Slané spestrenie sviatkov

Z Vianoc sa hádam najviac teším na ráno 25. Vtedy som sa narodila a všetci rešpektujú, že ma majú obskakovať. Keď sa poteším z darčekov (zvyčajne mi blahoželá aj náš pes), zasadnem k rozprávkam, popíjam suché martini s olivami a "raňajkujem" vyprážaného

kapra so šalátom. Večer nie je dosť času si moju obľúbenú lahôdku vychutnať.

Sladkého je v tieto dni všade plno, tak my zvykneme pre zmenu upiecť aj niečo slané. Najradšej máme syrové rožteky. Keď sa robia vo dvojici, ani to netrvá tak dlho.

Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 250 g margarínu, 1 dcl mlieka, 20 g kvasníc, 100 - 200 g údeného syra, 1/2 lyžičky soli do cesta, 1 1/2 lyžičky soli do syra, 1 vajíčko na potretie (resp. namáčanie).

Postup: Postrúhaný a osolený syr necháme postáť dve hodiny. Potom vymiešame múku, margarín, kvások, soľ a mlieko, pridáme 2/3 postrúhaného syra a dobre vypracujeme. Cesto rozdelíme na 6 - 8 rovnakých dielov. Každý vyvaľkáme do kruhu 2 - 3 mm hrubého. Radielkom rozkrájame na 16 rovnakých dielov. Každý zatáčame od najširšieho konca k najužšiemu, vrch rožteka namáčame do rozšľahaného vajca a nastrúhaného syra (1/3). Poukladáme na plech a pečieme do zlatista. Ak rožky upečieme skôr, odložíme ich do mrazničky a vyberieme krátko pred konzumáciou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

A ešte jeden recept, ktorý mám popísaný kade-tade po papierikoch, ale na Vianoce vždy znovu volám mame a pri telefóne zapisujem na ďalší papierik - obľúbená rybacia polievka. V osolenej vode uvariť hlavu z kapra (asi 1/4 h), vodu precediť, dať do nej vnútornosti - mlieč a ikry. Na masle opražiť pokrájanú zeleninu, podliať, podusiť, spraviť zápražku aj s cibuľkou, spojiť s rybacou vodou. Do hotovej polievky priliať trošku mlieka a rozšľahať žĺtko. Do taniera sa pridávajú opečené rožky.

Autor: SVETLANA KOLESÁROVÁ, zástupkyňa šéfredaktora,vedúca prílohy Víkend

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 344
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 912
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 690
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 169
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 751
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 218
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 696
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 607
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu