Tehotné a dojčiace ženy podľa expertov môžu zvýšiť inteligenčný kvocient svojho dieťaťa o päť až desať percent tak, že budú jednoducho konzumovať odporúčané denné dávky jódu.
Nedostatok jódu totiž narušuje tvorbu hormónov štítnej žľazy, ktoré zabezpečujú správnu funkciu mozgu. Odporúčaná denná dávka je približne 100 mikrogramov – u tehotných a dojčiacich o čosi vyššia.
Lekári preto odporúčajú sledovať zloženie potravín, soliť soľou s jódom, aspoň raz týždenne zjesť morskú rybu.
„Tehotné a dojčiace ženy by mali, samozrejme, po porade s lekárom užívať tabletky s jódom,“ hovorí gynekologička MUDr. Eva Stančíková. Deficit jódu je totiž mimoriadne nebezpečný, najmä pre vyvíjajúci sa organizmus. Môže spôsobiť ľahký pokles IQ až kretenizmus.
„Ďalšími prejavmi sú poruchy plodnosti, zvýšená frekvencia potratov, predčasných pôrodov a zvýšená novorodenecká úmrtnosť.“
Nedostatkom jódu trpí až jedna miliarda obyvateľov planéty.
S poruchami, ako bol kretenizmus, spôsobený nedostatkom jódu, sa už lekári na Slovensku takmer nestretávajú. „Situácia však nie je celkom optimálna,“ tvrdia endokrinológovia.
Takmer desať percent dospelých má stále závažný nedostatok jódu a je v pásme zvýšeného rizika. Poruchy štítnej žľazy prichádzajú aj s vekom – objavujú sa najmä po štyridsiatke.
Pritom anomáliám, ktoré deficit tohto stopového prvku spôsobujú, sa dá pomerne ľahko predísť preventívnymi opatreniami. Už od roku 1965 sa do všetkej kuchynskej soli na Slovensku ako prevencia proti strume povinne pridáva jodid draselný. Vďaka povinnej jódovej profylaxii, ktorá je stanovená aj zákonom, klesol výskyt strúm, takmer vymizol kretenizmus, zlepšil sa prospech v školách. Podľa medzinárodnej štúdie patrí dokonca jódová profylaxia na Slovensku medzi najúčinnejšie v Európe. Problém je však skôr v tom, že výživári burcujú ľudí, aby menej solili. Slováci solia totiž trikrát viac, ako je odporúčaná dávka, čím si zase hojne odvápňujú svoje kosti.
Medzi potraviny s vysokým obsahom jódu, ktoré u nás bežne dostať kúpiť v obchodoch, patrí napríklad zrelý syr Volovec, plesňový syr, makrela, šproty či brokolica, čerešne, rajčiny, marhule. (uj)