enským, oddychovým akciám. Hotelov, ktoré majú kongresové sály technicky aj kapacitne perfektne vybavené, je veľa. Mnohé ponúkajú fitnes centrá, sauny, bazény, kozmetické, relaxačné služby, polnočné kúpanie a podobne. Okrem toho stále častejšie sa objavujú aj iné atraktívne programy. Ak chcú mať "kongresky" obsadené a ak chcú, aby sa k nim klient vrátil, aby si hotel zapamätal, musia vymýšľať, tvoriť.
Kongresová sála je súčasťou hotela Tatra len dva roky. "Uvedomili sme si, že ponúkať iba ubytovanie, stravovacie a doplnkové služby nestačí," hovorí A. Vargová. Preto vybudovali sálu s kapacitou od 120 do 180 miest podľa typu sedenia. Pri rovnakej úrovni základných služieb rozhodne neraz o mieste konferencie, prezentácie, kongresu práve ponuka sprievodných podujatí. Marketing spojil fakt, že hotel stojí priamo pod hradom a že sám má svoju históriu. V tomto duchu už štvrtý rok na objednávku ponúka Stredoveký zážitok na Trenčianskom hrade." Otvárajú ho bubeníci, ktorí odprevadia na hrad. Tam si všetci pripíjajú najprv medovinou. "V stredoveku ju pili rytieri, pretože im dodávala silu a odvahu," zdôvodňuje A. Vargová. Nechýba historický šerm, dobové hry, ani studňa lásky. Podľa povesti vykopal studňu Omar z lásky k Fatime. Nechýba ani vtipná interpretácia tohto príbehu. K večeru patrí aj streľba z historických zbraní, ukážky šermiarskeho umenia či hry hradných pánov. No a potom sú pozvaní na hostinu. Na dobových stoloch nájdu najrôznejšie stredoveké pokrmy a nápoje a pretože v tom dávnom čase naši predkovia nepoznali porcelán, a teda ani taniere, nepotrebujú príbor. "Jedlo pripravujeme na chlebových plackách, konzumuje sa rukami a na stoloch sú pripravené oplachovače prstov," popisuje marketingová manažérka. Niektorí hostia si chlebové placky odnášajú ako suvenír, tak sa dostali dokonca až do Japonska. Vyberať si môžu z ôsmich hier, napríklad stredovekého labyrintu, kráľovských piškvoriek, môžu pretínať jabĺčka šabľou a podobne. "Spočiatku som mala obavy, či hostia dokážu pri hradných hrách uvoľniť, či ich to zaujme," priznáva A. Vargová a dodáva: "Ale večer má úspech. Po celodennom rokovaní potrebujú vypnúť, občas sú pri hrách ako malé deti. Navyše traja najlepší sú pasovaní za rytierov. Každý z nich dostane buchtu, ale iba v jednej je kľúč od pokladu. Ním je fľaša kvalitného vína." Celý večer sa končí orientálnou choreografiou s brušnými tanečnicami a hltačmi ohňa. Ak niekto chce, môže mať aj ohňostroj. Jednoducho - ľudia by si mali zapamätať, kde boli, mali by si odniesť domov zážitok Navyše podľa A. Vargovej sú aj firmy stále náročnejšie, potrebujú pre účastníkov svojich podujatí čo najpríťažlivejší sprievodný program. Od nového roka by mal byť doplnený adrenalínovým keltským táborom. Tiež na hrade, ale tam sa nevrátia do pohodlných postelí secesného hotela. Prespia v keltských stanoch, ktoré si sami postavia, sami si budú musieť uvariť večeru, zápasiť v rôznych súbojoch, ale aj napríklad vyrábať šperky. Kelti budú mať tvrdší život, ale o to možno väčší pocit radosti z toho, čo dokázali, alebo aké bariéry v sebe prekonali.
Podľa A. Vargovej však neexistuje priama úmera medzi kongresovou turistikou a plným hotelom. "Kým v roku 2004 pomáhala kongresová sála naplniť hotel, vlani tvorili väčšinu individuálni hostia z radov obchodných cestujúcich."
V Trenčíne nie je druhá taká hotelová kongresová sála, akou disponuje aj hotel Tatra. Zdalo by sa teda, že nemá konkurenciu. Ale má - v podobe malých penziónov a súkromného ubytovania. Nižšie ceny na prevádzku im zaručujú nižšie ceny za ubytovanie, čo je významná konkurenčná výhoda. (ere)