Nie celkom utajený recept od cukrára z Carltonu

Vianoce sú u nás tradičnou záležitosťou, do ktorej sa až bojím zasahovať niečím novým. Napríklad návrh na pečeného moriaka bol tento rok radostne zavrhnutý vtáčou chrípkou.

Nedostižnou vecou u nás je pečenie. Má hlboké korene, spomeniem aspoň strýka, ktorý bol vychýreným cukrárom vo Viedni a potom v bratislavskom hoteli Carlton. Ako každý profesionál najlepšie recepty tajil, ale vďaka mojej mame sa teraz šepkajú z generácie na generáciu. Výnimky sú zriedkavé a prísne strážené. Napríklad Petr Novotný má odo mňa jeden na skvelé osie hniezda, ale možno dodnes nepreniesol cez srdce, že ho nesmie zverejniť.

Aj preto sa mi neľahko vyberal recept do Víkendu. Zvolila som recept, ktorý aj po zverejnení zostáva tajomstvom, pretože druh orechov, ako aj ich vzájomný pomer, má množstvo variácií (rovnako ako plnka).

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Špeciálna varená torta

140 g mletých orechov, 140 g kryštálového cukru, 30 g kakaa a 250 ml vody dáme variť do menšieho hrnca a miešame, kým sa v strede nerobí cestička.

Do vychladnutej masy sa veľmi pomaly primiešava 9 žĺtkov. Potom nasledujú 4 lyžice strúhanky a tuhý sneh z bielkov.

Cesto sa dá do vymastenej a múkou alebo strúhankou vysypanej formy (prípadne vyloženej papierom na pečenie) s priemerom 23 cm. Ak máte väčšiu formu a chcete tortu prerezať a plniť dvakrát, množstvo použitých surovín zväčšite o tretinu.

Tortu vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov (plyn stupeň 2 - 3), po piatich minútach stiahnite teplotu na 100 stupňov (plyn stupeň 1) a pečte ešte 35 až 40 minút. Torta je upečená, ak sa na špáradlo nelepí cesto. Keby pri pečení praskla kôrka a cesto by kypelo von, buď ste základnú masu málo varili, alebo ste urobili chybu v teplote rúry. Torta sa však dá dopiecť, len podložte formu papierom a buďte trpezliví.

SkryťVypnúť reklamu

Po upečení a prerezaní vychladnutej torty skúste takúto plnku: vrstva vyšľahanej šľahačky, tesne naukladané kolieska banánov a opäť vrstva šľahačky. Po zlepení polejte tortu roztopenou horkou čokoládou. Nečudujte sa, ako rýchlo zmizne!

Autor: MILADA ČECHOVÁ, redaktorka prílohy Bratislava

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  6. Probiotiká nie sú len na trávenie
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 335
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 872
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 688
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 193
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 531
  6. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 514
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 723
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 583
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu