Daniel Čapkovič (1977) - po absolvovaní konzervatória sa úspešne zúčastnil viacerých speváckych súťaží doma aj v zahraničí. K najvýznamnejším oceneniam patrí víťazstvo v Medzinárodnej speváckej súťaži Antonína Dvořáka v Karlových Varoch a cena Antonína Dvořáka, 1. miesto a cena prezidenta Asociácie japonských pedagógov profesora Akahika Moriho. Absolvoval študijný štipendijný pobyt v Grazi, kde sa venoval štúdiu spevu, naštudoval tu napríklad Papagena z Mozartovej čarovnej flauty. Pravidelne vystupuje doma aj v zahraničí a už tretiu sezónu hosťuje v Opere SND. FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ
Daniel Čapkovič varí odmalička a varí veľmi rád. Odkedy sa oženil, trávi vraj síce pri panviciach oveľa menej času, ale stále to je preňho výborný oddych. Operný spev leží totiž kdesi na pomedzí psychickej a fyzickej práce, preto majú operní speváci množstvo koníčkov na odreagovanie. Daniel rád vypína práve nad sporákom alebo v záhrade, kde pestuje zeleninu a stará sa o ovocné stromy. Uvažuje dokonca aj o vinohrade, vraj by začal robiť aj víno. Do tajov varenia ho zasvätil otec, ktorý je profesionálnym kuchárom. Inšpiráciou mu boli aj cesty do Talianska, Španielska či rakúskeho Grazu, kde viackrát hosťoval.
"Moje varenie je dosť tvorivé. Len čo sa postavím k hrncu, premýšľam, čo všetko by sa tam dalo dať. Všetky moje recepty obsahujú vždy veľa cibule, cesnaku, póru a húb," hovorí slovenský barytonista o svojej kuchárskej filozofii.
Daniela Čapkoviča nepriamo priviedla k vareniu smutná udalosť. Nemal ešte ani šesť, keď mu zomrela mama. Otec sa už neoženil, zostali dvaja chlapi v chalupe, ktorí sa o seba museli postarať.
"Otec bol však úžasný, mamu mi naozaj perfektne nahradil. Varil, pral, žehlil a keďže bol vyučený kuchár - čašník, ani s varením nikdy nebol problém. Mňa však kuchyňa tiež zaujímala a veľmi rád som sa od neho učil. No odkedy som sa oženil, varešku prevzala manželka a už varím iba sporadicky. Keď sa však posťažuje, že by si už rada od hrncov oddýchla, vtedy rád niečo vymyslím. Rozhodne nerobím žiadne klasické jedlá, ako sú rezne."
Zaujímavé recepty občas vymýšľa aj manželke.
"Nedávno sme mali kuracie štvrtky, tak mi napadlo, Zuzka, v komore máme kopec zaváraného leča. Treba to minúť, veď už bude čerstvá zelenina. Daj na kura veľa cibule, paradajky, papriky, vyskúšaj, aké to bude. Tešil som sa, aký recept som vymyslel, no večer ma žena privítala - na večeru máme kura na srbský spôsob. To, čo si mi poradil, som našla v kuchárskej knihe pod týmto názvom."
Cholesterol s vitamínmi
Daniel sa hrdo hlási k tomu, že je chlapec z dediny. Má rád aj klasickú dedinskú cholesterolovú stravu. Viackrát asistoval mäsiarskemu majstrovi pri zabíjačke, no sám by si na prasa netrúfol. Veľmi rád spomína na časy, keď ešte jeho babka chovala sliepky, kurence, husi, kačice.
"Teraz už k nej do záhrady chodím len kosiť a je mi smutno, keď vidím, ako okolie chlievov, ktoré bolo vždy spasené, pomaly zarastá trávou. Chýbajú mi tie čarovné chvíle, keď sa parilo z kotlov, dymilo z komína a robilo sa veľké množstvo cholesterolových dobrôt."
Daniel má rád akékoľvek mäso, ale musí byť k nemu veľa zeleniny. Či už surovej alebo dusenej.
"Oslovilo ma to, keď som bol kedysi v Španielsku. Vždy nám servírovali kus mäsa a obrovské množstvo šalátov a bolo to fantastické. Človek sa neprejedol tak ako u nás, keď k mäsu jeme ťažké prílohy."
Hladní speváci
Majú operní speváci špeciálnu životosprávu? Danielovi sa najlepšie spieva, keď nie je hladný, ani prejedený.
"Pred vystúpením cítim trému či zodpovednosť, a nemám chuť príliš jesť. Viackrát som vystupoval na plesoch a keď som mal spievať po večeri, radšej som si ju odriekol, alebo zjedol veľmi máličko. Po odspievaní sa však môžete najesť až strach, aj preto sú možno mnohí operní speváci trošku zaguľatení. Ja mám však čas na poriadne večere len málokedy. Po predstavení sadnem do auta a ponáhľam sa, lebo domov to mám z Bratislavy pomerne ďaleko, bývam až za Trnavou. Takže si najčastejšie len niečo zjem cestou v aute, prípadne sa zastavím v divadelnom bufete."
Hlasivkám prospieva chlad
Ako si chráni hlasivky? Daniel čítal napríklad o blahodarných účinkoch surového vajca, sám to však ešte nevyskúšal, nemal odvahu. Zato vyvracia všeobecnú mienku, že speváci sa musia vyvarovať studených nápojov.
"Keď som robil diplomovku o Petrovi Dvorskom, odznela tam jeho veta - nepijem to, čo mi škodí. Súhlasím s ním. Všetko je individuálne. Napríklad sa hovorí, že by sa nemalo piť studené. Podľa mňa to však neplatí všeobecne. Mám vyskúšané, že môjmu hrdlu uškodí oveľa viac teplá malinovka než ľadová. Debatovali sme o tom s jedným technikom a vysvetlil mi, že to súvisí s javom, ktorému technici hovoria kavitácia. Pozorujeme to na lodnej skrutke. Ako sa krúti, vytvárajú sa bublinky, ktoré vytrhávajú čiastočky kovového materiálu, a preto sa skrutka veľmi rýchlo opotrebuje. A podobné je to v hrdle. Keď bublinky dopadajú na hlasivky, spôsobujú malinké trhlinky. No a v teplej malinovke je bubliniek oveľa viac."
Profesor Róbert Szüsc, ktorý Daniela učil na konzervatóriu, mu vraj vždy hovoril: Začína ťa pobolievať hrdlo? Daj si ľadové pivo!
"A lekár mi to potvrdil. Vraj, čo sa čudujem? Keď mám boľavé koleno, tiež si dávam studené obklady, nie teplé. Jasné, že neplatí, mám zapálené hrdlo, tak si šupnem tri - štyri pivá, ale jedno niekedy pomôže. Veď aj o Pavarottim je známe, že pije ľadovú vodu s citrónom."
Tekvicové hodovanie
Daniel Čapkovič spieval vo viacerých európskych krajinách a najviac mu učarovala talianska kuchyňa. Veľmi dobre však varili aj v rakúskom Grazi. S tamojšou kuchyňou sa zoznámil, keď tam bol na štipendijnom pobyte.
"Štajersko je špecifické tekvicami. U nás na dedine sme nimi kŕmili dobytok, no oni ich pripravujú na desiatky spôsobov. Všetko robia z tekvice. Pečú ich, plnia, robia z nich paštéty, nátierky. Skvelý bol olej z tekvicových jadierok, ktorý je údajne aj veľmi zdravý. Je výborný napríklad na ľadovom šaláte. Stačí pár kvapiek, nejaké bylinky a toust, a máte výborné zdravé jedlo."
Recepty Daniela Čapkoviča
Kurča na srbský spôsob
1 kurča, olej, 2 cibule, 150 g čerstvých šampiňónov, 400 g zelenej papriky, 400 g paradajok, paradajkový pretlak, pór, bobkový list, čierne korenie, vegeta, koreniny podľa chuti
Kurča umyjeme, naporcujeme, osolíme a kúsky prudko opečieme z oboch strán na rozpálenom oleji do zlatista. Vyberieme. Na výpeku opražíme na kolieska nakrájanú cibuľu, pridáme pokrájaný pór, papriku a šampiňóny. Podusíme a podlejeme paradajkovým pretlakom rozriedeným vodou. Vložíme kuracie kúsky, bobkový list, čierne korenie prípadne aj iné koreniny a na miernom ohni dusíme do mäkka. Potom pridáme nakrájané paradajky a ešte chvíľku dusíme. Na záver dochutíme vegetou.
Cukinový koláč
350 g polohrubej múky, 350 g
práškového cukru, 350 g postrúhanej cukiny aj so zelenou šupou (bez jadierok),3 vajcia,
1 dcl oleja, prášok do pečiva,1 vanilkový cukor, trocha soli
Všetky prísady až na bielka spracujeme. Z bielkov vyšľaháme sneh a pridáme ho do zmesi. Hmotu vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Navrch postrúhame alebo pokrájame rôzne ovocie (marhule, postrúhané jablká) a posypeme posekanými orechmi.