ej, ktoré sa jej podobajú. Preto je pre hubárov, ktorí ju nevedia s istotou odlíšiť, mimoriadne nebezpečná.
Podľa vedúcej Toxikologického informačného centra na bratislavských Kramároch Silvie Plačkovej sa na Slovensku tento rok smrteľná otrava hubami zatiaľ nevyskytla. "Hubárska sezóna sa ešte nezačala, každú chvíľu to však vypukne," povedala. Teplé počasie s dostatkom zrážok, aké bolo počas minulého týždňa, rastu húb prospieva.
Muchotrávka zelená má vraj výbornú chuť. Ľudia, ktorých sa po jej zjedení podarilo zachrániť, si pochvaľovali, že lepšiu hubu nejedli. Účinky toxínov, ktoré obsahuje, sú pre ľudskú pečeň devastujúce a konzument, ktorý sa nestihne dopraviť do nemocnice včas, otravu neprežije, povedala Ivona Kautmanová z Prírodovedeckého múzea v Bratislave.
Prvé bolesti pri otrave muchotrávkou zelenou sa prejavujú približne 6 až 12 hodín po
požití. V prípade príznakov, ktorými sú bolesti brucha a hnačky, je bezpodmienečne potrebné okamžite vyhľadať lekársku pomoc.
Minulý rok umrela na otravu muchotrávkou zelenou štvorčlenná rodina, v roku 2002 toxikologické centrum zaznamenalo sedem ľudí, ktorí podľahli následkom otravy hubami.
(tasr)