryndze pribúdalo v minulosti aj podnikavcov, ktorí začali pravú ovčiu bryndzu pančovať. Dlho totiž neexistovali žiadne oficiálne normy stanovujúce kvalitu bryndze, ani sankcie za bryndzové falzifikáty. V 30. rokoch vyšli preto vládne nariadenia, ktoré presne stanovili, ako bryndzu vyrábať a predávať.

Podľa vyhlášky z roku 1937 sa jednotlivé typy bryndze charakterizovali takto:

Lahôdková bryndza je vyrobená z plnotučného ovčieho mlieka, musí obsahovať najmenej 50 percent tuku v sušine a smie sa vyrábať iba od l. apríla do 31. októbra.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Liptovská bryndza musí obsahovať najmenej 40 percent tuku v sušine a smie sa vyrábať celý rok.

Zimná bryndza smie obsahovať na zjemnenie ostrej chuti prísadu sladkého tvarohu a musí obsahovať najmenej 30 percent tuku v sušine. Smie sa predávať od 1. októbra do 15. apríla.

Korkovica sú zvyšky pri výrobe bryndze. Vyznačuje sa ostrou príchuťou a musí obsahovať najmenej 25 percent tuku v sušine.

Májovka je májová bryndza, ktorá patrí pod lahôdkovú bryndzu. Názov sa odvodzuje od mesiaca máj a naznačuje, že je to prvá jarná, veľmi chutná a jemná bryndza. Koncom apríla sa totiž ovce začnú vyháňať na čerstvé pasienky.

Jasienka je najtučnejší druh bryndze. Vyrába sa v septembri, keď je ovčie mlieko najtučnejšie. Chutí pikantne až ostro.

Toľko vládne nariadenie spred takmer sedemdesiatich rokov. S bryndzou je to však problematické aj dnes. Síce už nie sú pančovatelia, škodia jej však moderné potravinárske technológie, ako napríklad pasterizácia, termizácia, žiarenie či konzervačné látky, ktoré podľa výskumu profesora Ebringera z Prírodovedeckej fakulty UK porušujú nadväznosť mikrobiologických procesov a rôznorodosť mikrobiálnych druhov tvoriacich jedinečné vlastnosti bryndze.

SkryťVypnúť reklamu

(bd)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 10 745
  2. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 054
  3. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 4 920
  4. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 4 673
  5. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 467
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 859
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 615
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 302
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu