Vianoce v našej rodine sú zmesou zvykov, ktoré sme si s mužom priniesli zo svojich rodísk, od Trenčína a z Liptova. Najviac sa mi rátajú, keď ich s nami trávi aj vydatá dcéra s manželom, a donedávna aj naša 79-ročná babina. Len pred pár dňami sme sa s ňou navždy rozlúčili.
Hoci počas celého roka skúšam nové recepty, na Vianoce sa u nás opakuje zabehaný stereotyp. Pečiem asi sedem druhov koláčov. Nesmú chýbať orechové a makové záviny, rumové guľky, košíčky, medvedie tlapky a orechová torta podľa receptu mojej svokry.
Na Štedrý deň je pánom v kuchyni môj muž. Kapustnicu varieva zásadne on, a je bez chyby. Varí sa v špeciálnom veľkom hrnci, z kyslej kapusty jeho a dcérinej výroby, z dvoch druhov domácich klobás, údeného mäsa a hríbov, ktoré celé leto zbierame na Liptove. Ostatné prísady sú tajomstvom šéfkuchára. Ale chutí nám tak, že ju neraz aj raňajkujeme.
Zemiakové šaláty pripravujem už večer predtým a pre pokoj v rodine dva druhy. Obyčajný zemiakový s množstvom cibule si muž pripravuje, dochucuje sám a my ostatní maškrtíme majonézový, do ktorého sa pridáva aj tatárska omáčka a kyslá smotana. Je to síce kalorická bomba, ale zato pochúťka. Niekedy sme vyprážali kapra, dnes sa zhodneme na rybacom filé.
Rumové guľky s višňami
1 balíček BB pudingu, 1 celé vajce, 1 šálka práškového cukru, 1 šálka mletých orechov, polovica masla, lyžica kakaa, lyžica rumu
Všetky suroviny zmiešame na cesto v tvare gule. Ak by sa lepilo, pridáme ešte BB puding. Cesto trháme na kúsky, ktoré na dlani vyrovnáme a doprostred dávame odkvapkané višne. Vytvarujeme na guľky, ktoré obaľujeme v kokose.
Autor: vedúca výroby