Miroslav Dvorský ( 1960), operný spevák. Študoval na VŠMU, od roku 1987 je sólistom Opery SND. Pravidelne hosťuje v operných divadlách vo Viedni, Mníchove, Berlíne, Hamburgu, Prahe či Drážďanoch. Z najznámejších úloh: Rodolfo (La Bohéme), Alfredo (La Traviata), Pinkerton (Madame Butterfly), Cavaradossi (Tosca), Princ (Rusalka). Je ženatý, s manželkou Katarínou má dcéru Dorotu a syna Michala. |
Miroslav Dvorský sa v kuchyni cíti dobre. Bez problémov dokáže pripraviť aj domáce rezance, kysnuté cesto, knedle či upiecť koláč. ,,Samozrejme, pri mojich pracovných povinnostiach a častom hosťovaní v cudzine zostáva to hlavné na manželke a dcére, ale keď môžem, vždy sa rád zapojím."
Jeho kuchárske začiatky siahajú do maminej kuchyne v Hornej Vsi. ,,Kým moji starší bratia odišli študovať mimo domu, ja som zostal - chodil som na priemyslovku - a býval aj naďalej s rodičmi. No a keď mama varila, nakúkal som jej ponad plece, vypytoval sa, pomáhal, až som sa všetko celkom prirodzene naučil."
Diétami sa netrýzni
Miroslav Dvorský súhlasí s tvrdením svojej manželky, že je predovšetkým mäsožravec. A priznáva, že najmä to je dôvod, prečo sa mu nedarí dodržiavať takú životosprávu, akú by chcel.
,,Po ľahkých jedlách sa človek cíti naozaj lepšie. To je jasné. Keď som však napríklad v Bavorsku a je škaredé, sychravé počasie, ťažko si odopriem pozvanie na pečenú kačku či pečené koleno so šnapsom."
Nestáva sa to však až tak často. Už preto, že ako operný spevák musí pri stravovaní dodržiavať určitú disciplínu. "Štyri až päť hodín pred predstavením nejem, inak by som mal na javisku pocit ťarchy a s bránicou by sa mi pracovalo horšie." Problémom je však čas po vystúpení. ,,Napätie opadne, mám dobrý pocit, že práca sa mi vydarila, adrenalín je ešte vysoký, a naraz sa ohlási žalúdok, na ktorý som dovtedy ani nepomyslel. A hoci dobre viem, že práve vtedy sa jedlo na človeka najviac lepí, obvykle sa nedokážem premôcť."
Prípadnú nadváhu však diétami nerieši. Jednu síce kedysi úspešne absolvoval, ale znovu by sa tak trýzniť nechcel. ,,Naozaj je najlepším riešením ľahká strava. Len ju treba dodržiavať. A to sa mne zatiaľ darí len so striedavými úspechmi."
Odborník na pizzu
Aj kvôli širokému výberu ľahkých jedál a množstvu rýb miluje Miroslav Dvorský najmä taliansku kuchyňu. ,,Ak mi nejaké jedlo zvlášť zachutí, bez problémov si vypýtam recept. A keďže v Taliansku mám aj veľa kamarátov, čo radi varia, získal som už dosť skúseností, aby jedlo, ktoré pripravím doma, bolo naozaj dobré."
Operný spevák sa zoznámil aj s neapolským odborníkom na pizzu, od ktorého vie, že základom dobrej pizze je kvalitné cesto. Platí pritom, že čím dlhšie cesto stojí, tým menej kvasníc treba. ,,A počas pečenia ešte dokvasí." V záhrade má dokonca špeciálnu pec na pizzu, ktorá bola postavená presne podľa starobylých predpisov. ,,Napríklad komín má vpredu, nie vzadu. Inak by teplo v nej nebolo rovnomerné a cesto by nezískalo potrebnú kvalitu."
Určite jedol aj psa
Má rád aj kuchyne Ďalekého východu, ktoré sú ľahké a je v nich dostatok mäsa i zeleniny. Pri návštevách ázijských reštaurácií sa však nevyhol ani prekvapeniam. ,,Keď som bol pred rokmi prvý raz v jukórejskom Soule, vzali ma do ich typickej reštaurácie. Videl som tam všeličo a po odchode som sa dozvedel, že si môžem byť istý, že som jedol aj psa, aj hady, aj mačku, aj všeličo iné." Na ázijskej kuchyni sa mu páči aj rôznorodosť chutí. ,,Na stole je pred vami aj štyridsať mištičiek s omáčkami, do ktorých si namáčate kúsky mäsa, a ich obsah a chuť sú vždy odlišné."
Na Slovensko si však takéto pochutiny veľmi nenosí. ,,Aby ste získali rovnaké jedlo, museli by ste presne zopakovať celý postup prípravy. Čo u nás, vzhľadom na iné suroviny, nie je obvykle možné," vysvetľuje. A okrem toho, keď po niečom takom zatúži, zájde do špeciálneho obchodu vo Viedni, kde sa dá vybrať zo širokej ponuky.
Nemusí paradajkovú polievku
Na otázku, ktoré jedlá nemá rád, odpovedá Miroslav Dvorský len ťažko. ,,Azda iba paradajkovú polievku. A ešte mi nechutí, keď je v jedle priveľa kôpru a bobkového listu." Z nápojov obľubuje minerálku s bublinkami a neodmietne ani dobré víno. Napríklad k rovnako dobrým syrom.
MARCELA KOŠŤÁLOVÁ
FOTO SME - PAVOL MAJER
Recepty Miroslava DvorskéhoKura na kyslej
kapuste
1 kura, 1,5 kg kyslej kapusty, grilovacie korenie, olivový olej
Na plech rozložíme 2/3 kyslej kapusty, ktorú sme opláchli studenou vodou. Kura naporciujeme, okoreníme a poukladáme na kapustu. Zvyšok kapusty dáme na kura a polejeme troškou olivového oleja. Pečieme 2 hodiny pri teplote 180 stupňov. Podávame s opekanými zemiakmi.
Ragú a` la Bolognese
0,5 kg mletého hovädzieho mäsa, 1 cibuľa, strúčik cesnaku, stredne veľká mrkva, zelerová vňať (stonkový zeler), dve konzervy lúpaných paradajok, olivový olej,
1 dl bieleho (alebo červeného) vína, soľ, mleté čierne korenie
Cibuľu, mrkvu, zeler a cesnak nakrájame na drobné kocky a v hlbšej panvici opražíme na troške oleja. Potom pridáme mleté mäso, trochu soli a korenia, dobre premiešame a necháme dusiť. Po niekoľkých minútach pridáme 1 dl vína. Keď sa víno trochu odparí, pridáme olúpané konzervované paradajky a za občasného premiešania dusíme na miernom ohni 2 až 3 hodiny. Podávame so špagetami posypanými nastrúhaným parmezánom.
Rizoto s krevetami
0,5 kg ryže, 2 kocky slepačieho bujónu, 2 balíčky mrazených kreviet, 1 cibuľa, 1 až 2 dl bieleho vína, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, nastrúhaný parmezán, na špicu noža práškový šafran
Z 1,5 litra vody pripravíme slepačí bujón, ktorý udržujeme stále horúci. V hrnci na troche oleja speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme rozmrazené a prepláchnuté krevety, posolíme a trochu pokoreníme. Po 2-3 minútach pridáme ryžu a 2-3 minúty za stáleho miešania pražíme. Zalejeme bielym vínom, ktoré necháme asi minútu odparovať. Potom za stáleho miešania na slabom ohni pridávame po naberačkách bujón - podľa toho, ako ryža hustne a kým nie je uvarená. Tesne pred odstavením pridáme parmezán, olivový olej a šafran na dofarbenie. Treba dávať pozor, aby rizoto nebolo husté, lebo po odstavení ešte trochu zhustne. Servírujeme posypané petržlenovou vňaťou alebo troškou parmezánu.