|
Syrová roláda
Potrebujeme:
300 g eidamskej tehly, 200 g šunky,
50 g uhorky, 30 g uvarenej karotky,
3 vajcia, 30 g kápie, 100 g smotanového syra, 50 g masla, 10 g cibule, soľ, mleté čierne korenie.
Postup:
Eidamský syr zabalíme do mikroténového vrecúška a ponoríme do horúcej vody. Keď zmäkne, rozvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika hrubého asi pol centimetra. Smotanový syr a maslo vymiešame so soľou a cibuľou, posekanou nadrobno. Vyvaľkaný syrový plát potrieme syrovou penou, do stredu poukladáme rovnomerné hranolčeky šunky, karotky a uhoriek, štvrtky vajec uvarených natvrdo a kapiu, všetko trochu osolíme, okoreníme a napokon plát zvinieme. Roládu zabalíme do alobalu, v chlade necháme stuhnúť a potom pred servírovaním krájame.
Vajcový šalát so syrom
Potrebujeme:
4 vajcia uvarené natvrdo,
100 g eidamského syra, 50 g šunkovej salámy, 1 sladkokyslú uhorku,
20 g cibule, 200 g zemiakov, 1 jablko,
2 lyžice oleja, soľ, cukor, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu, mladé listy hlávkového šalátu, zrelé rajčiaky, majonézu.
Postup:
Vajcia uvarené natvrdo pokrájame na tenké kolieska. Pridáme syr, salámu a uhorku pokrájané na kocky a nadrobno posekanú cibuľu. Napokon primiešame jablko a v šupke uvarené a na kocky pokrájané zemiaky. Polejeme olejom, pridáme soľ, cukor, mleté čierne korenie a citrónovú šťavu a zľahka premiešame. Šalát uložíme na väčšiu misu, obložíme listami šalátu a ozdobíme kolieskami rajčiakov i vajec, do stredu uložíme kôpku majonézy. Podávame s tmavým chlebom.
Vajcia plnené krabmi
Potrebujeme:
4 vajcia, 30 g majonézy, 400 g krabov z konzervy, hlávkový šalát, citrón, kôpor, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.
Postup:
Natvrdo uvarené vajcia pozdĺžne rozkrojíme a žĺtky vyberieme. Pretrieme ich cez sito, pridáme majonézu, soľ, mleté čierne korenie a červenú papriku a vymiešame na penu. Potom ňou naplníme polovice bielkov pomocou pláteného vrecúška s ozdobnou rúrkou. Okrúhlu misu vystelieme listami hlávkového šalátu, do stredu uložíme kúsky krabieho mäsa, ktoré sme zbavili kostičiek a pokvapkáme ho citrónovou šťavou. Napokon posypeme posekaným kôprom a navrch uložíme plnené polovice bielkov. Podávame s pečivom.
Šunka v aspiku
Potrebujeme:
400 g šunky, 650 g aspiku, karotku, zelenú petržlenovú vňať,
aspik: 850 ml vody, 40 g cibule,
50 až 100 g želatíny, 100 ml octu,
15 g soli, celé nové a čierne korenie, bobkový list, 1 bielok na čistenie aspiku.
Postup:
Tento recept si vyžaduje trpezlivosť, ale výsledný efekt hostia určite ocenia. Najprv si pripravíme aspik. Vo vode rozpustíme soľ a cukor, pridáme cibuľu pokrájanú na kolieska, celé nové a čierne korenie, bobkový list a ocot, chvíľu povaríme a odstavíme. Želatínu roztopíme v troške vody, vlejeme do horúceho vývaru a dobre premiešame. Z bielka vyšľaháme tekutý sneh, zalejem ho troškou horúceho vývaru, zmes potom pomaly vlejeme do ostatného vývaru, prikryjeme a necháme stáť, kým sa aspik nevyčistí. Po vyzrážaní bielka aspik precedíme cez čistý mokrý obrúsok. Dve tretiny šunky pokrájame na tenké plátky a potom na rezance široké asi pol centimetra. Vložíme ju do misky, zalejeme studeným aspikom a premiešame. Na dno obdĺžnikovej formy nalejeme vrstvu aspiku necháme trochu stuhnúť a uložíme do nej petržlenovú vňať a ozdobne pokrájanú karotku. Opäť zalejeme troškou aspiku a ako ďalšiu vrstvu uložíme pár plátkov šunky, ktoré posypeme pokrájanou šunkou v aspiku. Šunka musí byť trochu stuhnutá. Na tuhnúci aspik s pokrájanou šunkou uložíme znovu celé plátky šunky, ktoré zalejeme tenkou vrstvou aspiku. Takto pripravenú šunku necháme v chlade stuhnúť, potom ju z formy vyklopíme a môžeme krájať na úhľadné a chutné rezy.
Plnené vajcia so sardinkami
Potrebujeme:
4 vajcia, 100 g masla, 20 g horčice, soľ, mleté čierne korenie, rajčiakový pretlak, 80 g sardiniek, citrón, kapiu, petržlenovú vňať, rožok, olej na opečenie.
Postup:
Maslo vymiešame s horčicou, rajčiakovým pretlakom, soľou a korením. Rožok nakrájame na kolieska a po obidvoch stranách opečieme na oleji. Vychladnuté ich potrieme ochuteným maslom a navrch položíme polovicu natvrdo uvareného vajca. Pomocou ozdobnej rúrky nanesieme na okraj vajca vrstvu ochuteného masla. Do stredu uložíme kúsok sardinky, kapie a citróna a lístok petržlenovej vňate.
Zopár užitočných rád
w Príliš kalorickú majonézu nahradíme radšej jogurtom.
w Na zdobenie studených mís a obložených chlebíkov používame vetvičky alebo lístky petržlenovej a zelerovej vňate alebo kôpru, posekanú pažítku a zelenú časť mladej cibuľky pokrájanej na kolieska.
w Očistené a pokrájané kyslasté jablko môžeme použiť na zjemnenie takmer všetkých druhov zeleninových i zemiakových šalátov.
w Výbornú chuťovku získame z neporušených polovičiek jadier vlašských orechov, ktoré spojíme vrstvou smotanového syra a obalíme postrúhaným syrom
w Aspik si môžeme pripraviť aj deň vopred, stuhnutý ho potom roztopíme vo vodnom kúpeli.
w Natvrdo varíme vajcia maximálne
8 až 10 minút, aby z uvoľnenej síry nezozeleneli žĺtky, a po uvarení vajcia vložíme do studenej vody, aby sa ľahko olúpali.
Text a foto ALŽBETA SLOVÁKOVÁ
Vajcový šalát so syrom |
Šunka v aspiku |
Vajcia plnené krabmi |
Plnené vajcia so sardinkami |