FOTO SME - JÁN KROŠLÁK
RIMAVSKÁ SOBOTA - Najväčší obchodník s lesnými hubami na Slovensku, spoločnosť Flashco z Rimavskej Soboty za niekoľko rokov ovládla slovenský export, hoci trvalo zamestnáva iba deväť ľudí, ku ktorým v sezóne pribúda zhruba stovka brigádnikov.
Konateľ firmy Tibor Szomolai hovorí, že do zahraničia smeruje väčšina produkcie. S mrazenými hubami Flashco sa môžu ľudia stretnúť napríklad aj v lietadlách nemeckej Lufthansy. "Dodávame huby jednej rakúskej firme. Zúčastnila sa na súťaži s našimi mrazenými hubami a veľká letecká spoločnosť si z 40 ponúk vybrala tie naše. Ak lietate Lufthansou, pravdepodobne budete jesť naše huby," hovorí Szomolai.
Export na tradičné kulinárske trhy
Minulý rok spoločnosť vykúpila približne 130 ton húb, čo je približne polovica celoslovenského výkupu. Ročný obrat firmy je okolo 20 miliónov korún. Okrem Flashca sú na trhu ešte približne piati až šiesti menší obchodníci.
Biznis Flashco sa točí najmä okolo čerstvých húb: firma vykupuje hríby na celom strednom a východnom Slovensku a väčšinu denného výkupu sa snaží do 24 hodín vyviezť do zahraničia. V dobrej sezóne to môže byť päť až šesť ton za deň. Zvyšok húb mrazia alebo sušia.
Výkupné ceny sa pohybujú okolo 80 korún za kilogram hríbov a 50 korún za kuriatka. Najväčšími spotrebiteľmi dubákov sú Taliani či Rakúšania, Nemci chcú najmä smrekové hríby a Francúzi všetky typy. V minulom roku firma Flashco vyviezla do zahraničia 90 ton čerstvých húb.
Sociálny rozmer a nízke riziko
Szomolai vytvoril pred niekoľkými rokmi sieť približne 200 výkupných miest na stredovýchode Slovenska. Každého vykupovač, ktorý zaručuje kvalitu húb, má sieť 20 až 40 zberačov, väčšinou rómskych. "Som okrem úradu práce najväčší zamestnávateľ Rómov na Slovensku. Je to normálna práca, ktorú radi robia," hovorí Szomolai s tým, že zberačov v jeho sieti môže byť až tritisíc. Jeden zberač z Kysúc si na lesných hubách zarobil viac ako 1300 korún za deň. Výkup a spracovanie lesných húb podlieha niekoľkostupňovej kontrole. "Nevykupujeme ľahko zameniteľné huby," prezrádza Szomolai. Huby najskôr skontrolujú zberači, potom ich prezrie vykupovač, tretí vidí huby dispečer a po ňom baličky. Posledný skontroluje zabalené huby majster. "Ak je huba iná ako ostatné, bez rozmýšľania ju vyhodíme. Neskúmame, či je dobrá, zlá, jedlá, alebo nejedlá."
Hubárske roky
2000 - veľmi zlý rok na huby, bolo veľké sucho
2001 - veľmi dobrý rok
2002 - hubársky priemer
2003 - veľké suchá sa prejavili na množstve a kvalite húb
2004 - rástlo síce veľa húb, ale ich kvalita bola katastrofálna
2005 - najlepší rok, z hľadiska kvality aj množstva
FOTO