Slovenské salámy a klobásy budú drahšie, ale majú byť aj lepšie

BRATISLAVA - Špekáčiky, Bratislavské párky, Spišské párky, ale aj Liptovská saláma, šunková saláma či Bratislavská saláma budú od marca stáť viac. Výrobcovia budú totiž od nasledujúceho mesiaca prenášať do cien nové pravidlá kvality mäsových výrobkov.

Klobásy a salámy majú byť podľa spracovateľov mäsa drahšie preto, aby mohli byť lepšie. FOTO - TASR

BRATISLAVA - Špekáčiky, Bratislavské párky, Spišské párky, ale aj Liptovská saláma, šunková saláma či Bratislavská saláma budú od marca stáť viac. Výrobcovia budú totiž od nasledujúceho mesiaca prenášať do cien nové pravidlá kvality mäsových výrobkov.

Ako informoval šéf Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Viliam Pohly, spolu ide o 11 druhov mäkkých mäsových výrobkov a 14 druhov trvanlivých mäsových výrobkov. Tieto výrobky budú od 1. marca vyrábať podľa pôvodných tradičných receptúr, ale s vyšším presne stanoveným podielom mäsa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ján Bolha z jednej zo spracovateľských firiem odhaduje, že cena výrobkov sa zvýši o niekoľko desiatok korún na kilo. "Odhadujeme, že napríklad saláma Vysočina, ktorá v minulosti stála od 109 do 119 korún, môže v obchodoch stáť približne 150 až 160 korún," myslí si. Dodal, že okrem toho sa v najbližšom období pre drahšie energie zvýšia ceny mäsa približne o desať percent.

Spracovatelia priznali, že kvalita tradičných slovenských mäsových výrobkov v posledných rokoch poklesla. Tvrdia, že je za tým tlak obchodných reťazcov. Ak ľudia budú drahšie výrobky kupovať menej, majú vraj pripravené aj nové alternatívy - iné lacnejšie produkty. "Čo si zákazník vyberie a či budú obchody kupovať aj tie drahšie a kvalitnejšie výrobky, uvidíme až v marci," povedal Bolha.

SkryťVypnúť reklamu

(mip, sita)

Čo zdražie

Mäkké mäsové výrobky

špekáčiky, Bratislavské párky, Spišské párky, Jemné párky, Liptovská saláma, šunková saláma, domáca klobása, Podhorská klobása

Trvanlivé výrobky

Čingovská saláma, Vysočina, Inovecká saláma, obyčajná suchá saláma, Nitran, Malokarpatská saláma, Bratislavská klobása, Tokajská saláma, Púchovská saláma, Lovecká saláma, Gombasecká klobása

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 200
  2. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 4 868
  3. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 4 750
  4. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 671
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 3 940
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 915
  7. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest 1 724
  8. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 1 456
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu