Karin Haydu sa narodila v roku 1977 v Bratislave. Už ako trinásťročná hrala v Jakubiskovej snímke Lepšie je byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý. Ako pätnásťročná začala študovať herectvo na bratislavskom konzervatóriu a po jeho skončení študovala herectvo na VŠMU. Ako herečka si zahrala v mnohých divadelných hrách a muzikáloch.
Na televíznych obrazovkách sa prvýkrát objavila v roku 1994 v relácii Teenager (VTV) a deväť rokov pôsobila v relácii Čo dokáže ulica (STV) či Apropo TV s Jarom Filipom a Stanom Radičom. Moderovala televíznu reality šou VyVolení. Je vydatá, má trojročnú dcéru Vanesu.
Herečku a moderátorku Karin Haydu rodičia do varenia nikdy nenútili. Cez týždeň navštevovala školskú jedáleň a cez víkendy sa s varením striedali rodičia. Každú nedeľu si sadli za pekne prestretý stôl, na ktorom sa okrem polievky a hlavného jedla podával aj dezert. Karin si tento zvyk osvojila a dnes tak stoluje so svojou rodinou, pre ktorú varí veľmi rada.
Karin má od detstva vzťah k ručným prácam. Stará mama, ktorú volala omama, ju naučila štrikovať, háčkovať, vyšívať a Karin po nej zdedila aj vzťah k pečeniu. "Obaja rodičia vedeli variť. Otec pripravoval skôr mäsové jedlá a mama robila všetko ostatné. Ale piecť nevedeli. Vzťah k pečeniu som zdedila po omame." Ako dieťa sa rada hrala na kuchárku a čašníčku. V detskej izbe si otvorila šuplík na skrinke, položila naň poličku, prisunula stoličky, do ruky si vzala jedálny lístok, nechýbala jej ani zástera. Do svojej "reštaurácie" pozvala rodičov, ktorí si objednávali jedlo. "To však nebolo skutočné. V kuchyni mi rodičia nedovolili robiť nič. Mohla som len umyť riad a vynášať smeti."
Cez týždeň navštevovala školskú jedáleň a chodila do družiny. So školskými kuchárkami vychádzala dobre a keď bolo na obed chutné jedlo, ušla sa jej dupľa. Keď jej nechutilo, tvárila sa akože obeduje a do vrecák a servítok si nabrala jedlo, ktoré potom vyhodila do koša, "Takto som to robila so žemľovkou, ryžovým nákypom aj granatierskym pochodom, ktorý mi chutil, len keď ho robila moja mama."
Keďže doma sa do varenia zapájať nemohla, rozhodla sa rodičov presvedčiť, že to dokáže. Keď mala desať rokov, ušla z družiny a doma podľa babkinho receptu pripravila bábovku. "Mama prišla domov, ochutnala ju a volala omame, že jej ďakuje za bábovku. Omama povedala, že tú bábovku nepiekla a tak som sa priznala. Od tej doby mi dovolili rodičia v kuchyni pomáhať a neskôr aj variť. Dokonca aj moja reštaurácia v detskej izbe sa zmenila. Mala som jedálny lístok so skutočným jedlom. V ponuke bol chlieb vo vajci, volské oko, omeleta, či hrianky... Samozrejme, že rodičia to mali bez platenia," spomína s úsmevom Karin.
Praktická kuchárka
Odkedy začala žiť s manželom, varí pravidelne. Už počas tehotenstva bola zodpovednou mamičkou. "Obmedzila som pikantné jedlá, jedávala som veľa polievok, zeleninu a ovocie. Najviac mi chutila zmrzlina, čo mi zostalo dodnes."
Hoci Karin varí rada a domácu stravu, považuje pre svoju dcéru za najvhodnejšiu, snaží sa občas ušetriť čas.
"Keď je pekná nedeľa, zájdeme spoločne na obed do reštaurácie. Potom mám viac času na Vanesku."
Keď varí doma, potrebuje byť v kuchyni sama. Najviac receptov zdedila po omame a mame, ale varí aj podľa receptov z kuchárskej knihy. Tie sa snaží presne dodržiavať, pretože si myslí, že "autor pri ich písaní vyskúšal množstvo možností a preto verím, že v tejto podobe jedlo chutí najlepšie."
Kvôli pracovnej zaneprázdnenosti navštevuje reštaurácie aj rýchle občerstvenie.
"Keď idem večer z práce, rada zájdem do môjho obľúbeného amerického rýchleho občerstvenia. Viem, že tento spôsob stravovania nie je najzdravší, ale občas zhreším."
Môže si to dovoliť. Problémy s váhou nemá, váži 53 kilogramov. Nenavštevuje fitnescentrum a nedrží žiadne diéty.
Verná klasike
Medzi najobľúbenejšie jedlá Karin Haydu patrí klasické české jedlo "vepřo, knedlo, zelo". "Kapustu nejem bielu, ale červenú, pripravujem ju na karameli na sladkokyslo." Hneď za českou klasikou prichádza rad na slovenskú. "Milujem všetky sladké jedlá, okrem ryžového nákypu a žemľovky. Rada pripravujem, ale ešte radšej jem palacinky, parené buchty, dukátové buchtičky, vafle, šúľance, či lekvárové taštičky. Obľubujem aj čínu, ale nedarí sa mi dopracovať ku klasickému čínskemu receptu. U nás totiž nie sú presne tie ingrediencie, ktoré v Číne používajú. Určite nepohrdnem ani perkeltom a maďarským gulášom."
Od detstva má pozitívny vzťah k prírode. Keď ešte nebola vydatá, chodila so svojím terajším manželom často na opekačky, kde trávili večery pri ohni. "Milujem vôňu ohňa. Mám rada grilovačky v prírode. Chutí mi slanina a špekáčiky. Už sa teším, keď bude moja dcéra staršia a spoločne budeme chodiť opekať do prírody. Teraz nám musí vystačiť záhrada za domom."
Sladký život
K sladkostiam má pozitívny vzťah. "Stále musím mať niečo v ústach, či už žuvačky, lízatká, cukríky, alebo čokoládky. Tento zvyk po mne zdedila aj moja dcéra, ale snažím sa jej prídel sladkostí obmedzovať."
Okrem sladkých raňajok, patrí k jej záľubám aj pečenie. "Rada si pri pečení prispôsobujem recepty podľa svojej chuti. Keďže som abstinent, recepty, v ktorých je alkohol, si mením podľa seba."
Najradšej pečie ľahké letné koláčiky, parížsky krém a piškótové cesto, jablkovú štrúdľu a včelie úle.
Okrem alkoholu má u nej dištanc aj káva. K jej obľúbeným nápojom patria nealkoholické a nesýtené nápoje. "Najradšej mám jablkovobazové džúsy a Vineu soft. Z ovocia mi najviac chutia čučoriedky, broskyne, ríbezle, jahody, maliny aj hrozno."
Sama o sebe tvrdí, že má vyberavý jazýček. Chutia jej skôr jednoduché jedlá a nie špeciality. To platí aj počas dovoleniek v zahraničí.
"S manželom sme absolvovali cestu celou Európou. Má cateringovú firmu, takže ochutnával všetky špeciality. Keďže ja som dosť prieberčivá, či som bola v Portugalsku, v Španielsku, alebo inde, všade ma zachraňoval môj obľúbený americký fast food. Ten chutí všade rovnako."
Nechutila jej ani talianská pizza či špagety. Neobľubuje ani morské živočíchy. Na ceste Európou ju najviac oslovil grécky gyros a francúzske sladké palacinky crepes.
FOTO SME - PAVOL MAJER