Viem, že kapustnicu vie variť takmer každý, no moja je moja. Procedúru varenia začínam už 23. ráno.
Najprv dám do veľkého hrnca kyslú kapustu a "jušku" z nej. Do kapusty dám bravčové rebrá, ktoré asi po hodine varenia vyberiem. Do hrnca dám asi trištvrte kila údeného mäsa a kvalitnú klobásu. Na osemlitrový hrniec asi štyri páry. Po hodine varenia vyberiem údené mäso. Do hrnca pridám dva druhy surovej klobásy, z každej po dva páry. V tej chvíli je v hrnci šestnásť kúskov klobásy. Pridám v studenej vode namočené hríby, niekoľko sušených sliviek a ak je kapustnica veľmi kyslá, lyžicu medu. Pomaly varím ďalšie dve až tri hodiny. Na záver kapustnicu zľahka zahustím zápražkou.
Áno, spočítali ste správne, príprava trvá približne šesť hodín. Potom kapustnicu vyložím na balkón. Na druhý deň zoberiem zvrchu masť, kapustnicu nanovo prevarím a môže sa podávať.
Druhý môj recept je určený na odľahčenie na druhý sviatok vianočný. Na oleji spením nakrájaný cesnak a dve sušené čili papričky. Pridám na kolieska - asi päťmilimetrové - nakrájanú cuketu. Najlepšie sú štyri malé 15-centimetrové cuketky. Premiešam, popražím a asi po desiatich minútach na ne vylejem konzervu zaváraných paradajok (môžu sa použiť aj čerstvé) a paradajkový pretlak. Pridám lyžicu oregana a opäť prevarím. Hotovo.
Príprava trvá maximálne 20 minút. Soľ ani iné korenie sa nepridáva. Jedlo má výraznú pikantnú chuť čili, cesnaku, oregano s paradajkou je skvelá kombinácia. A čo je dôležité, má minimálne množstvo kalórií, pritom je však sýte. Ak mi z cuket zostane aj na druhý deň, uvarím si ryžu, dám do keramickej misy, na vrch vylejem cuketu a dám to zapiecť na 15 minút do rúry.
Autor: šéfredaktorka prílohy Bratislava