FOTO |
"Títo daňovníci majú teda nárok na príspevok na stravovanie za rovnakých podmienok ako zamestnanci," hovorí Jana Gregorová z daňového riaditeľstva. Za každý odpracovaný deň si môžu z daňového základu odrátať najviac 55 percent zo sumy 89 korún. Daňový základ si teda za každý deň môžu znížiť až o 49 korún.
V prípade, ak si niekto kúpi drahší obed ako za 89 korún, môže si dať do nákladov rovnakú sumu, ako keby jeho jedlo stálo 89 korún. Naopak, ak sa niekto naje lacnejšie, zníži si daňový základ o 55 percent z ceny jedla. Napríklad pri jedle v cene 70 korún, si môže dať do nákladov 38,50 Sk.
Živnostníci si doteraz nemohli uplatňovať náklady na jedlo ako daňovo odpočítateľné výdavky. Štát tak vlastne podporoval len stravovanie zamestnancov, ktorým musí zamestnávateľ prispievať na jedlo. "Takisto ako zamestnanci aj podnikatelia sa musia počas práce najesť. Bolo nespravodlivé, že doteraz si to nemohli odrátať z daňového základu," hovorí podnikateľ a člen predstavenstva podnikateľského združenia UniTAS Ondrej Mikuš.
"Výdavky vynaložené na stravovanie je daňovník povinný preukázať. To znamená, že nejde o uplatnenie si paušálnych náhrad," povedala Gregorová. Živnostníci, ktorí si chcú výdavky na jedlo dať do daňových nákladov, majú dve možnosti. Buď si budú odkladať bločky z reštaurácií, alebo si kúpia stravné lístky. Živnostník si môže kúpiť lístky na celý rok a nemusí dokladovať, kde a kedy ich použil. Výhodou stravných lístkov je aj to, že ich môže použiť aj na nákup potravín.
Spoločnosti, ktoré ponúkajú stravné lístky, už zaznamenali zvýšený záujem živnostníkov. "Ihneď po zverejnení novely zákona o dani z príjmov na všetkých našich pobočkách sme zaznamenali záujem živnostníkov o nákup stravných lístkov na zabezpečenie stravovania," vraví konateľ spoločnosti Doxx Milan Šmehýl.
Podľa obchodného riaditeľa spoločnosti Vaša stravovacia Vratko Škáraje pre živnostníkov najvýhodnejšie nakupovať 89-korunové stravné lístky. "To je totiž maximálna suma, z ktorej si môžu 55 percent zarátať ako daňovo uznateľný výdavok," povedal.
O tento druh stravných lístkov je aj najväčší záujem, dodal generálny riaditeľ spoločnosti Accor Services Roland Morizet, ktorá ponúka lístky Ticket Restaurant.