FOTO |
Katarína Traubnerová žije po boku profesora Pavla Traubnera bohatý spoločenský život. Napriek tomu jej domácnosť netrpí. Hoci ich dve dcéry sa už osamostatnili, pani Katarína si čas na varenie pre manžela nájde každodenne. "Veľmi rada varím, možno aj preto, že ako chemička "kuchtím" vo svojej práci roky kozmetické prípravky", hovorí príjemná dáma, ktorej sa gastronómia stala celoživotným koníčkom.
Paradoxne, s manželom sa zoznámili v závodnej jedálni Fakultnej nemocnice v Bratislave, nad hryzavým mäskom, umakartovými obrusmi a zápachom, typickým pre internátne jedálne. Potom sa však už celý život starala o to, aby si manžel po ťažkom dni oddýchol a pochutnal si na tom, čo má najradšej: na bryndzových haluškách alebo na zemiakovej babe. Láska ide cez žalúdok a túto vlastnosť pani Kataríny oceňuje celá rodina. Pán profesor je dobrý stravník - všetko mu chutí a všetko zje. Na jar miluje špenát, ale aj ľahšie jarné jedlá. Čerstvá, svieža zelenina na trhu láka oveľa viac, ako umelé paradajky či papriky v zime, ktorým chýba charakteristická chuť. Pani Katarína sa na jar viac s jedlom pohráva, pokrmy zdobí rôznymi vňaťami a dopĺňa šalátmi. Pretože zeleninové jedlá sú "hladnejšie", prináša na stôl viac polievok a príloh.
V chladničke takmer vždy mávam marinované rezne, ktoré vždy poslúžia ako minútky. Kresťanskú Veľkú noc supluje v tejto rodine židovský Pesah. Počas tohto sviatku chystá polievku s macesovými knedlíčkami, hydinu, macesovú tortu.
Každý si v rámci moderného života vezme do svojej kuchyne množstvo podnetov a tak je to aj u mňa, hovorí drobná dáma, ktorá má rada maces aj preto, že ide o nekvasené pečivo, ktoré má dobré dietetické vlastnosti.
Katarína Traubnerová pochádza
z Michaloviec. Vyštudovala chémiu na Chemicko-technologickej fakulte SVŠT a po jej skončení až doteraz pracuje v rovnakej firme, ktorá sa momentálne volá Calendula, a.s., na úseku výroby kozmetiky. S prof. Pavlom Traubnerom má dve dcéry Ronnie a Wandu. V spoločnej domácnosti momentálne žije aj pes Efraim.