Je čas zabíjačiek, v nejednej chalupe sa zíde celá rodina, aby spojili sily pri príprave mäsových lahôdok. Bolo to tak aj v stredoveku. Pramene to opisujú približne takto:
Keď chceš robiť zabíjačku pre svojho pána, aj sám sa chyť roboty, kontroluj mäsiara, aby pracoval čisto. Hlavu a lopatku daj vybrať, ako chceš, črevá, pľúca a pečeň daj do čistej dieže s vodou, pečienku tiež vrhni do čistej vody, pretože aj v prasatách sú významné pečienky, ktoré môžeš pekne upiecť. Môžeš urobiť aj teplú zvinutú pečienku, ale neschovávaj ju dlho, lebo v lete sa rýchlo pokazí. Ak nemáš dosť času, aby si sám vypral črevá, prijmi k tejto práci veľmi čistú ženskú, ktorá keď ti donesie črevá, ešte raz ich sám preper, natiahni, ako sa to pri hurkách a klobáse zvykne. Po umytí daj do čistej vody, pečienku nakrájaj na stole nožom alebo sekerkou, osoľ, pridaj kúsok novej slaniny a aj trochu starej slaniny, aby bola lepšia chuť. Toto mäso potom, ako si ho nakrájal, rozdeľ na toľko častí, koľko klobás chceš urobiť. Tie, čo chceš robiť s korením, do tých nedaj nič iné len korenie pomiešané s trochou vína. Ak chceš robiť s borievkami, borievky preber, umy a rozdrv, tiež pomiešaj s trochou vína. Aj s cesnakovou klobásou rob takto, aj s klobásou s viedenskou rascou, aj s majoránkovými. Keď to naplníš, daj to do čistej vody, nech to stojí pol až celú hodinu. Keď to vyberieš z vody, zaves na čistú tyč, jednu-dve aj upeč. Ak chceš robiť pečeňovky, musíš vypiecť surovosť, pečeň nakrájaj so slaninou, cibuľou, pridaj aj soľ, môžeš aj okoreniť. Keď to naplníš, oba konce zviaž paličkami, aby pri varení plnka nevytiekla. Pri varení však dávaj pozor, aby sa varilo len mierne, aby sa nestratila tučnota. Po uvarení daj ku klobásam na tyč. Ak chceš krvavnice naplniť dobrou plnkou, vyper črevá, do krvi nasekaj loj, nasekaj aj peknú tučnú pečienku, cibuľu, ale tej daj dosť, aj sušenú saturejku, aj majoránku. Niektorí to majú radi aj tak, že prihodia trochu kaše, do plnky hurky môžeš dať aj ryžovú kašu.
No a ak už máte jaterníc vyše hlavy, ponúkame vám pre zmenu starodávnu lahôdku z diviny.
Srnčia paštéta
Srnčiu hruď mierne udus, nohy odrež a uvar, potom posyp korením, klinčekmi, škoricou, umies múku s vajcom, maslovou vodou. Keď to máš, srnčiu hruď zabaľ do cesta, daj do pece, aby sa pekne piekla. Ale nezabudni predtým hruď dobre prešpikovať, aby sa lepšie upiekla. (tl)