Najviac skazených mäsových výrobkov našli kontrolóri v bratislavských a trnavských prevádzkach predajní BILLA. Obchodný riaditeľ spoločnosti na Slovensku Peter Seidner povedal, že výsledky kontroly nebudú komentovať, pretože informácie sa objavili najprv v médiách a až potom sa o nich dozvedeli oni.
"Vieme, že bolo u nás 296 kontrol za dva týždne a všetky sa skončili vynikajúco," dodal Seidner.
Pokazené mäso našli inšpektori aj v bratislavskom hypermarkete Tesco.
"Zo 170 kontrol zistila pochybenie len jedna, čo si myslím, že je dôkaz kvality," povedala Oľga Hrnčiarová, hovorkyňa spoločnosti Tesco na Slovensku.
V rôznych predajniach našli kontrolóri závažné nedostatky zloženia údenín. Niektoré mäsové výrobky obsahovali viac sóje, vody a kože než mäsa. "Spotrebiteľ by mal platiť za to, čo je deklarované. Najdrahšiu vodu Slováci jedia v mäse," myslí si Simon.
Po zistení nedostatku je výrobok okamžite stiahnutý z trhu. Pokazený výrobok je zlikvidovaný v kafilérii. Proti predajcom sa začne správne konanie. To však môže trvať aj niekoľko mesiacov.
Najvyššia možná pokuta pre predajcu je milión korún. Ako dokazujú stále kontroly, predajcovia z nej strach nemajú. "Ročný obrad obchodných reťazcov je niekoľko miliárd korún. Miliónová pokuta je pre nich zanedbateľná," hovorí Simon a priznáva, že "zatiaľ majú slabé páky na predajcov".
Navrhovaná zmena zákona by mala prístup predajcov ku svojim zákazníkom zmeniť. "Ak sa v jednej prevádzke trikrát zistí pochybenie, mala by byť zatvorená," povedal Simon.
Najvyššia možná pokuta za predaj zdraviu nebezpečného výrobku by sa mala zvýšiť na 50 miliónov korún. Nový zákon by mala vláda prerokovať začiatkom budúceho roka.
Inšpektori okrem mäsa kontrolovali aj mliečne, pekárenské a cereálne výrobky. Najčastejší problém bol výskyt plesní, nedostatočné či nesprávne označenie výrobku. V skladovacích priestoroch s pekárenskými výrobkami sa našli aj exkrementy hlodavcov.
Ak je výrobok nesprávne označený, môže dostať výrobca pokutu do 500-tisíc korún.
V porovnaní s októbrom kontroly zistili menej pochybení.
(mip)
Najčastejšie nedostatky v obchodnej sieti
4 predaj osliznutého a zapáchajúceho mäsa - jeho nesprávne označenie,
4 príprava vopred zomletého mäsa bez požiadania zákazníkom,
4 znečistený klát na mäso a náradie na manipuláciu s mäsom,
4 nedodržané teplotné podmienky skladovania výrobkov,
4 poškodené obaly mrazenej hydiny,
4 predaj nekvalitných zemiakov a nahnitej zeleniny,
4 nedostatky v označení ovocia a zeleniny,
4 v skladovacích priestoroch s pekárskymi výrobkami sa našli
exkrementy hlodavcov, v monitorovacej staničke uhynuté myši,
4 v sušených hubách boli škodce,
4 v chladničke výskyt plesní, skorodované dvere,
4 pekárske výrobky uložené na podlahe,
4 predaj potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti a
dátumu spotreby.