Studený bufet pre kúpačov

Syrová roláda


Syrová roláda

Potrebujeme:

300 g eidamskej tehly, 200 g šunky,

50 g uhorky, 30 g uvarenej karotky,

3 vajcia, 30 g kápie, 100 g smotanového syra, 50 g masla, 10 g cibule, soľ, mleté čierne korenie.

Postup:

Eidamský syr zabalíme do mikroténového vrecúška a ponoríme do horúcej vody. Keď zmäkne, rozvaľkáme ho do tvaru obdĺžnika hrubého asi pol centimetra. Smotanový syr a maslo vymiešame so soľou a cibuľou, posekanou nadrobno. Vyvaľkaný syrový plát potrieme syrovou penou, do stredu poukladáme rovnomerné hranolčeky šunky, karotky a uhoriek, štvrtky vajec uvarených natvrdo a kapiu, všetko trochu osolíme, okoreníme a napokon plát zvinieme. Roládu zabalíme do alobalu, v chlade necháme stuhnúť a potom pred servírovaním krájame.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Vajcový šalát so syrom

Potrebujeme:

4 vajcia uvarené natvrdo,

100 g eidamského syra, 50 g šunkovej salámy, 1 sladkokyslú uhorku,

20 g cibule, 200 g zemiakov, 1 jablko,

2 lyžice oleja, soľ, cukor, mleté čierne korenie, citrónovú šťavu, mladé listy hlávkového šalátu, zrelé rajčiaky, majonézu.

Postup:

Vajcia uvarené natvrdo pokrájame na tenké kolieska. Pridáme syr, salámu a uhorku pokrájané na kocky a nadrobno posekanú cibuľu. Napokon primiešame jablko a v šupke uvarené a na kocky pokrájané zemiaky. Polejeme olejom, pridáme soľ, cukor, mleté čierne korenie a citrónovú šťavu a zľahka premiešame. Šalát uložíme na väčšiu misu, obložíme listami šalátu a ozdobíme kolieskami rajčiakov i vajec, do stredu uložíme kôpku majonézy. Podávame s tmavým chlebom.

SkryťVypnúť reklamu

Vajcia plnené krabmi

Potrebujeme:

4 vajcia, 30 g majonézy, 400 g krabov z konzervy, hlávkový šalát, citrón, kôpor, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.

Postup:

Natvrdo uvarené vajcia pozdĺžne rozkrojíme a žĺtky vyberieme. Pretrieme ich cez sito, pridáme majonézu, soľ, mleté čierne korenie a červenú papriku a vymiešame na penu. Potom ňou naplníme polovice bielkov pomocou pláteného vrecúška s ozdobnou rúrkou. Okrúhlu misu vystelieme listami hlávkového šalátu, do stredu uložíme kúsky krabieho mäsa, ktoré sme zbavili kostičiek a pokvapkáme ho citrónovou šťavou. Napokon posypeme posekaným kôprom a navrch uložíme plnené polovice bielkov. Podávame s pečivom.

Šunka v aspiku

Potrebujeme:

400 g šunky, 650 g aspiku, karotku, zelenú petržlenovú vňať,

SkryťVypnúť reklamu

aspik: 850 ml vody, 40 g cibule,

50 až 100 g želatíny, 100 ml octu,

15 g soli, celé nové a čierne korenie, bobkový list, 1 bielok na čistenie aspiku.

Postup:

Tento recept si vyžaduje trpezlivosť, ale výsledný efekt hostia určite ocenia. Najprv si pripravíme aspik. Vo vode rozpustíme soľ a cukor, pridáme cibuľu pokrájanú na kolieska, celé nové a čierne korenie, bobkový list a ocot, chvíľu povaríme a odstavíme. Želatínu roztopíme v troške vody, vlejeme do horúceho vývaru a dobre premiešame. Z bielka vyšľaháme tekutý sneh, zalejem ho troškou horúceho vývaru, zmes potom pomaly vlejeme do ostatného vývaru, prikryjeme a necháme stáť, kým sa aspik nevyčistí. Po vyzrážaní bielka aspik precedíme cez čistý mokrý obrúsok. Dve tretiny šunky pokrájame na tenké plátky a potom na rezance široké asi pol centimetra. Vložíme ju do misky, zalejeme studeným aspikom a premiešame. Na dno obdĺžnikovej formy nalejeme vrstvu aspiku necháme trochu stuhnúť a uložíme do nej petržlenovú vňať a ozdobne pokrájanú karotku. Opäť zalejeme troškou aspiku a ako ďalšiu vrstvu uložíme pár plátkov šunky, ktoré posypeme pokrájanou šunkou v aspiku. Šunka musí byť trochu stuhnutá. Na tuhnúci aspik s pokrájanou šunkou uložíme znovu celé plátky šunky, ktoré zalejeme tenkou vrstvou aspiku. Takto pripravenú šunku necháme v chlade stuhnúť, potom ju z formy vyklopíme a môžeme krájať na úhľadné a chutné rezy.

SkryťVypnúť reklamu

Plnené vajcia so sardinkami

Potrebujeme:

4 vajcia, 100 g masla, 20 g horčice, soľ, mleté čierne korenie, rajčiakový pretlak, 80 g sardiniek, citrón, kapiu, petržlenovú vňať, rožok, olej na opečenie.

Postup:

Maslo vymiešame s horčicou, rajčiakovým pretlakom, soľou a korením. Rožok nakrájame na kolieska a po obidvoch stranách opečieme na oleji. Vychladnuté ich potrieme ochuteným maslom a navrch položíme polovicu natvrdo uvareného vajca. Pomocou ozdobnej rúrky nanesieme na okraj vajca vrstvu ochuteného masla. Do stredu uložíme kúsok sardinky, kapie a citróna a lístok petržlenovej vňate.

Zopár užitočných rád

w Príliš kalorickú majonézu nahradíme radšej jogurtom.

w Na zdobenie studených mís a obložených chlebíkov používame vetvičky alebo lístky petržlenovej a zelerovej vňate alebo kôpru, posekanú pažítku a zelenú časť mladej cibuľky pokrájanej na kolieska.

SkryťVypnúť reklamu

w Očistené a pokrájané kyslasté jablko môžeme použiť na zjemnenie takmer všetkých druhov zeleninových i zemiakových šalátov.

w Výbornú chuťovku získame z neporušených polovičiek jadier vlašských orechov, ktoré spojíme vrstvou smotanového syra a obalíme postrúhaným syrom

w Aspik si môžeme pripraviť aj deň vopred, stuhnutý ho potom roztopíme vo vodnom kúpeli.

w Natvrdo varíme vajcia maximálne

8 až 10 minút, aby z uvoľnenej síry nezozeleneli žĺtky, a po uvarení vajcia vložíme do studenej vody, aby sa ľahko olúpali.

Text a foto ALŽBETA SLOVÁKOVÁ

Vajcový šalát so syrom


Šunka v aspiku


Vajcia plnené krabmi


Plnené vajcia so sardinkami


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  2. Probiotiká nie sú len na trávenie
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  4. Probiotiká nie sú len na trávenie
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Spoločnosť sa dištancuje od falošnej investície
  8. Potrebujete vypnúť, ale letná dovolenka je ešte v nedohľadne?
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 311
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 5 715
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 685
  4. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 298
  5. Do čoho sa oplatí investovať: zateplenie, čerpadlo či okná? 2 810
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 2 305
  7. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 755
  8. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 538
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu