S nápadom gumového medvedíka prišiel zakladateľ firmy Hans Riegel. Jeho medvedík z roku 1922 bol o niečo väčší a chudší než ten dnešný, ktorý meria 2, 2 centimetra. Sortiment výrobkov nemeckej firmy sa postupne rozšíril o ďalšie želatínové cukríky rôznych tvarov a veľkostí.
Gumový medvedík je od roku 1967 chránený patentom a jeho receptúra sa nemení. Obsahuje glukózový sirup, cukor, dextrózu, želatínu a rôzne príchute. Presné zloženie však zostáva firemným tajomstvom, píše agentúra DPA. Výrobný postup je jednoduchý: do kukuričného škrobu sa vytlačí „negativ“ figúrky, potom sa do vzniknutej formy naleje želatínová zmes a medvedík tri až päť dní schne. Potom sa potiahne včelím voskom, zabalí sa a rozošle do sveta. Európske továrne opustí denne okolo 80 miliónov medvedíkov.
Na výrobkoch firmy Haribo si pochutnával aj Albert Einstein, prvý nemecký spolkový kancelár Konrad Adenauer, spisovateľ Erich Kästner a dokonca aj posledný nemecký cisár Viliam II., ktorému sa pripisuje výrok, že „gumové medvedíky z Bonnu sú to najlepšie, čo vzniklo vo Weimarskej republike“.