
Viac ako šesťdesiat prác prezentovali študenti odboru modelárstvo a návrhárstvo obuvi a módnych doplnkov na súťaži Slovenská fantastická topánka v Partizánskom. Autori mali vytvoriť grafický návrh topánky. Autorkou víťaznej grafiky je už po druhýkrát druháčka Miroslava Peciarová zo Strednej priemyselnej školy v Partizánskom . Víťazka bude reprezentovať Slovensko na súťaži tohto zamerania v Düsseldorfe. Víťazné práce sa stanú súčasťou expozície Technického múzea v Nemecku. Podľa šéfa Nadácie Jána Pivečku, jedného z organizátorov súťaže, existuje množstvo firiem, ktoré prejavujú záujem o prácu študentov. Tým najlepším dávajú možnosť pripraviť sa aj prakticky. Na snímke sú niektoré z prác študentov. (pec)
FOTO PRE SME - MIRIAM PEČIAROVÁ
KOŠICE - Okolo 50 majiteľov reštaurácií, pohostinských zariadení a diskoték v košickom Starom meste včera na improvizovanom zhromaždení jednohlasne odsúdilo všeobecne záväzné nariadenie, ktoré v utorok schválilo miestne zastupiteľstvo.
Nariadenie direktívne určuje otváracie hodiny v zariadeniach poskytujúcich služby a čas predaja v obchodoch. Reštaurácie, jedálne, pohostinstvá, diskokluby a džezkluby môžu byť podľa tohto ustanovenia otvorené maximálne do 23. hodiny.
Výnimku môže na základe odporúčania Komisie obchodu a služieb udeliť len starosta. Za porušenie nariadenia môže šéf miestnej samosprávy uložiť pokutu do 200-tisíc Sk.
Majitelia sa chcú obrátiť na starostu Starého mesta Jána Süliho a požiadať ho o zrušenie normy, ktorú vnímajú ako zasahovanie do ich občianskych práv, predovšetkým do práva na slobodné podnikanie. Ak ich žiadosti nevyhovie, sú rozhodnutí obrátiť sa na prokuratúru a Ústavný súd SR.
Podľa starostu Jána Süliho snahou miestneho zastupiteľstva je urobiť poriadok v mestskej časti. „Ukazuje sa, že súčasný stav je čistá anarchia,“ povedal.
„Je to facka podnikateľom. V Starom meste vydali okolo 250 povolení na krčmy, diskotéky, reštaurácie. Trh je nasýtený a teraz rozmýšľajú, ako cicať ďalej,“ povedal riaditeľ Hotela Centrum Vladimír Šnír.
Nariadenie vytvára podľa majiteľov reštaurácií priestor na korupciu.
„Je evidentné, že povolenie dostane ten, kto dá viac. Pritom mestská časť žije z našich poplatkov,“ hovorí Ladislav Kádár z Holland Pubu.
Prevádzkarka renomovanej pivárne Nero Eva Szabová je zhrozená. „O deviatej večer máme ešte prázdno, potom, naopak, nenájdete miesto. Neviem si predstaviť, že by sme zatvárali podľa toho nariadenia. Je to návrat do čias komunizmu. Keď som bola v Rusku, o deviatej zatvárali. O desať minút potom nás už brala polícia.“
Väčšina rozzúrených reštauratérov tvrdí, že keď starosta Süli chce robiť poriadok, má najskôr upratať vo svojom úrade. „My máme povolenia, ktoré sú pre nás záväzné. Keď niekto porušuje pravidlá, pán starosta má na to prostriedky, ako ho zmravniť. Ale toto je diktát najhrubšieho zrna. Keby ho prezentoval komunista, pochopím. Ale na člena SDKÚ sa to prinajmenej nehodí,“ hovorí účastník stretnutia, ktoré dalo základ vzniku cechu košických reštauratérov.
MIKULÁŠ JESENSKÝ