Newyorská univerzita dostala do daru 2600 kusov čínskych kuchárskych kníh

Stony Brook 11. januára (TASR) - Newyorská Stony Brook University dnes oznámila, že dostala do daru 2626 čínskych kuchárskych kníh. Podľa všetkého ide ...

Stony Brook 11. januára (TASR) - Newyorská Stony Brook University dnes oznámila, že dostala do daru 2626 čínskych kuchárskych kníh. Podľa všetkého ide o najväčšiu zbierku svojho druhu na svete.

Dar venovala univerzite Jacqueline M. Newmanová, profesorka výživy na dôchodku a celoživotná milovníčka čínskych kuchárskych kníh. V jej zbierke, ktorú zozbierala počas svojho života, sú knihy, časopisy, videá, diapozitívy a ďalšie materiály súvisiace s čínskym kuchárskym umením.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zbierka obsahuje viac než 7000 predmetov a jej hodnotu ocenili na 400.000 dolárov. Zbierka čínskych kuchárskych kníh bude mať svoje miesto v oddelení špeciálnych zbierok knižnice Melville Library.

SkryťVypnúť reklamu

Newmanová, bývalá profesorka Queens College, vyjadrila nádej, že zbierka vyvolá viac než len záujem o čínsku kuchyňu. "Snažím sa rozšíriť pojmológiu stravy, pretože má antropologický, sociologický, kultúrny a historický význam, a ešte omnoho viac," vysvetlila profesorka.

Podľa predstaviteľov univerzity Stony Brook je Newmanovej kolekcia najväčšou zbierkou čínskych kuchárskych kníh v anglickom jazyku na svete.

"Je rovnako špeciálna, ako je významná," povedala o vzácnej zbierke prezidentka Stony Brook Shirley Strum Kennyová. "Zbierka je veľmi významná pre pochopenie ázijsko-americkej komunity a pomôže nám podporiť naše učebné osnovy," dodala.

Newmanová zbierala čínske kuchárske knihy asi 50 rokov, odkedy dostala prvú ako svadobný dar. Témou jej doktorandskej práce bola čínska kuchyňa a obyčaje v New Yorku.

SkryťVypnúť reklamu

Newmanová je editorkou a vydavateľkou štvrťročníka Flavor & Fortune, ktorý sa zaoberá vedou a umením v čínskej kuchyni. Minulý rok vydala knihu Food Culture in China (Stravovacia kultúra v Číne) a editovala dielo Chinese Cuisine & American Palate: The Art & Science of Chinese Cooking (Čínska kuchyňa a americký jazýček: Umenie a veda čínskeho varenia).

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  3. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  2. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL
  3. V Polkanovej zasadili dobrovoľníci les budúcnosti
  4. Drevo v lese nie je dôkaz viny:Inšpekcia dala LESOM SR za pravdu
  5. Recept proti inflácii: investície do podnikových dlhopisov
  6. Skupina UCED expanduje v Česku aj v strednej Európe
  7. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná?
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 10 637
  2. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu 6 647
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 5 027
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 417
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 4 059
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 3 043
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým 2 808
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 2 330
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu