škodlivé látky, ktoré vznikajú v črevách počas trávenia. Pomáha predchádzať zápcham a vzniku rakoviny hrubého čreva, znižovať krvný tlak, ako aj hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Pretože organizmus vlákninu netrávi, je výborným spojencom pri chudnutí.
Koľko vlákniny by mala obsahovať naša strava?
Odborníci na zdravú výživu odporúčajú, aby denná dávka vlákniny predstavovala 20 – 22 g. Znamená to, že by sme mali jesť viac zeleniny a ovocia, ktoré by mali predstavovať prílohu ku každému jedlu. Spomedzi zeleniny obsahuje najviac vlákniny hrach, fazuľa, sója a petržlenová vňať. Z ovocia sú jej najbohatším zdrojom maliny, ríbezle a egreše. Okrem ovocia a zeleniny obsahuje veľa vlákniny celozrnné pečivo a pšeničné vločky.
Ako obohatiť jedálny lístok o vlákninu?
Medzi hlavnými jedlami je dobre chrúmať surovú mrkvu. Konzumovať príliš vysoké dávky vlákniny však tiež nie je pre orgaznizmus celkom prospešné. Vláknina môže totiž spomaľovať vstrebávanie niektorých vitamínov a minerálov, napríklad zinku. Aby sme sa vyhli stratám vlákniny pri príprave jedál, nemali by sme zbavovať zeleninu šupky, ale ju iba dôkladne umyť kefkou. Zeleninu by sme takisto nemali nechať rozvariť.
Ak chudnete
Vláknina je vynikajúcim spojencom pri chudnutí. Nedodáva telu žiadne kalórie a pritom napĺňa tráviacu sústavu, vyvoláva pocit sýtosti a znižuje vstrebávanie tukov a cukru z čriev.
Zelenina a ovocie môžu okrem vlákniny obsahovať pomerne vysoké množstvá sacharidov, a tak byť podstatným zdrojom energie. Ak teda počítate kalórie, zapamätajte si, že zeleninu môžeme rozdeliť na nízkoenergetickú a vysokoenergetickú.
Medzi nízkoenergetické druhy zeleniny a ovocia patria: brokolica, uhorky, tekvica, karfiol, kaleráb, paprika, paradajky, redkvička, šalát, špargľa, melóny, grapefruit, melóny, jahody. Môžete ich konzumovať bez obmedzenia. Viac sacharidov obsahuje bôb, cvikla, fazuľka, sója a hrášok, kukurica, zemiaky, avokádo, banány, slivky a hrozno.
(tom)