kapra so šalátom. Večer nie je dosť času si moju obľúbenú lahôdku vychutnať.
Sladkého je v tieto dni všade plno, tak my zvykneme pre zmenu upiecť aj niečo slané. Najradšej máme syrové rožteky. Keď sa robia vo dvojici, ani to netrvá tak dlho.
Potrebujeme: 500 g polohrubej múky, 250 g margarínu, 1 dcl mlieka, 20 g kvasníc, 100 - 200 g údeného syra, 1/2 lyžičky soli do cesta, 1 1/2 lyžičky soli do syra, 1 vajíčko na potretie (resp. namáčanie).
Postup: Postrúhaný a osolený syr necháme postáť dve hodiny. Potom vymiešame múku, margarín, kvások, soľ a mlieko, pridáme 2/3 postrúhaného syra a dobre vypracujeme. Cesto rozdelíme na 6 - 8 rovnakých dielov. Každý vyvaľkáme do kruhu 2 - 3 mm hrubého. Radielkom rozkrájame na 16 rovnakých dielov. Každý zatáčame od najširšieho konca k najužšiemu, vrch rožteka namáčame do rozšľahaného vajca a nastrúhaného syra (1/3). Poukladáme na plech a pečieme do zlatista. Ak rožky upečieme skôr, odložíme ich do mrazničky a vyberieme krátko pred konzumáciou.
A ešte jeden recept, ktorý mám popísaný kade-tade po papierikoch, ale na Vianoce vždy znovu volám mame a pri telefóne zapisujem na ďalší papierik - obľúbená rybacia polievka. V osolenej vode uvariť hlavu z kapra (asi 1/4 h), vodu precediť, dať do nej vnútornosti - mlieč a ikry. Na masle opražiť pokrájanú zeleninu, podliať, podusiť, spraviť zápražku aj s cibuľkou, spojiť s rybacou vodou. Do hotovej polievky priliať trošku mlieka a rozšľahať žĺtko. Do taniera sa pridávajú opečené rožky.
Autor: SVETLANA KOLESÁROVÁ, zástupkyňa šéfredaktora,vedúca prílohy Víkend