FOTO |
o Plody ruže jabĺčkovej odrody Karpatia - šípky. V domácnosti sa z nich vyrába marmeláda a víno. Zo zdravotného hľadiska sú však najvzácnejšie sušené šípky, z ktorých sa pripravuje čaj. Majú totiž vysoký obsah vitamínu C (najvyšší zo všetkých druhov ovocia), značný obsah vitamínov skupiny B, provitamínu A, dieteticky cenných minerálov a farbív. Pôsobia protizápalovo a povzbudzujú obranyschopnosť organizmu proti infekčným chorobám, "šeroslepote" či kožným ochoreniam. Pomáhajú pri chorobách močového mechúra a obličiek, regulujú činnosť žalúdočno-črevného traktu, znižujú krvný tlak a pôsobia liečivo pri artérioskleróze, astme a neurózach.
o Plody liesky obyčajnej - oriešky. Sú veľmi výživné a pôsobia priaznivo na nervovú sústavu, majú regulačnú a regeneračnú funkciu. Odporúčajú sa aj diabetikom a obéznym ľuďom. Listy liesky obyčajnej sú vhodné na prípravu močovopudných čajov, využívajú sa aj pri liečbe kŕčových žíl a poruchách krvného obehu.
o Plody jarabiny vtáčej odrody Moravská sladkoplodá a arónie čiernoplodej - malvice. Sú bohaté najmä na vitamín C, označujú sa preto ako citróny severu. Obsahujú aj triesloviny, organické kyseliny, rutín, sacharidy, pektín, sorbit, vitamíny skupiny B, provitamín A a niektoré protiplesňové a protibakteriálne látky. Pôsobia liečivo pri chorobách tráviacich orgánov, obehového systému (znižujú krvný tlak), pri artérioskleróze, chudokrvnosti, ochoreniach horných dýchacích ciest a pri hnačkách. Vhodné sú aj pre diabetikov. V domácnostiach možno z nich vyrobiť prírodnú šťavu (pasterizovaním pri 75 stupňoch počas 20 minút), kompót, želé, marmeládu, lekvár, kandizované ovocie a likér.
o Plody borievky obyčajnej - bobule (jalovec). Sú sivomodrej farby, guľaté a obsahujú vzácny éterický olej, ktorý sa používa v preparátoch na potieranie pri reume a na inhaláciu pri bronchitíde. V ľudovom liečiteľstve sa využívajú aj pri chorobách pečene, obličiek a močových ciest a ako močovopudný prostriedok. Pri chronickej reume je vhodné piť šťavu z borievok s teplým mliekom. Niektorí liečitelia odporúčajú žuť usušené bobule. Plody borievky sa používajú aj ako korenina na ochutenie potravín a na výrobu borovičky. Na odvodnenie tela sa odporúča piť čaj zložený z rovnakých dielov plodov borievky, koreňa ligurčeka lekárskeho (môže sa zberať aj v novembri) a sladkého drievka (na dve čajové lyžičky zmesi sa použije 1/4 litra vriacej vody).