Ako putujú slovenské vajíčka z farmy Babičkin dvor do raňajkového menu Mekáča

Ako sa pripravujú raňajky v McDonald’s a aké vajíčka používa?

Vzájomná spolupráca, striktné požiadavky, prepracované procesy, ale i lokálna podpora – aj o tom je príbeh slovenských vajíčok, z ktorých sa denne pripravujú chutné raňajky v reštauráciách McDonald’s. Ako to prebieha a odkiaľ vajíčka pochádzajú? Dozviete sa nižšie.

Je zhruba 9:00 hodín ráno. Sme v reštaurácii McDonald’s a pred kuchyňou nás víta Peter Trnka, asistent manažéra reštaurácie. Obliekame si biely hygienický mundúr a na pozvanie, aby sme videli, ako sa pripravujú raňajky v Mekáči, postupujeme ďalej k umývadlu, aby sme si dokonale umyli ruky a natiahli hygienické rukavice.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Stop! Teraz trochu predbehneme. To, čo sme v kuchyni videli, sa nám v zrýchlenom zábere podobalo – smelo povedané – na prípravu pred operačným zákrokom v nemocnici. Tentoraz to bolo našťastie iba kvôli rozbitiu vajíčok a ich príprave... Hygienické postupy prípravy raňajkových vajíčok v Mekáči musia byť totižto bezchybné.

Kým prejdeme len pár metrov – od umývadla ku grilu

Prvý krok. Peter si dáva dlhú zásteru. Je to zástera určená špeciálne len na prípravu jedla a, samozrejme, musí byť vždy čistá. Krok dva. Dáva si dole hygienické rukavice, ktoré mal na rukách v lobby. Krok tri. Umýva si ruky dezinfekčným prípravkom. Dôkladne. Medzi prstami, za nechtami a celé ruky až po lakte. Krok štyri. Ruky si dôkladne osuší papierovými obrúskami. Krok päť. Na ruky si navlieka čisté rukavice. Krok šesť. Čuduj sa svete, znovu si umýva ruky, teraz v rukaviciach. Krok sedem. Osuší si ruky v rukaviciach. Krok osem. Konečne sa posúvame od umývadla ku grilu, kde pre nás začne pripravovať raňajkové menu z vajíčok. A aj tu, pred tým, ako bude chytať vajíčko do ruky, aby ho rozklepol na gril, si na čerstvo umyté rukavice nasadí ešte jedny. Na „vine“ je vajíčko.

Celkom slušná procedúra, však? Bez debaty – hygiena a zdravie sú tu nadovšetko. Tak, a teraz sa poďme venovať vajíčkam. Verte, či neverte... Žiadne práškové vajcia, len tie „skutočné“. Slovenské, z podstielkového chovu z farmy Babičkin dvor vo Veľkom Krtíši. Ešte stále je to Petrova parketa, ktorý nám ukazuje postup prípravy raňajkových vajec v Mekáči, ktoré sú pripravené poctivo ako doma.

Na výber sú vajcové oči alebo miešané vajcia

Najprv vás zasvätíme do postupu prípravy tzv. vajcového oka, či inak po domácky, volského oka. Peter chystá najprv formu. V Mekáči tomu hovoria „ring“. Zoberie tiež nádobu s rozpusteným maslom. Gril ním poriadne omastí. Ring uloží na gril. Ten je vyčistený a teraz určený len na prípravu raňajkových vajíčok. Nič iné sa na ňom pripravovať nesmie. Kým zoberie do ruky vajíčka, omastí ešte vnútorné strany formičiek na ringu podľa počtu pripravovaných vajcových očí. Teraz si nasadí ďalšie rukavice na rukavice. Zoberie vajíčko. Jedným úderom ho rozbije o kovový hranol, ktorý je uložený pri grile a vajíčko vyleje do formičky. Ak nebodaj spadne do formičky časť škrupinky, nevyberá sa, musí sa rozklepnúť nové. Žĺtok na vajíčku jemne premieša. Ring potom zakryje špeciálnym kovovým príklopom. Ten má na vrchu lievik, do ktorého sa naleje voda, aby sa vajíčka ku grilu neprilepili. Spustí časovač a čaká na dokončenie prípravy očí, ktoré sú zákazníkom servírované v McMuffine rôznych variácií. Keď sú vajíčka hotové, uložia sa na čistú tácku a tá ešte putuje do tzv. UHC prístroja, kde sa chvíľu nahrievajú. Potom sa už len vložia medzi rozrezaný muffin. Podľa konkrétnej objednávky je súčasťou McMuffinu ešte plátkový syr čedar, slanina či plátok bravčového mäsa.

Teraz si dáme miešané vajcia, alebo inak povedané praženicu. My vo verzii so šunkou. Opäť najprv čistý gril, ring na miešané vajíčka, rozpustené maslo. Dôkladne omastíme gril aj ring. Bravčovú šunku vyberie Peter z chladiaceho boxu. A! Predtým si na rukavice dá čisté rukavice, tentokrát kvôli šunke, ktorú dá na gril ako prvú. Vajíčka sú v tomto prípade už pripravené v nerezovej nádobe ako melanž, čiže sú vopred rozšľahané. Peter naberačkou odmeria správne množstvo a vyleje do ringu. Vajíčka a šunku odloží. Rukavice idú dole. Tentokrát nastaví časovač už teraz. Vráti sa ku grilu a vajíčka jemne premiešava, aby mali vláčnu konzistenciu. Keď časovač dopípa koniec prípravy, miešané vajíčka putujú na čistú tácku a tiež sú uložené do UHC prístroja.

Tak! Tajomstvo raňajkových vajec v Mekáči je odhalené. Úprimne, ako ste si to v skutočnosti predstavovali vy, kým ste došli v čítaní po túto pasáž? Možno sa vám začali zbiehať aj sliny. Tak vám už len zaželáme dobrú chuť, a to kedykoľvek, každý deň vždy do 10:30 hod. v reštauráciách novej generácie.

Prestrih: Babičkin dvor vo Veľkom Krtíši

Vajíčka, ktoré sú „reálnymi“ vajíčkami musia do Mekáča odniekiaľ doputovať. Slovenský Mekáč má vajíčka slovenské. Sú od nosníc z podstielkového chovu z fariem Babičkin dvor vo Veľkom Krtíši. S chodom spoločnosti, krátkym exkurzom do histórie, spoluprácou s Mekáčom, nás oboznamuje jej predseda predstavenstva Jaroslav Novák.

Mekáč bol prvý zákazník, ktorý vyžadoval vajíčka z podstielkového chovu

Babičkin dvor začal dodávať vajíčka zo svojej produkcie pre slovenský McDonald´s v roku 2016, kedy Mekáč obohatil svoju ponuku o raňajkové menu. Požiadavkou boli vajíčka z podstielkového chovu. Jaroslav Novák sa usmieva a vysvetľuje, že na tú dobu to bola priam „futuristická“ požiadavka. O podstielkové vajíčka v tom čase na Slovensku záujem v podstate nebol. Babičkin dvor ich produkoval ako jedna z mála veľkých firiem. McDonald´s bol ich prvý zákazník, ktorý mal záujem výhradne o tieto vajíčka. Dôvodom sú zásady Animal Welfare, ktoré Mekáč vyžaduje od každého dodávateľa produktov živočíšneho pôvodu. Filozofia je jasná, životné podmienky zvierat, kvalita stravy a mnoho ďalších parametrov sa úmerne odrážajú v kvalite produktov. Známe o McDonald’s je, že má stratégiu zákazníkom ponúkať iba ten najvyšší kvalitatívny štandard.

Babičkin dvor má opačný prístup

Jaroslav Novák nám vysvetľuje, že oni sú tak trochu iní... Kým v Európe, a aj na Slovensku, sú v prevahe centrálne chovy s väčšími halami a väčším počtom nosníc, Babičkin dvor ide opačne. Spoločnosť má viac malých chovov a viac menších hál. Je to na jednej strane menej efektívne, ale z hľadiska Animal Welfare jednoznačne lepšie. Nehovoriac o tom, že týmto spôsobom chovu sa eliminujú veterinárne a zootechnické riziká. Celkovo má Babičkin dvor v regióne Veľkého Krtíša 38 hál, z toho v 20-tich je podstielkový chov, 2 haly sú voliérové a vo zvyšku je klietkový chov. Aj ten však bude postupne minulosťou, keďže Chartou farmára sa zaviazali tento chov postupne zrušiť. Toto začali robiť ako prví na Slovensku.

Bio strava pre nosnice

Ďalšie prvenstvo Babičkinho dvora je v strave, teda aby sme boli presní – v krmive. Boli prvými, ktorí začali používať geneticky nemodifikované krmivo, tzv. GMO free. Ba čo viac. Oni si ho začali sami vyrábať. To, čo pre nosnice nakupujú, nie je hotové krmivo, ale sú to len komodity, z ktorých si miešajú krmivo vlastné. Majú na to svoju „tajnú“ receptúru a Jaroslav Novák priznáva, že je to celkom veda. Ročne si pre seba vyrobia 20 000 ton krmiva. Sú v ňom tri zložky – pšenica, kukurica a sója. Ak niekomu zasvieti výstražná kontrolka pri slove sója, vedzte, že ide o rýdzo slovenskú plodinu vo verzii „bio“. Postupne však chcú aj sóju nahradiť slnečnicovými semiačkami. Táto zmes je pre nosnice zdrojom základných proteínov a uhľohydrátov. Do krmiva sa ešte doplnia vitamíny, aminokyseliny a vápnik, aby nosnice dostali všetko, čo pre zdravý život potrebujú.

Stať sa dodávateľom Mekáču je náročné, ale vyplatí sa

Mať požadovaný produkt v požadovanej kvalite stále nestačí. Každý, kto sa chce stať dodávateľom McDonald’s musí byť schopný zabezpečiť aj relevantný objem produktov, frekvenciu dodávok a samozrejme zmienenú špičkovú kvalitu. Musí zabezpečiť logistiku v zmysle požiadaviek udržateľnosti McDonald’s. Dodávateľ musí byť „ok“ aj formálne. Aby napríklad Babičkin dvor mohol dodávať svoje vajíčka na dlhodobej báze, pravidelne prechádza rôznymi auditmi – personálnymi, sociálnymi, finančnými, technologickými... Jaroslav Novák konštatuje, že je to náročný a prísny proces, ale oplatí sa to, lebo im to zároveň zlepšuje vlastné procesy a pomáha im to tiež nastavovať ešte vyššie kritériá a požiadavky na podnikanie.

Mekáč vyhľadáva lokálnu spoluprácu. Tá zabezpečuje čerstvosť produktov v reštauráciách

To, že Babičkin dvor je dodávateľom vajec pre Mekáč má viacero dôvodov. Jedným z nich, ktorý je zároveň aj jedným z kľúčových je lokálnosť, s čím súvisí zabezpečenie čo najdlhšej čerstvosti vajíčok. Vzhľadom na 28 – dňovú dobu spotreby vajíčok si musí byť McDonald’s istý, že k zákazníkovi pôjdu tou najkratšou cestou, v najkratšom čase. A hlavne, že budú čerstvé... Lokálny, teda slovenský dodávateľ má v Mekáči vždy prednosť (za podmienky, že splní kritériá týkajúce sa produktu), pretože spoločnosť strategicky radšej podporuje miestnu ekonomiku a víta, ak môže sprostredkovane poskytovať aj týmto spôsobom prácu miestnym ľuďom.

Snáď už len dve čísla na záver

Z Babičkinho dvora putuje do reštaurácií McDonald´s na Slovensku ročne približne 1,8 miliónov kusov poctivých slovenských vajec. Ďalšia štatistika potvrdzuje významnosť tohto producenta – približne každé druhé vajíčko, ktoré na Slovensku kdekoľvek a v akejkoľvek forme zjete, je z Babičkinho dvora.

No, ak sa vám začali zbiehať slinky na raňajky v Mekáči, teší nás to. Dokonca, tie budú časom v Mekáči ešte „viac slovenské“ vďaka ďalším lokálnym produktom, ktoré Mekáč neskôr predstaví. Ponuku vždy nájdete na tejto stránke.

Celú ponuku z McCafé nájdete vždy na stránke McDonald's.

Pravidlá spolupráce medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť v tomto odkaze.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  6. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno
  7. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  1. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  2. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  3. Konferencia eFleet Day 2025 hlási posledné voľné miesta
  4. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete
  5. Fico škodí ekonomike, predbehli nás aj Rumuni
  6. Skvelý sortiment za výnimočne nízke ceny nájdete v Pepco
  7. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  8. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 16 275
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 8 514
  3. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 5 197
  4. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 5 053
  5. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 4 063
  6. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 3 604
  7. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 875
  8. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť? 2 371
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu