Nedostižnou vecou u nás je pečenie. Má hlboké korene, spomeniem aspoň strýka, ktorý bol vychýreným cukrárom vo Viedni a potom v bratislavskom hoteli Carlton. Ako každý profesionál najlepšie recepty tajil, ale vďaka mojej mame sa teraz šepkajú z generácie na generáciu. Výnimky sú zriedkavé a prísne strážené. Napríklad Petr Novotný má odo mňa jeden na skvelé osie hniezda, ale možno dodnes nepreniesol cez srdce, že ho nesmie zverejniť.
Aj preto sa mi neľahko vyberal recept do Víkendu. Zvolila som recept, ktorý aj po zverejnení zostáva tajomstvom, pretože druh orechov, ako aj ich vzájomný pomer, má množstvo variácií (rovnako ako plnka).
Špeciálna varená torta
140 g mletých orechov, 140 g kryštálového cukru, 30 g kakaa a 250 ml vody dáme variť do menšieho hrnca a miešame, kým sa v strede nerobí cestička.
Do vychladnutej masy sa veľmi pomaly primiešava 9 žĺtkov. Potom nasledujú 4 lyžice strúhanky a tuhý sneh z bielkov.
Cesto sa dá do vymastenej a múkou alebo strúhankou vysypanej formy (prípadne vyloženej papierom na pečenie) s priemerom 23 cm. Ak máte väčšiu formu a chcete tortu prerezať a plniť dvakrát, množstvo použitých surovín zväčšite o tretinu.
Tortu vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov (plyn stupeň 2 - 3), po piatich minútach stiahnite teplotu na 100 stupňov (plyn stupeň 1) a pečte ešte 35 až 40 minút. Torta je upečená, ak sa na špáradlo nelepí cesto. Keby pri pečení praskla kôrka a cesto by kypelo von, buď ste základnú masu málo varili, alebo ste urobili chybu v teplote rúry. Torta sa však dá dopiecť, len podložte formu papierom a buďte trpezliví.
Po upečení a prerezaní vychladnutej torty skúste takúto plnku: vrstva vyšľahanej šľahačky, tesne naukladané kolieska banánov a opäť vrstva šľahačky. Po zlepení polejte tortu roztopenou horkou čokoládou. Nečudujte sa, ako rýchlo zmizne!
Autor: MILADA ČECHOVÁ, redaktorka prílohy Bratislava