V tomto mesiaci vysievame semená skorých hlúbovín. FOTO - ARCHÍV |
vého šalátu a póru a koncom februára aj uhoriek a melónov.
V marci pokračujeme s výsevom poloskorých hlúbovín, letných šalátov i zeleru. Z plodových zelenín sejeme semená uhoriek, rajčiakov, melónov, dýň, zeleninovej papriky, baklažánu a všetkých druhov tekvíc. Priesady zeleninových druhov určené na neskoršie vysádzanie môžeme vypestovať už von na množiteľskej hriadke a semená vysievať postupne od apríla do augusta.
Tieto priesady si vypestujeme v skleníkoch, v teplých pareniskách a v menších množstvách aj v byte na okenných parapetoch alebo v iných vykurovaných miestnostiach. V obytných priestoroch sejeme semená do debničiek, črepníkov, téglikov a iných vhodných nádob z PVC alebo do zakoreňovačov z papiera (paperpoty).
Najvhodnejšia na pestovanie priesad je tradične pripravená záhradnícka zemina, podľa možnosti sterilizovaná alebo dezinfikovaná, obohatená stopovými prvkami (ornica, kvalitný rozložený a preosiaty maštaľný hnoj alebo kompost prípadne aj zrnitý piesok a agroperlit), alebo priemyselne pripravený záhradnícky substrát na báze rašeliny. Vyhovuje tiež listovka a pre tekvicové zeleniny mačinové kocky.
Optimálna teplota pri pestovaní priesad hlúbovín je 12 až 18 stupňov, pri teplomilných druhoch až 18 stupňov (pri vyšších teplotách sa rastlinky "vyťahujú"). Po ich vyklíčení postupne znižujeme teplotu najprv o tretinu, neskôr až o polovicu. Po sejbe udržujeme primeranú vlhkosť pôdneho substrátu a podľa potreby vetráme.
Vysievame kvalitné morené semená, a to naširoko, do riadkov alebo jednozrnovým spôsobom, pričom hĺbka sejby sa má obvykle rovnať výške semena. Vo fáze klíčnych alebo prvých pravých listov (aspoň dvoch), keď hlavný korienok má už bočný obrast, rastlinky rozsádzame (pikírujeme) do širšieho sponu. Priesady pred vysádzaním postupne otužujeme a prispôsobujeme vonkajším podmienkam. Pred chorobami a škodcami ich chránime najmä preventívnymi opatreniami a správnou agrotechnikou.
Dopestovanie sadeníc trvá tri až osem týždňov (hlávkový šalát 3 až 5 týždňov, hlúboviny 3 až 6, plodová zelenina a zeler 5 až 6 týždňov). Na vypestovanie priesad, určených na rýchlenie v parenisku, v nevykurovanom skleníku alebo vo fóliovníku, vysievame skorý kel a kapustu do konca februára. V marci vysievame zeleninovú papriku, uhorky a rajčiaky.