FOTO - AUTORKA |
Pred jeho prípravou treba skontrolovať listy, či v nich nie je zemina. Pór môžeme zmraziť pokrájaný buď na polcentimetrové či hrubšie kolieska, alebo nadrobno. Môžeme ho tiež tri minúty blanšírovať. Oddelene zmrazíme umyté a nakrájané zelené listy. Pór vybratý z mrazničky si zachováva farbu aj arómu, pred varením ani dusením ho nerozmrazujeme.
* Pór sa najčastejšie využíva do praženice.
* Rozobratý pór s čo najdlhšou stonkou chvíľu blanšírujeme, potom ho plníme, alebo využijeme na dekoráciu či obaľovanie inej zeleniny, napríklad mrkvy.
* Pór sa dáva do polievok (vrátane rybacích), rizota a cestovín.
* Zapeká sa s jedlami zo zeleniny, mäsa, hríbov, syrov, vajec, zemiakov, varí sa aj v omáčkach.
* Uvarený chutí s opraženou klobáskou, zaliaty syrovou omáčkou alebo len trocha poliaty horúcim tukom a posypaný opraženou strúhankou.
* Predvarený sa vypráža v cestíčku.
* Dusený s kapustou sa podáva ako príloha. Samostatne podusený sa plní do placiek, alebo slúži ako príloha k rôznym jedlám (pokrájaný šikmo na širšie krúžky).
* Pórom je tiež vhodné obložiť pizzu alebo z neho upiecť koláč zaliaty rozšľahanými vajcami, syrom a smotanou.
* Surový sa hodí do šalátov, na chlieb, do nátierok, ovsených vločiek na slano alebo do jogurtu.
* Pri používaní póru prísne dbáme na ochrannú dobu po aplikácii postrekov.
Autor: Mária Vargová