Klobásy a salámy majú byť podľa spracovateľov mäsa drahšie preto, aby mohli byť lepšie. FOTO - TASR
BRATISLAVA - Špekáčiky, Bratislavské párky, Spišské párky, ale aj Liptovská saláma, šunková saláma či Bratislavská saláma budú od marca stáť viac. Výrobcovia budú totiž od nasledujúceho mesiaca prenášať do cien nové pravidlá kvality mäsových výrobkov.
Ako informoval šéf Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Viliam Pohly, spolu ide o 11 druhov mäkkých mäsových výrobkov a 14 druhov trvanlivých mäsových výrobkov. Tieto výrobky budú od 1. marca vyrábať podľa pôvodných tradičných receptúr, ale s vyšším presne stanoveným podielom mäsa.
Ján Bolha z jednej zo spracovateľských firiem odhaduje, že cena výrobkov sa zvýši o niekoľko desiatok korún na kilo. "Odhadujeme, že napríklad saláma Vysočina, ktorá v minulosti stála od 109 do 119 korún, môže v obchodoch stáť približne 150 až 160 korún," myslí si. Dodal, že okrem toho sa v najbližšom období pre drahšie energie zvýšia ceny mäsa približne o desať percent.
Spracovatelia priznali, že kvalita tradičných slovenských mäsových výrobkov v posledných rokoch poklesla. Tvrdia, že je za tým tlak obchodných reťazcov. Ak ľudia budú drahšie výrobky kupovať menej, majú vraj pripravené aj nové alternatívy - iné lacnejšie produkty. "Čo si zákazník vyberie a či budú obchody kupovať aj tie drahšie a kvalitnejšie výrobky, uvidíme až v marci," povedal Bolha.
(mip, sita)
Čo zdražie
Mäkké mäsové výrobky
špekáčiky, Bratislavské párky, Spišské párky, Jemné párky, Liptovská saláma, šunková saláma, domáca klobása, Podhorská klobása
Trvanlivé výrobky
Čingovská saláma, Vysočina, Inovecká saláma, obyčajná suchá saláma, Nitran, Malokarpatská saláma, Bratislavská klobása, Tokajská saláma, Púchovská saláma, Lovecká saláma, Gombasecká klobása