Moja je moja - samozrejme, kapustnica

Ak sa hovorí, že Vianoce sú najmä zhon, v mojej rodine to platí dvojnásobne. Už piaty rok sa tesne pred sviatkami presúvam cez celé Slovensko, aby som ich strávila so svojimi blízkymi v Košiciach.

Viem, že kapustnicu vie variť takmer každý, no moja je moja. Procedúru varenia začínam už 23. ráno.

Najprv dám do veľkého hrnca kyslú kapustu a "jušku" z nej. Do kapusty dám bravčové rebrá, ktoré asi po hodine varenia vyberiem. Do hrnca dám asi trištvrte kila údeného mäsa a kvalitnú klobásu. Na osemlitrový hrniec asi štyri páry. Po hodine varenia vyberiem údené mäso. Do hrnca pridám dva druhy surovej klobásy, z každej po dva páry. V tej chvíli je v hrnci šestnásť kúskov klobásy. Pridám v studenej vode namočené hríby, niekoľko sušených sliviek a ak je kapustnica veľmi kyslá, lyžicu medu. Pomaly varím ďalšie dve až tri hodiny. Na záver kapustnicu zľahka zahustím zápražkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Áno, spočítali ste správne, príprava trvá približne šesť hodín. Potom kapustnicu vyložím na balkón. Na druhý deň zoberiem zvrchu masť, kapustnicu nanovo prevarím a môže sa podávať.

Druhý môj recept je určený na odľahčenie na druhý sviatok vianočný. Na oleji spením nakrájaný cesnak a dve sušené čili papričky. Pridám na kolieska - asi päťmilimetrové - nakrájanú cuketu. Najlepšie sú štyri malé 15-centimetrové cuketky. Premiešam, popražím a asi po desiatich minútach na ne vylejem konzervu zaváraných paradajok (môžu sa použiť aj čerstvé) a paradajkový pretlak. Pridám lyžicu oregana a opäť prevarím. Hotovo.

Príprava trvá maximálne 20 minút. Soľ ani iné korenie sa nepridáva. Jedlo má výraznú pikantnú chuť čili, cesnaku, oregano s paradajkou je skvelá kombinácia. A čo je dôležité, má minimálne množstvo kalórií, pritom je však sýte. Ak mi z cuket zostane aj na druhý deň, uvarím si ryžu, dám do keramickej misy, na vrch vylejem cuketu a dám to zapiecť na 15 minút do rúry.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: šéfredaktorka prílohy Bratislava

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 179
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 5 061
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 4 977
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 671
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 3 693
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 935
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 737
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 472
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu