Vianoce sú pre našu domácnosť na "ostrove" v súčasnom ponímaní trochu netradičné. Nie, nie sme jehovisti, ani iní podobní isti. Iba sme sa pred niekoľkými rokmi rozlúčili s predvianočnou nespavosťou, tlačenicami vo všemožných nákupných strediskách, ale aj s vypekaním, prejedaním, kupovaním mŕtvych či umelohmotných stromčekov a povinných darčekov. A tak sa u nás prípravy začínajú až 23. decembra.
Už niekoľko rokov sa na Nadeždu vyberie hlava rodiny k blízkemu dunajskému ramenu, pretože nič nechutí lepšie ako čerstvá ryba vlastnými rukami ulovená. Ženská ruka sa v našej domácnosti v žiadnom prípade neprejavuje upratovaním. A aj preto si nájde čas, a kým muž loví, začína miesiť cesto na chlieb. Je zaujímavé, že recepty na chlieb nájdete v máloktorej kuchárskej knihe, respektíve v tých našich nebol ani jeden. Preto sa jedinou istotou stal internet, kde nadšenci detailne popísali svoje recepty tak, že ak ich dodržíte, nemôže sa vám chlieb nepodariť. Ten náš je zo špaldovej múky, zemiakov, vody, rasce a soli. Miesi sa 15 minút, kysne viac ako hodinu a rovnako dlho sa aj pečie v peci na drevo.
Nadežda je svedkom zabitia rýb, ich čistenia a porcovania, varenia halászlé, ktorého vôňa sa mieša s vôňou chleba. Všetko ostatné, teda pečenie osolenej ryby obalenej v zmesi múky, čierneho korenia a mletej papriky, zahryzávanie do chlebíka, natieranie oblátok medom, ale aj ochutnávanie domáceho mladého vína sa na Štedrý podvečer odohráva za sprievodu zívania psíkov a pradenia mačky na okne.
Autor: ANDREA KOPERNICKÁ, redaktorka oddelenia kultúry