Naše telo si žiada sladké najmä vo chvíľach nervozity a stresu. Zatiaľ čo cukríky dodávajú organizmu iba repný cukor, ktorý je z výživového hľadiska to najhoršie, čo môže byť, sušené ovocie je zdrojom minerálov, vitamínov, vlákniny a iných biologicky aktívnych látok.
Energetická hodnota sušeného ovocia, ktoré sušením stratilo vodu, časť vitamínu C aj farbu, je päťnásobne vyššia než hodnota čerstvého ovocia. Stratou vody sa v ovocí koncentrujú všetky živiny.
Napríklad 100 gramov sušeného ovocia obsahuje 10 gramov vlákniny, čo je tretina jej odporúčanej dennej dávky.
Významný je aj obsah vápnika v sušenom ovocí. Najviac ho obsahujú sušené figy. V 100 gramoch sa nachádza štvrtina dennej dávky vápnika. Sušené ovocie obsahuje aj draslík a značné množstvo horčíka, ktorý má protistresové účinky.
Sušené ovocie nám môže osladiť jedálny lístok aj pri redukčnej diéte, samozrejme, iba ak ho konzumujeme v rozumných množstvách. Sto gramov sušených sliviek má 940 kJ, hrušiek 890 kJ, fíg 970 kJ, sušených hrozienok 1190 kJ, datlí 1150 kJ a sušených banánov až 1610 kJ.
Pretože sušené ovocie obsahuje málo bielkovín, môžeme po jeho zjedení pomerne rýchlo pocítiť znova hlad. Sušené ovocie je aj výborným základom na výrobu rôznych dezertov a zákuskov.
Niektoré druhy sušeného ovocia sa predávajú s jogurtovou alebo čokoládovou polevou. Chutia síce výborne, ale majú veľmi vysokú energetickú hodnotu. Súčasťou polevy sú totiž tuky, ktoré potlačia výživnú hodnotu ovocia. (tom)