Paprika "kozí roh" vysiata v polystyrénovom kvetináči. FOTO - AUTORKA |
Paprika sa u nás pestuje spravidla z predpestovaných priesad. Úspech dopestovaných plodov závisí najmä od kvality semena a sadiva. Semeno vysievame v marci do debničiek alebo do kvetináčov, pričom použijeme kvalitnú zeminu na zeleninové priesady. Nádoby uložíme na teplé a slnečné miesto. Rastlinky pravidelne zalievame mierne vlažnou vodou pomocou rozprašovača na vodu.
Pri klíčení semien je dôležitá stála teplota 23 až 28 stupňov. Pri teplotách pod 20 stupňov klíčia slabo a nerovnomerne. Rastlinky asi v polovici apríla, keď majú aspoň dva lístky, pikírujeme. Presádzame ich po dve do kvalitného substrátu. Môžeme použiť nádobky od jogurtov, smotany (treba urobiť otvor zospodu), malé črepníky, rašelinové (s ktorými ich vysádzame) aj umelé zakoreňovače.
Pri otužovaní priesad vo fóliovníkoch, najmä v umelých zakoreňovačoch, začnú niekedy rastliny odumierať. Mladé porasty sú veľmi citlivé na nadmerné prevlhčenie zeminy a chlad, preto je dobre vyložiť ich na debničky. Pri pikírovaní do kociek z lisovanej záhradnej upravenej zeminy (s ktorými ich vysádzame) používame piliny, aby sa nám zemina po navlhčení nelepila na ruky. Fóliovník cez deň otvárame a na noc zatvárame.
Približne 7 až 10 dní pred výsadbou pri nočnej teplote 16 až 18 stupňov nepretržite vetráme. Rastliny zavlažujeme ráno, aby neostávali cez noc v príliš vlhkej a studenej zemine. V noci pri poklese teploty a intenzite svetla nesmú byť premokrené, lebo by začali odumierať. Vtedy ich ľahko napádajú hubové a bakteriálne choroby. V takomto prípade treba hneď aplikovať vhodné prípravky.
Do zavlažovacej vody pridávame listové a koreňové hnojivo (štartér aj rozpustné hnojivo). Vhodné je použiť aj vápnik na spevnenie koreňov a proti hubovým chorobám. Rastlinky opatrne zavlažujeme kanvou s ružicou, a to odstátou vlažnou vodou a prísadami. Príprava kvalitných sadeníc trvá asi 60 dní.
MÁRIA VARGOVÁ