Jednou z najobľúbenejších byliniek používaných v našej kuchyni je určite bazalka. Ak črepník s bazalkou postavíme na teplé a slnečné miesto, budeme dostatočne zavlažovať a konce rastlinky odštipovať, bazalka sa nám rýchlo rozrastie. Môžeme ju používať po celý rok. (Bazalka je jednoročka, takže na budúcu jar ju musíme opäť vysievať.) Jej úžasná, aromatická vôňa v nás vyvoláva dobrú náladu, na muchy však pôsobí práve naopak, odpudivo. Ak malú viazaničku zavesíme na okno a občas trochu pošúchame lístky, nebudeme mať v kuchyni žiadne dotieravé muchy. A navyše, ak ju zasadíme v blízkosti vysadených rajčín, ochránime ich tak pred škodcami. Bazalka je malým ochrancom rajčín nielen na záhone, ale aj v kuchyni. V kombinácii s nimi zvýrazní ich chuť, preto sa bazalkové lístky používajú aj do rajčinových omáčok či polievok. Rovnako vynikajúce sú v cestovinových jedlách a v šalátoch.
Omáčka s bazalkou:
K pokrájaným rajčinám pridajme mladú cibuľku, strúčik cesnaku a chvíľočku podusme na olivovom oleji. Pridajme kyslú smotanu a hrsť čerstvých bazalkových lístkov.
Ak touto omáčkou zalejeme cestoviny, atmosféra prázdninového Talianska sa nám prevalí po maškrtnom jazýčku.
Na šalátové zálievky si sami vyrobíme voňavý bazalkový olej. Ak v ňom budeme marinovať kuracie mäso, získame šťavnatú, sviežu a voňavú chuť. Nezabudnite, že čerstvé bazalkové listy pridávame až do hotových jedál, varením a pečením totiž strácajú chuť aj arómu. Bazalka (aj sušená) v pokrmoch pôsobí jemne slano, takže soľou radšej šetrime. Čerstvá bazalka v pokrmoch nám nelahodí len chuťou a vôňou, ale pomáha aj pri trávení - pôsobí proti nadúvaniu. Dokonca kúpeľ z bazalkových lístkov prospieva pri svalových kŕčoch.
Bazalkový olej:
Do sklenenej nádobky vložíme čerstvé bazalkové lístky a zalejeme ich olivovým olejom. Vzduchotesne uzavrieme a necháme vylúhovať na teplom mieste. Občas pretrasieme a po mesiaci precedíme olej do čistej fľaše. Skladujeme už na tmavom mieste.
Rovnako si môžeme pripraviť aj ocot. (Môžeme použiť aj iné bylinky, napr. šalviu, rozmarín, mätu alebo kombináciu maximálne dvoch bylín.)
Petržlenová vňať
Z petržlenovej vňate sa dajú vyčarovať všakovaké kulinárske kúzla. To, že je vhodná do polievok, do šalátov či k pečenému mäsu, to všetci už vieme. Ale skúsme ju nadrobno pokrájať a zmiešať s obyčajným maslom, ktoré dáme na chvíľu do chladničky a potom ním môžeme potrieť rybu, pečené kurča alebo grilované mäso. Hlavnú rolu bude hrať petržlenová vňať aj v smotanovej omáčke, ktorou zalejeme udusené a trochu mdlé morčacie alebo kuracie prsia. Okrem vynikajúcej chuti a vône petržlenová vňať obsahuje množstvo železa a vitamínu C. Už jedna väčšia hrsť vňate nám stačí na pokrytie dennej potreby vitamínu C.
Ak ste zjedli cibuľu a chystáte sa práve na stretnutie, nepodliehajte panike. Požujte petržlenovú vňať a je po probléme. Pôsobí ako výborný osviežovač dychu. Kedysi sa používali petržlenové semienka proti všiam. Z podrvených semienok sa spravil odvar, ktorým sa prepláchli vlasy.
Pažítka a žerucha
Pažítka vydrží aj mierne mrazy, navyše, ak sa o ňu dobre postaráme a budeme ju poctivo zalievať, môžeme ju využívať čo najdlhšie. Pažítka je totiž trvalka. Semienka žeruchy nám zasa skôr vyklíčia na vlhkej vate. Podobne ako petržlenovú vňať, používame aj pažítku a žeruchu. Viete, že žerucha je výborná v každej nátierke? Tieto
bylinky nevaríme a nepečieme, stratili by chuť aj vzácne vitamíny. Pažítka aj žerucha sú bohaté na vitamín C a železo a navyše podporujú chuť do jedla.
Bylinkové maslo s pažítkou
V mäkkom masle dobre rozmiešame nadrobno nakrájanú pažítku. Zabalíme do alobalu alebo pergamenového papiera a vložíme do chladničky. Pridávame ho k pečenému mäsu, k rybám, ale výborne si na ňom pochutíme, ak ho len tak natrieme na chlieb.
Šalvia
Tejto bylinke s modravými kvetmi sa darí na záhone v záhrade aj v črepníku. Ak ju zasadíme do záhrady, priláka k nám všetky mačky z okolia. Šalvia by vraj podľa najnovších výskumov mala spomaľovať proces starnutia. My zatiaľ využívame predovšetkým jej vynikajúce protizápalové a dezinfekčné vlastnosti, napríklad je účinným kloktadlom pri zápale hrdla. Čaj zo šalviových listov upokojuje a pomáha aj pri nespavosti. Nesmieme ho však piť často, podobne ako väčšinu bylinkových čajov. Ak šalviu použijeme na prípravu jedál, pomáha pri trávení tukov.
Naše staré mamy ju využívali aj na čistenie kuchýň či kúpeľní. Urobme si z nej aj my ekologický čistiaci prostriedok: Šalviu povaríme asi pol hodinky, dáme ju vychladnúť a precedíme. Pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy a sódu bikarbónu.
Pri použití v kuchyni šalviové lístky dodávajú chuť svojou jemne horkastou pikantnosťou najmä bravčovému pečenému mäsu, rybám, divine, ale aj plnenej paprike. Šalviové lístky pridávame až ku koncu varenia, aby nestratili svoju špecifickú arómu.
Mäta
Ak zasadíte do záhrady mätu, môže sa bujne rozrásť a zadusiť ďalšie rastlinky v záhone. Je výhodnejšie pestovať ju na slnečnom mieste v črepníku. Ak budeme túto mrazu odolnú trvalku počas roka zastrihávať, získame mladé, čerstvé lístky. Zo štyroch až piatich lístkov na šálku si môžeme pripraviť čaj proti prechladnutiu. Možno ním aj kloktať. Mätový čaj veľmi účinne pomáha aj pri trávení mastných jedál. Z odvaru je dobrý obklad na unavené oči.
Ak sa nám po kuchyni prechádzajú mravce a chceme sa ich zbaviť, stačí ich chodníčky pretrieť viazaničkou mäty. V kuchyni používame túto voňavú bylinku aj preto, že pomáha pri trávení. Hodí sa do fazuľových či šošovicových polievok. Na prikorenenie chuti je vhodná aj k morke či kurčaťu a k rybám. Môžeme ju dať aj do studených šalátov a ozdobovať ňou rôzne múčniky. Jej výraznú osviežujúcu mentolovú chuť však najviac oceníme pri príprave čajov a studených nápojov.
Recept:
do vysokého skleneného pohára dáme niekoľko kociek ľadu, jeden diel javorového alebo bazového sirupu, dva diely grepovej šťavy, štyri lístky mäty a dolejeme minerálkou alebo vodou. (Mätové lístky môžeme zamraziť aj do ľadových kociek.)
Oregano
Darí sa mu rovnako dobre v črepníku aj na záhone v záhrade, kde je užitočné aj ako odpudzovač vošiek. Čaj z oregana pomáha pri nachladnutí a dýchacích problémoch. Okrem čaju, ktorý mimochodom pôsobí aj proti nespavosti a bolesti hlavy, využívame čerstvé oregano k pečenému mäsu. Čerstvé oregano je výborné na prípravu marinád na grilované mäso a hlavne v rajčinových pokrmoch.
Na kuchynskom okne či na balkóne môžeme pestovať bylinky od výmyslu sveta. Okrem spomínaných aj tymián, voňavý rozmarín, estragón či medovku. Nech sa však rozhodneme pre ktorúkoľvek bylinku, nezabudnime, že sa v nej neskrýva len vynikajúca chuť či liečivá schopnosť, ale dýcha z nej aj vôňa prastarej histórie našich predkov.
(dp)
FOTO DAGMAR PALOVIČOVÁ