Nenarúšame zabehaný poriadok

Vianoce v našej rodine sú zmesou zvykov, ktoré sme si s mužom priniesli zo svojich rodísk, od Trenčína a z Liptova. Najviac sa mi rátajú, keď ich s nami trávi aj vydatá dcéra s manželom, a donedávna aj naša 79-ročná babina. Len pred pár dňami sme sa ...

Vianoce v našej rodine sú zmesou zvykov, ktoré sme si s mužom priniesli zo svojich rodísk, od Trenčína a z Liptova. Najviac sa mi rátajú, keď ich s nami trávi aj vydatá dcéra s manželom, a donedávna aj naša 79-ročná babina. Len pred pár dňami sme sa s ňou navždy rozlúčili.

Hoci počas celého roka skúšam nové recepty, na Vianoce sa u nás opakuje zabehaný stereotyp. Pečiem asi sedem druhov koláčov. Nesmú chýbať orechové a makové záviny, rumové guľky, košíčky, medvedie tlapky a orechová torta podľa receptu mojej svokry.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Na Štedrý deň je pánom v kuchyni môj muž. Kapustnicu varieva zásadne on, a je bez chyby. Varí sa v špeciálnom veľkom hrnci, z kyslej kapusty jeho a dcérinej výroby, z dvoch druhov domácich klobás, údeného mäsa a hríbov, ktoré celé leto zbierame na Liptove. Ostatné prísady sú tajomstvom šéfkuchára. Ale chutí nám tak, že ju neraz aj raňajkujeme.

Zemiakové šaláty pripravujem už večer predtým a pre pokoj v rodine dva druhy. Obyčajný zemiakový s množstvom cibule si muž pripravuje, dochucuje sám a my ostatní maškrtíme majonézový, do ktorého sa pridáva aj tatárska omáčka a kyslá smotana. Je to síce kalorická bomba, ale zato pochúťka. Niekedy sme vyprážali kapra, dnes sa zhodneme na rybacom filé.

Rumové guľky s višňami

1 balíček BB pudingu, 1 celé vajce, 1 šálka práškového cukru, 1 šálka mletých orechov, polovica masla, lyžica kakaa, lyžica rumu

SkryťVypnúť reklamu

Všetky suroviny zmiešame na cesto v tvare gule. Ak by sa lepilo, pridáme ešte BB puding. Cesto trháme na kúsky, ktoré na dlani vyrovnáme a doprostred dávame odkvapkané višne. Vytvarujeme na guľky, ktoré obaľujeme v kokose.

Autor: vedúca výroby

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  2. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  3. Probiotiká nie sú len na trávenie
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  7. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  8. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 6 711
  2. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 095
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 264
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 667
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 2 028
  6. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 2 008
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 812
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 539
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu