V kuchyni s televíznou moderátorkou Petrou Ázacis

Bývalá hádzanárka, dnes televízna moderátorka a redaktorka PETRA ÁZACIS, sa s manželom Janisom zoznámila po jednom z hádzanárskych zápasov. Vždy, keď s družstvom vyhrali, išli víťazstvo zapiť, keď prehrali, pobrali sa na rovnaké miesto zo smútku. V ...

Petra Ázacis (1973) pochádza z Nitry. Absolvovala Strednú pedagogickú školu, potom vyštudovala liečebnú pedagogiku na Pedagogickej fakulte UK. Aktívne hrala hádzanú. Vďaka konkurzu začala pracoval ako športová moderátorka v televízii VTV. Neskôr prešla do TA3, kde od roku 2003 moderuje spravodajstvo. S manželom Janisom má jedného syna.

Bývalá hádzanárka, dnes televízna moderátorka a redaktorka PETRA ÁZACIS, sa s manželom Janisom zoznámila po jednom z hádzanárskych zápasov. Vždy, keď s družstvom vyhrali, išli víťazstvo zapiť, keď prehrali, pobrali sa na rovnaké miesto zo smútku. V klube zvanom Hokejka takto raz spoznala muža, s ktorým sa ostatní zhovárali po rusky. Vysoký Lotyš jej okamžite padol do oka a nový pár bol na svete. Dnes sa Petra vďaka manželovi stále intenzívnejšie zoznamuje s lotyšskou kuchyňou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Keď sa Petra vydala, vedela pripraviť akurát špenát a kurča a zohrievať jaternice. Keď po prvých dvoch mesiacoch manželstva Janis výrazne schudol, Petra z neho vymámila, že jej špenát mu nestačí a na zasýtenie si pred tréningom musí dávať ešte hotdogy. Pri dvojfázových tréningoch vraj potrebuje výdatnejšie jedlo.

A tak začala moderátorka vyvárať viac ako kedykoľvek predtým. A aby jej šlo varenie rýchlejšie, používa na prípravu polievok i mäsa tlakový hrniec. Tvrdí, že je lenivá, a preto si aj v kuchyni všetko rada zjednodušuje.

Spravodlivá deľba práce

Petra pochádza zo športovej rodiny. Hádzanej holdovali obaja jej rodičia a ona so sestrou neboli výnimky. "Iba brat, ktorý sa našim narodil relatívne neskoro, sa dal na rock," spomína moderátorka. Športu sa v rodine prispôsoboval celý chod domácnosti. Vždy navaril ten, kto bol doma, a každý jedol vtedy, keď mal práve čas.

SkryťVypnúť reklamu

"Viem, že to nebol správny model, ale inak to naši riešiť nevedeli. Preto som sa naučila variť relatívne skoro," hovorí Petra, ktorá už ako školáčka chcela raz rodičov prekvapiť, a preto im doniesla raňajky do postele. Pripravila praženicu, ktorá síce na pohľad nevyzerala vábne, no chuťovo vraj bola výborná.

V rodine si domáce povinnosti všetci delili. Ten, kto upratoval, nemusel variť, kto navaril, nemusel po varení upratať. Skvelý kuchár je aj Petrin otec, známy hádzanársky tréner Tomáš Kuťka. Výborne pripravuje najmä huby, pretože je vášnivým hubárom. Hubové toasty vie pripraviť tak, že nikto nedokáže odhadnúť, či je mäsovú alebo hubovú nátierku. Všetkým chutí aj čína na jeho spôsob, rovnako rozličné mäsové jedlá. No hoci vždy navarí veľmi chutne, treba po ňom dôkladne poupratovať kuchyňu.

SkryťVypnúť reklamu

Dnes Petra vo svojej miniatúrnej kuchynke veľmi dbá na poriadok, pretože inak by sa na malom priestore nedokázala orientovať.

Dáte si krevety?

Až dva roky po svadbe sa Petra dostala prvý raz do Rigy - hlavného mesta Lotyšska, odkiaľ pochádza jej manžel. Vtedy bol už na svete aj malý Janis. "Skôr to nešlo, cesta je tam ďaleká a lietadlo pridrahé," hovorí Petra Ázacis.

V svokrinej kuchyni sa však hneď cítila ako doma. Svokra mala totiž všetky veci v kuchyni uložené zhodou okolností presne tak ako Petra, takže moderátorka našla vždy všetko, čo potrebovala.

V Rige ju očaril najmä trh s rybami a morskými potvorkami. Lotyši jedia množstvo rýb a iných morských živočíchov na rozličné spôsoby. Jej svokra sa vraj pri odchode na nákupy medzi dverami iba obrátila a opýtala - dáte si dnes krevety, langusty alebo morského čerta?

SkryťVypnúť reklamu

Manželovo pečené kurča

Dnes sa morské živočíchy učí pripravovať už aj Petra, dokonca si kúpila lotyšskú kuchársku knihu. A vďaka receptom sa postupne učí po lotyšsky.

Pobaltskou kuchyňou sa necháva inšpirovať aj pri našich tradičných jedlách. Napríklad predtým varila guláš nezahustený múkou, ale svokra ju naučila, ako sa dá guláš zahustiť bez toho, aby to bolo očividné. Okrem toho začala do gulášu, tiež podľa svokrinho vzoru, pridávať kapiu, ktorá mu dodá špecifickú chuť.

Lotyši varia tiež veľa kapusty, a možno aj preto Petrinmu manželovi chutí slovenská kuchyňa. Nie je však prieberčivý, zje všetko. Zato Petra neznáša pľúcka na smotane a kapustné fliačky - sú to následky školskej jedálne. Nadovšetko však miluje mamine polievky z detstva, s ktorými by vystačila celé dni. Keď má službu v televízii, doma varí jej manžel. Jeho pečené kura sa vraj rozplýva na jazyku, takže po práci sa Petra vždy ponáhľa domov a teší sa na voňavé a chutné jedlo.

SkryťVypnúť reklamu

FOTO - PETER LEGINSKÝ

Recepty Petry Ázacis

Kapor alebo treska dusená so zeleninou

1 kg kapra alebo tresky, 2 ks zeleru, 4 korene petržlenu, 2 bobkové listy, 1 polievková lyžica masla, 1 polievková lyžica hrubej múky, 2 polievkové lyžice kyslej smotany, soľ, čierne korenie, muškátový orech

Kapra vyčistíme, naporciujeme a dusíme spolu so zeleninou. Pridáme soľ a korenie. Keď mäso zmäkne, zahustíme všetko múkou. Potom pridáme kyslú smotanu a muškátový orech. Podávame s chrenom a octom.

Kuracie mäso so sušenými slivkami

Polovica kuraťa, 1/2 kg sušených sliviek (alebo 1 kg hríbov, prípadne menší karfiol), 1 dl oleja, kyslá smotana, soľ

Kuracie mäso nakrájame na kúsky a osmažíme na oleji nahnedo. Pridáme trochu bujónu alebo vody a dusíme domäkka. Sušené slivky namočíme do vody, aby napučali. Dáme ich ku kuraťu, posolíme a dusíme, kým slivky nezmäknú. Pridáme kyslú smotanu a povaríme. Môžeme podávať s cestovinami.

SkryťVypnúť reklamu

Studená polievka

3 červené repy, 2 šalátové uhorky, viazanička mladej cibuľky, 7 vajec, viazanička kôpru, 1 l kefíru alebo acidofilného mlieka

Repu uvaríme domäkka a spolu s uhorkou pokrájame na tenké rezance. Posolíme, aby pustili šťavu. Natvrdo uvarené vajcia a cibuľu nakrájame nadrobno a pridáme k uhorke a repe. Zalejeme kefírom a trochu podlejeme prevarenou vychladnutou vodou. Na vrch nakrájame nadrobno kôpor - treba ho dať dosť, nešetriť. Necháme odstáť v chladničke celú noc. Je to vynikajúce ľahučké jedlo najmä na leto. Polievka je nielen zdravá, ale aj mimoriadne chutná.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  2. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  5. Musí veda odpovedať na všetky naše otázky?
  6. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  7. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  8. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 18 121
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 8 962
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 154
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 4 243
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 4 164
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 548
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 2 170
  8. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 1 851
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu