Práve z nich môžeme načerpať silu
na odstránenie únavy a zimnej letargie.
ŽIHĽAVA:
Pŕhlivú rastlinu pred použitím v kuchyni buď sušíme, alebo sparujeme. Tepelne ju upravujeme podobne ako špenát a môžeme ju s ním aj kombinovať. Bohatá na vitamíny a minerály sa žihľava dvojdomá hodí aj do jarných šalátov. Žihľavový čaj sa už tradične popíja v rámci jarných detoxikačných kúr: sťahuje, odvodňuje a zároveň povzbudzuje činnosť viacerých orgánov (pečeň, obličky). Nálev z mladých listov je vynikajúcim tonikom na vlasy a celkový žihľavový kúpeľ nám dodá nielen pocit čistoty, ale aj krásy a sviežosti.
PÚPAVA:
Jarný životabudič, ktorý môžeme zbierať od skorej jari. Púpava
lekárska povzbudzuje celý organizmus vrátane trávenia a látkovej výmeny. Podporuje funkciu žlčníka, pečene, žalúdka, slinivky a keďže je močopudná, tak aj obličiek. V rámci jarnej očistnej kúry postačí, ak každý deň vypijete jednu šálku púpavového čaju pripraveného z koreňa, listu alebo aj vňate. Obsahuje vitamíny a minerály (železo, draslík, sodík, hliník, mangán, meď, vápnik a pod.), preto jej mladé listy pridávame do šalátov alebo nimi dochucujeme prílohy. Jarný elixír získame zmiešaním rovnakého dielu odstredenej šťavy z púpavy a žihľavy. V ľudovom liečiteľstve je známy aj púpavový med a víno.
PODBEĽ:
Bylinkármi veľmi cenená rastlinka s charakteristickou žltou hlavičkou, ktorá sa zjari pridávala do takzvaných prsných zmesí, teda čajov na choroby dýchacích ciest (zvyčajne sa kombinuje s pľúcnikom, yzopom, harmančekom, slezom, skorocelom atď.). Podbeľ
lekársky sa však osvedčil aj pri zápaloch žíl, bolestivých kĺboch a kožných problémoch. Na takéto neduhy sa odporúčalo nazbierať čerstvé listy, dobre ich umyť a potom naklepať napríklad opačným koncom varešky. Takto pripravená kašovitá hmota sa aplikovala vo forme veľmi účinných obkladov (vrchnou, tmavšou stranou k pokožke). Na boľavé nohy sú dobré aj hojivé podbeľové kúpele.
CESNAK MEDVEDÍ:
Patrí k jarným bylinám so silne antiseptickými účinkami. Taktiež upravuje tlak či znižuje cholesterol, jeho terapeutické využitie je teda podobné ako pri cesnaku kuchynskom, no keďže z medvedieho používame široké zelené listy s charakteristickou vôňou (práve vďaka nej ich možno odlíšiť od veľmi podobných, no jedovatých listov konvalinky), chuť je o niečo jemnejšia. Nadrobno posekané nájdu široké uplatnenie v jarnej kuchyni: na chlebe, v nátierkach, v šalátoch, vo vitamínových koktailoch. Sušené svoje účinky strácajú, no môžeme si ich zamraziť. Z čerstvých listov sa tiež získava silná šťava, prípadne sa z nich vyrába liehová tinktúra.
(df)
FOTO DAGMAR PALOVIČOVÁ