zajedzme si

Stredoveká zabíjačka

Je čas zabíjačiek, v nejednej chalupe sa zíde celá rodina, aby spojili sily pri príprave mäsových lahôdok. Bolo to tak aj v stredoveku. Pramene to opisujú približne takto:

Keď chceš robiť zabíjačku pre svojho pána, aj sám sa chyť roboty, kontroluj mäsiara, aby pracoval čisto. Hlavu a lopatku daj vybrať, ako chceš, črevá, pľúca a pečeň daj do čistej dieže s vodou, pečienku tiež vrhni do čistej vody, pretože aj v prasatách sú významné pečienky, ktoré môžeš pekne upiecť. Môžeš urobiť aj teplú zvinutú pečienku, ale neschovávaj ju dlho, lebo v lete sa rýchlo pokazí. Ak nemáš dosť času, aby si sám vypral črevá, prijmi k tejto práci veľmi čistú ženskú, ktorá keď ti donesie črevá, ešte raz ich sám preper, natiahni, ako sa to pri hurkách a klobáse zvykne. Po umytí daj do čistej vody, pečienku nakrájaj na stole nožom alebo sekerkou, osoľ, pridaj kúsok novej slaniny a aj trochu starej slaniny, aby bola lepšia chuť. Toto mäso potom, ako si ho nakrájal, rozdeľ na toľko častí, koľko klobás chceš urobiť. Tie, čo chceš robiť s korením, do tých nedaj nič iné len korenie pomiešané s trochou vína. Ak chceš robiť s borievkami, borievky preber, umy a rozdrv, tiež pomiešaj s trochou vína. Aj s cesnakovou klobásou rob takto, aj s klobásou s viedenskou rascou, aj s majoránkovými. Keď to naplníš, daj to do čistej vody, nech to stojí pol až celú hodinu. Keď to vyberieš z vody, zaves na čistú tyč, jednu-dve aj upeč. Ak chceš robiť pečeňovky, musíš vypiecť surovosť, pečeň nakrájaj so slaninou, cibuľou, pridaj aj soľ, môžeš aj okoreniť. Keď to naplníš, oba konce zviaž paličkami, aby pri varení plnka nevytiekla. Pri varení však dávaj pozor, aby sa varilo len mierne, aby sa nestratila tučnota. Po uvarení daj ku klobásam na tyč. Ak chceš krvavnice naplniť dobrou plnkou, vyper črevá, do krvi nasekaj loj, nasekaj aj peknú tučnú pečienku, cibuľu, ale tej daj dosť, aj sušenú saturejku, aj majoránku. Niektorí to majú radi aj tak, že prihodia trochu kaše, do plnky hurky môžeš dať aj ryžovú kašu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

No a ak už máte jaterníc vyše hlavy, ponúkame vám pre zmenu starodávnu lahôdku z diviny.

Srnčia paštéta

Srnčiu hruď mierne udus, nohy odrež a uvar, potom posyp korením, klinčekmi, škoricou, umies múku s vajcom, maslovou vodou. Keď to máš, srnčiu hruď zabaľ do cesta, daj do pece, aby sa pekne piekla. Ale nezabudni predtým hruď dobre prešpikovať, aby sa lepšie upiekla. (tl)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  2. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  3. Probiotiká nie sú len na trávenie
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  7. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  8. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 6 298
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 113
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 264
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 668
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 2 346
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 010
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 792
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 527
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu