Na sviatky sme sa ako deti tešievali okrem iného aj preto, že naša starká robievala nanukový rez. Umastený a vyblednutý linajkový papier s receptom, písaným ešte jej rukou, má moja mama odložený už aspoň tridsať rokov. Ozajstnú štafetu v jeho pečení prebrala až po starkinej smrti, pred trinástimi rokmi. A tak sa stal nanukový rez, v našom rodnom mestečku známy ako 'nanukszelet', rodinnou tradíciou. Volá sa nanukový, lebo krehké orechové cesto, plnené orechovým krémom, chutí najlepšie, keď je dobre vychladené. A jemná čokoláda navrchu sa pod zubami láme podobne ako tá v nanukovej reklame. Jeho príprava si v kuchyni vyžaduje zbehlého a trpezlivého človeka. U nás je ním stále mama. V prípade nanukového rezu nám zatiaľ dovolí maximálne pomiešať krém.
Cesto:
300 g práškového cukru, 4 žĺtky a 1 lyžicu studenej vody vyšľaháme na penu. Do druhej misy vsypeme 200 g polohrubej múky, zmiešame s 1 práškom do pečiva a so 100 g mletých orechov. Postupne vmiešame do vyšľahanej zmesi a striedavo pridávame aj sneh vyšľahaný zo 4 bielkov. Keď je zmes premiešaná, ľahká a predýchaná, vylejeme ju na pomastený a pomúčený plech a pečieme asi na 180 stupňoch približne dvadsať minút.
Plnka:
Z 1/2 litra mlieka oddelíme 3 dcl, zmiešame s 1 vanilkovým cukrom a dáme zovrieť. Vo zvyšných 2 dcl mlieka vymiešame 5 polievkových lyžíc hrubej múky. Túto zmes pomaly, za stáleho miešania vlievame do vriaceho mlieka a uvaríme hustú kašu. Potom ju odstavíme a počas chladnutia tiež miešame, aby sa nevytvorila kôra.
Zvlášť vymiešame 250 g masla s 250 g práškového cukru na penu, potom pridáme 100 g orechov. Zmes postupne, v menších dávkach, vmiešame do vychladnutej hustej kaše. Hotový krém rovnomerne rozotrieme na vychladnuté cesto a polejeme čokoládou.
Čokoládová poleva:
120 g čokolády na varenie a 120 gramov stuženého tuku Cera (alebo 4 lyžice oleja) rozpustíme vo vodnom kúpeli. Keď je zmes tekutá, vylejeme ju na vychladnutý, tuhý krém, rozotrieme hladkým nožom. Po stuhnutí, najlepšie na ďalší deň, krájame zákusok na obdĺžnikové rezy veľkým nožom, ktorý namáčame v horúcej vode.
Autor: redaktorka prílohy VÍKEND