S domácim chlebom a vlastnoručne ulovenou rybou

Vianoce sú pre našu domácnosť na "ostrove" v súčasnom ponímaní trochu netradičné. Nie, nie sme jehovisti, ani iní podobní isti. Iba sme sa pred niekoľkými rokmi rozlúčili s predvianočnou nespavosťou, tlačenicami vo všemožných nákupných strediskách, ...

Vianoce sú pre našu domácnosť na "ostrove" v súčasnom ponímaní trochu netradičné. Nie, nie sme jehovisti, ani iní podobní isti. Iba sme sa pred niekoľkými rokmi rozlúčili s predvianočnou nespavosťou, tlačenicami vo všemožných nákupných strediskách, ale aj s vypekaním, prejedaním, kupovaním mŕtvych či umelohmotných stromčekov a povinných darčekov. A tak sa u nás prípravy začínajú až 23. decembra.

Už niekoľko rokov sa na Nadeždu vyberie hlava rodiny k blízkemu dunajskému ramenu, pretože nič nechutí lepšie ako čerstvá ryba vlastnými rukami ulovená. Ženská ruka sa v našej domácnosti v žiadnom prípade neprejavuje upratovaním. A aj preto si nájde čas, a kým muž loví, začína miesiť cesto na chlieb. Je zaujímavé, že recepty na chlieb nájdete v máloktorej kuchárskej knihe, respektíve v tých našich nebol ani jeden. Preto sa jedinou istotou stal internet, kde nadšenci detailne popísali svoje recepty tak, že ak ich dodržíte, nemôže sa vám chlieb nepodariť. Ten náš je zo špaldovej múky, zemiakov, vody, rasce a soli. Miesi sa 15 minút, kysne viac ako hodinu a rovnako dlho sa aj pečie v peci na drevo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Nadežda je svedkom zabitia rýb, ich čistenia a porcovania, varenia halászlé, ktorého vôňa sa mieša s vôňou chleba. Všetko ostatné, teda pečenie osolenej ryby obalenej v zmesi múky, čierneho korenia a mletej papriky, zahryzávanie do chlebíka, natieranie oblátok medom, ale aj ochutnávanie domáceho mladého vína sa na Štedrý podvečer odohráva za sprievodu zívania psíkov a pradenia mačky na okne.

Autor: ANDREA KOPERNICKÁ, redaktorka oddelenia kultúry

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 301
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 590
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 685
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 392
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 882
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 212
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 766
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 541
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu