BRATISLAVA 8. februára (SITA) - Môžme upokojiť verejnosť v tom, že výroba bryndze zostane zachovaná, povedal v piatok na stretnutí s novinármi riaditeľ Sekcie európskej integrácie, štrukturálnej politiky a rozvoja vidieka na Ministerstve pôdohospodárstva
SITA
Tlačová agentúra
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
SR a vedúci tímu negociačnej kapitoly Poľnohospodárstvo Ľubomír Miček. "Dohodli sme sa s Európskou úniou, že tento produkt budeme môcť aj naďalej vyrábať s nepasterizovaného mlieka a vidíme v tom istý potenciál na spestrenie trhu Európskej únie," povedal Miček. Ako však zdôraznil, únia nezľavila z dodržiavania hygienických zásad pri výrobe. "Ten, kto bude mať na salaši neporiadok a bude vyrábať hygienicky nevyhovujúce potraviny, bude musieť počítať s tým, že jeho prevádzku inšpektori EÚ neschvália," upozornil Miček.
Poľnohospodárstvo patrí k najnáročnejším kapitolám v celom súbore európskej legislatívy. Jeho problematika zasahuje aj do oblasti regionálneho rozvoja, ochrany životného prostredia a zdravia spotrebiteľov. Počas španielskeho predsedníctva v prvom polroku tohto roku by malo Slovensko s EÚ uzatvoriť všetky technické rokovania. Európska komisia (EK) by mala následne pripraviť návrh spoločnej pozície, ktoré buď vopred prekonzultuje s kandidátskymi krajinami alebo ho predloží do Európskej rady, ako svoje záväzné stanovisko. "V súčasnosti sú už známe niektoré čiastkové pozície EK k našim požiadavkám. V niektorých prípadoch boli naše požiadavky akceptované, o niektorých potrebujeme ďalej diskutovať," skonštatoval Miček.
Cieľom slovenského poľnohospodárstva, v ktorom v súčasnosti pracuje približne 60 tisíc ľudí, je podľa Mičeka pokrytie domáceho dopytu po potravinách a okrem toho má tiež ambíciu uplatniť sa v medzinárodnej konkurencii vo vybraných komoditách na jednotnom trhu EÚ.